De prijs voor mooiste vis zal hij nooit winnen maar misschien wel voor de lekkerste… oordeel zelf en maak dit recept voor zeeduivel met witloof en orzo zelf maar eens klaar. Zeeduivel is trouwens zo een van die lekkere duurzame vissen want die wordt over het algemeen opgevist in de noordzee, maar je vindt hem ook terug inde buurt van IJsland en zelfs in Afrikaanse wateren. Ik heb deze trouwens gekocht op de markt, vers en die wordt zo gefileerd voor jouw neus, beter kan niet.
We houden de smaak van de vis vrij puur maar geven hem tegelijk wat extra smaak door hem te marineren in wat olijfolie met citroengras en gember (in poedervorm) en limoenzeste, maar niet in te grote hoeveelheden natuurlijk. En vergeet ook het peper en zout niet. Je kan de vis in de oven garen maar ik kies er voor om het te stomen, puurder kan niet, maar zorg dat het vuur niet te hoog staat als je de vis stoomt met behulp van een pot met water en een stoommand.
Daarbij gaan we voor een groente waar we als Belgen om gekend staan… het witloof! Fijn gesneden en gestoofd met een uitje. Maar dan komt het lekkerste natuurlijk, de orzo maar bovenal de kokosmelk, currypasta, vissaus en enkele kruiden. Daarbij denk ik aan currykruiden, kurkuma, citroengraspoeder en een goeie snuif peper. Visbouillon brengt verder ook nog smaak aan de zeeduivel met witloof en orzo.
BIERPAIRING : ZEEDUIVEL MET WITLOOF EN ORZO & COLD IPA (BREW BY NUMBERS)
Deze zeeduivel met witloof en orzo is een kruidig en smaakvol gerecht met hartige smaken en ook wel wat bitter. Daarbij gaan we voor mijn lievelingscombinatie, een IPA. Niet zomaar een IPA maar een Cold IPA van Brew by Numbers uit Londen, gemaakt met een lagergist. Zo krijg je toch een licht en fris bier maar tegelijk ook bitter en fruitige hoparoma’s.
Andere opties? ik zou gewoon bij IPA blijven.
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
Zeeduivel met witloof en orzo
Omschrijving
Een heerlijk gerecht met producten van bij ons maar met een kruidige en Indiase twist.
Ingrediënten
Ingrediënten
Bereidingswijze
Bereiding
-
Maak de marinade door de olijfolie te mengen met een snuif van de citroengras, gember, gemalen peper en zout en de schil van limoen dat je raspt. Strijk de vis hiermee in en leg terug in de koeling.
-
Pel en versnipper de ui. Kuis de stronkjes witloof, halveer ze en snijd het harde stuk er uit, snij dan nog eens in 2 en snipper fijn. Stoof de ui tot hij glazig wordt in een wokpan. Voeg het witloof toe en stoof nog even door. Hou wel wat witloof apart om als garnituur te gebruiken.
-
Voeg de orzo toe, de bouillon, vissaus, limoensap en kokosmelk alsook de kruiden naar eigen smaak en currypasta. Zet op een zacht vuur en laat garen tot de orzo beetgaar is. Roer regelmatig door.
-
Plaats ondertussen een pan met water en stoommand op het vuur en stoom de zeeduivel gaar op een zachter vuur zodat het niet te snel gaat en de vis niet droog wordt.
-
Verdeel de orzo curry over de borden en leg daarop de vis. Hak de nootjes fijn en strooi ze over de gerechten samen met de rest van het witloof.
Serveer de zeeduivel met witloof en orzo samen met het bier.
Smakelijk!