Gebakken zalm met asperges en sabayon van witbier

Ja ze zijn er terug, het witte goud van dit seizoen… asperges! Tijd om er dus mee aan de slag te gaan deze zalm met asperges en sabayon van witbier klaar te maken. Een gerecht met een beetje werk aan maar eigenlijk ook weer niet.

Kies voor een heerlijk vers stuk zalm met vel, dat kan je dan krokant bakken op zijn vel, ik kies er dan voor om het niet gewoon verder te bakken maar op een lagere temperatuur te laten verder garen in de oven zodat de zalm mooi mals blijft en niet droog gaat smaken. Kruiden doe je trouwens gewoon met peper en zout van de molen om de lekkere zalmsmaak niet te verpesten. Maak dit gerecht trouwens ook eens klaar met een andere vis die in het seizoen te verkrijgen is, smaakt even goed.

Qua asperges hoef je niet de duurste en dikste te kiezen, maar ook geen van een pink breed natuurlijk. Een duim breed is zeker goed genoeg, maar je moet er altijd rekening mee houden dat ze een stuk smaller worden door te schillen. Deze dan gaar koken in gezouten water, zo krijg je die pure frisse smaak.

Ik koos voor een 3-tal asperges per persoon, gecombineerd met spinazie maar je kan die gewoon achterwege laten en 5 stuks per persoon geven, het is zoals je zelf wenst. Bij de zalm met asperges kiezen we dan voor een saus, een fijne saus. Een sabayon van witbier. Even schuimig als de gelijknamige dessert maar dan uiteraard niet met suiker en wijn maar met witbier gemaakt, genre Hoegaarden of een ander fris en licht tarwebier.

Het gerecht is niet af zonder een aardappeltje er bij, mijn favoriet is een krieltje. Beetgaar gekookt, in stukjes en dan door de boter en groene kruiden en peper en zout gehaald. Puur, licht en fris. En voor ik het vergeet, een extra groente zoals spinazie doet het ook altijd top bij deze gebakken zalm met asperges.

zalm met asperges
BIERPAIRING : GEBAKKEN ZALM MET ASPERGES & RAUCHKOPF (SKOLLMANN)

Zalm is een vette vis dus mag er een bier met wel wat bitter bij en body, maar niet overdreven ook. Mijn eerste gedachte gaat dan uit naar een saison, wat bitter, verfrissend en voldoende body. Ik kies voor de Rauchkopf, een subtiel gerookte saison van Skollmann. Een smaakvol witbier zou hier ook wel tot zijn recht komen maar dan moet het een zijn met body om de zalm met asperges aan te kunnen.

Delen op de socials!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

zalm met asperges
0 Add to Favorites

Gebakken zalm met asperges en sabayon van witbier

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Bereidingstijd 40 mins Totale tijd 40 min
Aantal personen: 4
Seizoen: Lente

Omschrijving

Een heerlijk en iets meer culinair aspergerecht waar je altijd mee scoort!

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding

  1. Spoel de zalm en dep droog. Kruid de vis aan beide kanten met peper en zout en verhit een pan met boter en olijfolie. Bak de zalm op de velkant tot het vel krokant gebakken is maar de zalm zelf zeker niet gaar is. 

  2. Warm de oven voor op 150 graden. Breng een ruime pot met gezouten water aan de kook en schil de asperges en breek de houterige onderkant af. Plaats de zalm in de oven tot deze gaar maar zeker niet té gaar is.

  3. Spoel de krieltjes, breng water aan de kook met een stoommandje en stoom de krieltjes tot ze beetgaar zijn. Kook ondertussen ook de asperges tot ze beetgaar zijn.

  4. De gewassen spinazie gaan we aanstoven in een flinke klont boter en kruiden met peper, zout en nootmuskaat net zoals de asperges. Haal de krieltjes door gesmolten boter, kruid met peper en zout, snijd wat bieslook fijn en roer ze er doorheen. 

  5. Als laatste roeren we de dooiers los met het bier en een scheutje citroensap. Klop op een matig vuur deze op tot een stevige schuimende saus in acht vorm. Kruid bij met peper en zout.

  6. Schik de asperges in het midden, leg de spinazie er aan de ene kant op en leg daarop de gebakken zalm. Nappeer het andere deel van de asperges met de sabayon maar bedek de punten niet. De aardappelen komen in een apart kommetje.

  7. Serveer de gebakken zalm met asperges samen met het bier.

    Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.