Hoewel ik steeds meer en meer probeer vis (en ook groenten) uit het seizoen en van lokale bodem te gebruiken kan deze zalm uit de oven mij zeker bekoren. Hier in een ietwat 'Oosters' kleedje met couscous, tomaat, paprika en zwarte olijven. Geserveerd zonder saus maar ik geef je graag het recept mee voor mijn vaak gemaakte yoghurt/honingdressing.
Dat er veel kwaliteitsverschil in zalm kan zitten moet ik jullie waarschijnlijk niet vertellen. Van de goedkoopste uit het diepvriesschap tot de dure vers gevangen wilde zalm uit de betere vishandel. Ondertussen heb ik al geleerd die eerste te laten voor wat het is, of het is voor in een vispannetje, maar dan nog. Dus koop ik verse zalm uit de winkel voor als het gewoon door de week is, ofwel die uit de vishandel voor gezelschap.
Couscous is op zich niet het meest smaakvolle ingrediënt, daarom dat die steevast gekruid wordt met allerlei specerijen. Ik kies graag voor komijn gebaseerde kruiden en kies voor een mengeling genaamd garam masala en is gewoon te koop in de winkel. Maar overdrijf niet om de zalm uit de oven niet te gaan overheersen.
Zalm is een vette vis, dat zal wel geen geheim zijn hoop ik. Dus kiezen we standaard voor een bier met wat bitter om de vettigheid te doorbreken. En om de kruiden uit de couscous te accentueren serveren we een saison, meer bepaald de saison van Anarkist. Ideale combinatie bij de zalm uit de oven.
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
Eenvoudig maar toch heerlijk gerecht waar niet te veel werk aan is.
Warm de oven voor op 180 graden. Kruid de zalmfilets met peper en zout, besprenkel rijkelijk met olijfolie en vloeibare boter. Doe een beetje water in de schaal en plaats in de oven gedurende 15 tot 20-tal minuten, afhankelijk van de dikte van het stuk.
Snij de paprika in fijne blokjes alsook de tomaat, het vruchtvlees van de tomaat hebben we niet nodig. De olijven mogen ontpit worden als dat niet zo is en mag je in fijne schijfjes snijden.
Breng de bouillon aan de kook. doe de couscous in een kom en overgiet met de bouillon. Laat opwellen onder deksel. Giet eventueel overtollige bouillon af en voeg de groenten en olijven toe. Kruid met de garam masala naar smaak en enkele lepels olijfolie.
Meng alle ingrediënten en voeg eventueel van het ene nog wat toe mocht het te weinig blijken.
Verdeel de couscous met groenten over de borden. Leg het stuk zalm er op en serveer de dressing apart.
Serveer samen met het bier. Smakelijk!
Bedankt voor de interesse!