Er zijn inderdaad wel al tal van gerechten hier de revue gepasseerd met zalm, maar toch doe ik er nog eentje bij met deze zalm met sinaasappel en venkel. Het is dan ook een heerlijke vette vis dat bij zo veel kan passen qua bier en je kan er ook zo veel mee doen in de keuken.
Bij die zalm gaan we voor een groente die dikwijls wel eens vergeten wordt maar héél fris smaakt en vooral bij vis super goed smaakt… venkel! Je moet wel een beetje van de anijs achtige smaak houden natuurlijk. We gaan eigenlijk alles van die venkel gaan gebruiken, de stengels het groen.
Het is een heel eenvoudig te bereiden gerecht en veel moet je er niet voor in huis halen. Bovendien gaart de zalm maar op 100 graden wat er voor zorgt dat je een botermalse vis krijgt met een goede toets van de sinaasappel. De vis wordt er mee ingestreken samen met wat olie en schijfjes sinaasappel gaan er bovenop. Wie van heel knapperig houdt kan de venkel fijnsnijden en rauw mengen met de rest en zo mee de oven laten in gaan maar ik stoof hem toch liever eens kort aan.
Eens alles gemengd is hoef je enkel de vis er mee te beleggen en afhankelijk van de dikte van de vis een 50 minuten laten garen op 100 graden en klaar. Eenvoudig toch?

Bij de zalm met sinaasappel en venkel komt er meer dan alleen venkel qua groente, we voegen ook nog wat rode ui toe voor wat extra smaak en ook frisse kruiden zoals dille en bieslook. Maar dan hebben we ook nog iets nodig zoals pasta, aardappelen, rijst of wat dan ook. Mijn keuze gaat naar Griekse pasta. Mocht je dat niet kennen, zeker opzoeken want die past heerlijk hier bij.
BIERPAIRING : ZALM MET SINAASAPPEL EN VENKEL & HOPULAIR (SKOLLMANN)
Er zijn een aantal paden die je kan gaan bewandelen qua passend bier bij deze zalm met sinaasappel en venkel. Zo kan je gaan voor een gewoon blond bier of een krachtiger witbier maar ik trek de iets bitterdere kaart. Mijn keuze gaat uit naar een lokale American IPA. De Hopulair van Skollmann. Zijn citrustoetsen leggen de aromatische brug terwijl de anijstoetsen en kruiden net contrasteren. Het bittere breekt de botermalse structuur van de vis en het vette van de vis tempert het bier en zorgt voor een heerlijk mondgevoel.

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

Traag gegaarde zalm met sinaasappel en venkel
Omschrijving
Een hemels gerecht met botermalse verse zalm en een fruitige, frisse toets.
Ingrediënten
Ingrediënten
Bereidingswijze
Bereiding
-
Leg de zalmfilet in een ruime ovenschaal, meng wat olijfolie met de helft van de honing en strijk hier de zalm mee in. Kruid met peper en grof zeezout.
-
Stoof de venkel kort aan in een wokpan met een scheutje olie en kruid met peper en zout. Snijd 1 sinaasappel in halve schijfjes en pers de andere uit. Warm de oven voor op 100 graden.
-
Snijd de sjalot in halve ringen en meng ze met de venkel, de sinaasappelschijven en het sap, wat olijfolie en de rest van de honing en kruid bij met peper.
-
Beleg de zalm met de groenten. Plaats in de oven gedurende een 50-tal minuten ongeveer en kijk tussendoor eens als hij al dan niet al gaar is. Zoniet moet hij er iets langer in.
-
Kook ondertussen de Griekse pasta gaar en meng met een beetje olijfolie en kruid met peper, zout en fijngesneden verse dille.
-
Serveer de zalm gewoon in de schotel samen met de pasta op tafel en laat iedereen zijn deel nemen. Serveer het bier er bij.
Smakelijk!