Het herfst is nog maar goed en wel in het land en daar ben ik alweer met de pompoenen… Voor dit recept van rode poon met pompoencrème hoeft het nog niet echt putje herfst te zijn want ook als het nog iets warmer is smaakt dit hemels.
Rode poon is een vis dat je het hele jaar door kan krijgen maar het beste smaakt deze tussen oktober en april. Hét perfect passende én ecologische herfstgerecht dus toch? Lekker daarbij zijn ook de geroosterde amandelschilfers dat ik er aan toevoeg voor wat crunch en zeker ook smaak.
Om de notentoets helemaal goed mee te geven voeg ik een lepeltje notenolie aan de pompoencrème toe. Proef maar, je zal mij gelijk geven dat de twee goed passen samen. En nog meer verrassend is de combinatie met garnalen. De combinatie van het zilte met het nootachtige zorgt voor extra diepgang in de smaken en zo komt de ‘vis van het jaar’ (ja ik heb het over de garnaal) zeker tot zijn recht in het geheel.
Om de rode poon met pompoencrème helemaal af te maken mag ons geliefd aardappeltje niet ontbreken. We gaan voor een klassieke gekookte aardappel, mooi in tonnetjes gesneden voor wie wil en kan. Wat de pompoen trouwens betreft kies ik voor mijn geliefde butternut, net ietsjes zoeter van smaak maar een kanstanjepompoen of een andere soort kan even goed.
We maken het trouwens iets minder vettig in dit recept door geen room te gaan gebruiken maar melk voor de pompoencrème. Er komen al genoeg dagen van veel eten aan in het eindejaar dat we in de aanloop er naartoe er best wel eens mogen opletten. De rode poon gaan we wel bakken in een kleine hoeveelheid goede boter en olie, ander krijg je geen krokant velletje en dat is dan net iets minder appetijtelijk.
BIERPAIRING : RODE POON MET POMPOENCRÈME EN AMANDEL & GELUKZAK
Een zacht en zalvend gerecht met een weelde aan smaak en aroma verdient een goed bier dat wel fijn, fris en niet zwaar mag smaken en bijgevolg niet te hoog in alcohol. Daarom heb ik als biersuggestie bij deze rode poon met pompoencrème gekozen voor de iets minder gekende Gelukzak van Brouwe bier. Een fris en vrij doordrinkbaar bier van 6% vol.
Andere blonde bieren kunnen ook prima bij deze rode poon met pompoencrème maar zorg dus voor finesse en niet té veel bitter of alcohol. niet hoger dan 7% vol. is de boodschap.
Recept delen op Facebook!
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
Rode poon met pompoencrème en amandel
Omschrijving
Een heerlijk herfstig gerecht vol smaak dat je nog nooit eerder geproefd zult hebben.
Ingrediënten
Ingrediënten
Bereidingswijze
Bereiding
-
Schil de aardappelen in een tonnetjesvorm of schil ze gewoon en snijd ze in stukken, zoals je zelf wenst. Spoel ze en breng ze aan de kook.
-
Pel de uien en versnipper deze. Stoof de uien aan in een kleine hoeveelheid boter. Voeg de pompoenblokjes toe en stoof verder tot ze beetgaar zijn.
Doe dit alles in de blender samen met de melk, de notenolie, peper en zout, currypoeder en kurkuma naar eigen smaak. Blend dit tot een gladde creme (dikte van een slappe puree of heel dikke saus).
-
Kruid de visfilets aan beide kanten. Doe een klont boter en olie in een pan en laat ze goed warmen. Bak hierin de filets gaar op de velkant en draai ze ook kort even om.
-
strooi de amandelschilfers in en ovenschaal en zet de oven op grillstand. Rooster de amandelschilfers tot ze goudbruin zien.
-
Doe in een diep bord een grote laag pompoencreme. Verdeel de aardappelen over de borden op de buitenkant van de creme. Leg op elk bord een stuk visfilet en bestrooi met grijze garnalen en amandelschilfers.
Open en serveer het bier aan de gasten. Smakelijk!