Zeebarbeel met schorseneren en tarwe

Volgens mij zowat het lekkerste visgerecht van eigen bodem dat ik al klaar maakte.. zeebarbeel met schorseneren, een fijne saus met venkelzaad en postelein. Zeebarbeel is een lekkere felrode vette vis en een ideale vervanger voor de vaak te dure tonijn, zalm,… en behoort toe tot de baarsfamilie.

Je vindt de zeebarbeel in de vishandel van zowel Atlantische wateren als uit de Noordzee, bij ons is het dan eerder de gestreepte versie die je koopt. Trouwens het beste van augustus tot april, rijk aan gezonde vetten, stevig en mals.

Bij een heerlijke vis van bij ons, daar knoei je niet mee en doe je ook alle eer aan met groenten van bij ons… schorseneren! Of noem ze maar asperges van de armen of keukenmeidenverdriet. Een hel om te kuisen want ze hangen nog vol met aarde en geven een vuil melkachtig sap dat plekken maakt. Maar doe een paar handschoentjes aan en bereid je wat voor op vuil en je hebt er eigenlijk geen probleem mee. Ik toch niet.

Ze smaken trouwens nog zo veel beter vers als dat ze uit een bokaal of de diepvries komen. Lichtjes aards, zacht zoet en heel fijn. Klassiek komen die bij iedereen met een béchamelsaus op tafel, maar hier niet. Nog één tip trouwens, een verse schorseneer verkleurt snel na het schillen dus onmiddellijk in water met citroen leggen is de boodschap.

Bij de zeebarbeel met schorseneren komt er ook een saus, geen dikke zware saus om het gerecht te overheersen want we willen de heerlijke vis en de fijne smaak van de schorseneren niet gaan overheersen dus kiezen we voor een lichtere saus met wel een scheutje room maar ook met venkelzaad en wat dille om ook extra fraîcheur toe te voegen. Daarbij komt er nog een lekker groen blaadje van bij ons, postelein.

zeebarbeel met schorseneren
BIERPAIRING : ZEEBARBEEL MET SCHORSENEREN & NOVA 7 (ZUYD CRAFT)

Het laatste wat je wil doen is het gerecht gaan domineren met een te sterk bier, dan is al het kookwerk voor niets geweest. Maar deze zeebarbeel met schorseneren heeft best wat body en smaak in zich en daar mag een bier bij die dat ook wat heeft. Een meer volmondig, bier met wat bitter en fruitigheid dat ook wel niet te sterk alcoholisch mag zijn. Mijn keuze viel op de Nova 7 van Zuyd Craft uit Maastricht, voldoende body en bitter om het vette van de vis te verzachten maar het geheel smeuïg en smaakvol te houden met zijn fruitig en moutig karakter. De frisse kruidigheid uit de saus zorgt dan weer voor frisheid in het bier ook.

Andere opties bij deze zeebarbeel met schorseneren is de saison de Dottignies of een andere saison.

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

zeebarbeel met schorseneren
0 Add to Favorites

Zeebarbeel met schorseneren en tarwe

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 20 mins Totale tijd 40 min
Aantal personen: 4
Seizoen: Winter

Omschrijving

Heerlijke kost recht van uit de zee en puur van smaak.

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding

 1. Snij de citroen in plakjes en leg ze in een kom met koud water. Trek een paar handschoentjes aan (als je niet vuil wil worden) en schil de schorseneren. Snij in stukken van een 7-tal cm lang, spoel ze en leg ze in het citroenwater.

 2. Breng de bouillon aan de kook, kook de asperges net niet beetgaar. Vang het vocht op bij het afgieten want we hebben er nog nodig.
  Hou de schorseneren warm onder een deksel met nog een beetje bouillon in.

 3. Pel en versnipper de ui. Stoof deze aan in wat boter, blus met de witte wijn en laat even de alcohol verdampen. Voeg de bouillon, dille, venkelzaad en peperbollen toe. Laat inkoken.

 4. Eens de saus ingekookt is mag je deze door een fijne zeef gieten, terug in het pannetje doen en een scheut room toevoegen. Breng ondertussen ook ruim water aan de kook voor de tarwe.

 5. Smelt een klont boter met een scheut olie in een pan. Kruid de visfilets met peper en zout aan beide kanten, snij het vel in zodat het niet teveel krult tijdens het bakken. Bak de vis gaar op zijn velkant. Kook ondertussen de tarwe volgens de gaartijd op de verpakking.

 6. Verdeel de schorseneren kriskras op het bord. Halveer de filets en verdeel de stukken vis op het bord. De tarwe leg je hier en daar er bij. Mix de saus tot ze schuimt en nappeer het gerecht met de saus.
  Doe er enkele blaadjes postelein bovenop.

 7. Serveer de zeebarbeel met schorseneren samen met het bier.

  Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.