Als er nu enkele gerechten zijn waar je aan denkt bij het horen van Griekenland dan is moussaka er zeker een van. Iedereen weet wel denk ik wat er ongeveer in gaat.. namelijk aubergine en gehakt! Maar ook nog veel meer dan dat dus scroll maar snel door naar het recept als je aan de slag wil!
Je zal zeker 101 recepten voor moussaka tegen komen op het internet, al blijven gehakt, aubergine en bechamelsaus overal de basis vormen. Dit recept is trouwens gebaseerd op dat van Dagelijkse kost. De een durft al eens courgette er aan toe te voegen, de ander wortel of nog andere groenten. Ik heb die courgette achterwege gelaten gezien ik er minder grote fan van ben en heb voor wortel gekozen en uien want die horen er ook altijd in.
In de klassieke Griekse moussaka (er bestaat ook een Arabische versie) zit er lamsgehakt maar dat vind je hier amper dus gebruik gewoon maar kalfsgehakt of half om halfgehakt. De Arabische versie is trouwens eerder een koude salade want letterlijk vertaald betekent moussaka fris (klein wist-je-datje). Dat gehakt wordt in een soort ragout verwerkt met de tomatensaus, ui, wortel en kruiden. De dunne aubergineplakjes dienen als een soort lasagnebladen en aardappelschijfjes mogen ook niet ontbreken.
Je kan het gerecht ook prima op voorhand maken voor als je ’s avonds volk hebt en hem dan pas afbakken. En heb je over? Dan vries je gewoon de porties in want weggooien is echt wel zonde. Met deze ingrediënten heb je zeker voldoende voor 4 personen. Zorg wel dat je een grote en vooral hoge ovenschotel hebt zodat alle laagjes er in kunnen.

BIERPAIRING : MOUSSAKA & ROSSE TINKE (PUNAISE)
Moussaka is een heerlijk kruidig gerecht met wel wat vettigheid van het gehakt en de witte saus maar ook met wat zurigheid van de tomaat. Al bij al een rijkelijk gerecht dat vraagt om een bier met inhoud maar tegelijk zacht, kruidig en een licht zoete toets mag hebben. Zo kunnen er verschillende stijlen passen maar wat dacht je van een Irish red? Een Iers roodkleurig bier dat op zijn zoetere moutigheid gebaseerd is. Punaise bieren maakte er zo een, maar dan in combinatie met een dubbel. Een echt goede match.
Andere passende stijlen zijn een gewone dubbel, oud bruin of een zoetere tripel (al is dat wel de minst passende).
Recept delen op Social media
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

Moussaka
Omschrijving
Een echte klassieker uit de Griekse keuken die iedereen wel kent maar nu kan je hem dus ook zelf klaar maken!
Ingrediënten
Bereidingswijze
Bereiding
-
Pel en versnipper de ui. Schil de wortelen en snijd er plakjes van max 0.5 cm dik er van. Snijd die plakjes in repen en vervolgens in gelijke blokjes (brunoise).
Stoof de groenten aan in een ruime kookpot en kruid met peper en zout.
-
Plaats een braadpan op het vuur en bak het gehakt op een vrij hoog vuur tot het nog net niet gaar is.
Doe het gehakt bij de gestoofde groenten en voeg de tomatenpuree toe.
-
Meng alles goed door elkaar en voeg de rode wijn, tomatenpulp en een flinke snuif van alle kruiden toe, alsook het kaneelstokje.
Laat een goed uur sudderen op een matig vuur onder een licht geopend deksel.
-
Spoel de aubergines en snijd de kop er af. Snijd met een lang mes heel dunne plakjes van de aubergines. Leg ze open op een grote schaal of snijplank en wrijf de plakjes lichtjes in met zout zodat het vocht er geleidelijk aan uit trekt.
-
Bereid de bechamelsaus. Smelt de boter in een kookpot en roer de bloem er doorheen tot je grote klonters hebt. Laat nog eventjes drogen en haal dan de pot van het vuur.
Voeg de melk toe en roer stevig door. Plaats de pot terug op een matig vuur en laat terug koken maar roer vooral heel regelmatig om klonters en overkoken te voorkomen. Eens de saus dik genoeg is van het vuur halen.
-
Warm de oven voor op 180 graden.
Spoel het zout van de aubergineschijfjes en dep ze kort nog even droog met keukenpapier.
Leg een heel dun laagje bechamelsaus in de ovenschaal. Schik daarop een laagje dunne aardappelschijfjes. Schik een laagje aubergineschijfjes er bovenop.
Vervolgens breng je een eerste laag van de gehaktsaus aan gevolgd door weer een laagje aardappelschijfjes. Doe daarover terug een laag witte saus en aubergine. Daarop komt dan terug een laag van de gehaktsaus en als laatste de resterend aubergine en een goede laag bechamelsaus.
-
Rasp de schapenkaas rijkelijk over de schotel en plaats hem gedurende 40 minuten in de oven tot er een mooi korstje op komt.
Geek elk zijn portie op een bord.
Open en serveer het bier er bij en smakelijk!