Witloofsalade met bloedworst

De week van 1 tot 7 februari (2022) is uitgeroepen tot de week van het witloof, dus schotel ik met plezier een heerlijke witloofsalade met bloedworst aan jullie voor. Persoonlijk vind ik witloof een van de heerlijkste groenten, alleen betrap ik me er op ze te weinig te eten, jullie ook?

De groente is zo veelzijdig en gezond, verwerk ze zoals ik in een salade maar even goed in soep, koud bij vele gerechten of gestoofd bij vlees en vis. Je kan ze stomen, stoven, karamelliseren of konfijten, keuze genoeg. Vergeet niet die snuif suiker en citroensap, dat maakt ze extra lekker. Er zit ook nog een verschil tussen witloof uit volle grond en witloof van hydrocultuur.

Het echte volle grond witloof is er van oktober tot april en nu dus volop in seizoen en heeft bovenal het meeste smaak. Het witloof uit hydrocultuur heeft iets minder smaak en is het hele jaar door verkrijgbaar dus als je wil kan je deze witloofsalade met bloedworst het hele jaar door eten, als dat niet goed is! De beste bloedworst haal je uiteraard bij de slager.

Natuurlijk zit er meer dan alleen maar witloof en bloedworst in mijn salade want dat zou maar saai zijn, er komt nog rucola bij voor nog meer bitterheid, daarnaast dan nog appel, rozijntjes, sinaasappel, een heerlijke dressing en als finishing touch wat heerlijke walnoten. Een bitterzoet en knapperig festijn dus deze salade!

BIERPAIRING : WITLOOFSALADE MET BLOEDWORST & SPECIALE BELGE DE RYCK

Bij de witloofsalade met bloedworst hoort eerst en vooral geen zwaar bier maar eerder een die lichtjes bitter is maar ook wat zoeter en zachter en tegelijk verfrissend met een klein beetje karamelachtige toetsen. Waar kom je dan uit? Bij een Speciale Belge uiteraard!

De Special de Ryck van brouwerij de Ryck is een klassieker onder de Vlaamse bieren en helaas een uitstervende stijl. Het is nochtans een lekker verfrissend bier dat perfect aansluit bij het gerecht. Zowel het gerecht als het bier heeft citrustoetsen, zoetigheid van de worst en rozijnen en de licht zoete moutigheid in het bier en de bitter in beiden. Andere Speciale Belges die kunnen passen zijn die van de Poes of Palm.

Recept delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

witloofsalade met bloedworst
0 Add to Favorites

Witloofsalade met bloedworst

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 15 mins Totale tijd 25 mins
Aantal personen: 4
Seizoen: Suitable throughout the year

Omschrijving

Een heerlijke salade dat je in elk seizoen kan eten en bovendien met een heerlijk product waar we echt trots(er) mogen op zijn, witloof!

Ingrediënten

Ingrediënten salade

Ingrediënten dressing

Bereidingswijze

Bereiding

  1. Snijd de bloedworst in stukken van 2 cm dik. Snijd het witloof door in de lengte en verwijder het harde gedeelte om het vervolgens in reepjes te snijden.

    Spoel de appel en de rucola. Snijd de appel in blokjes van tussen de 0.5 en 1 cm dik.

  2. Smelt wat boter in de pan en bak de schijfjes bloedworst aan beide kanten.

    Meng de appel, rucola en witloof. Schil de sinaasappel en snijd partjes eruit tussen de vliezen. Pers die appelsienen uit en van het sap op. Dat sap meng je dan met alle andere ingrediënten van de dressing goed met elkaar.

  3. Doe de salademengeling in een diep bord. Strooi de rozijnen en noten over de salade, beleg met de schijven van bloedworst en sinaasappel, besprenkel als laatste rijkelijk met de dressing.

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.