Wintersalade met kip en spek

Volledig winters kan je het misschien niet noemen maar stevig is ze toch wel deze wintersalade met kip en spek. Een heerlijk vullende salade met dus uiteraard kip en spek maar ook spruitjes, zoete aardappel, appel en jonge spinazie. Een beetje een combinatie van verschillende seizoenen maar ik eet deze toch liever als het wat kouder is.

Je kan kiezen als je de wintersalade volledig koud wil eten en meenemen naar je werk of op een picknick, uitstap, noem maar op of je maakt hem vers en eet hem gelijk op. Ik eet hem liefst half warm, half koud dus met warme kip en spek maar wel koude groentjes. Mocht je alles warm gaan serveren en dan bij de koude spinazieblaadjes mengen zou de spinazie slap gaan worden wat niet de bedoeling is natuurlijk.

Je hebt wel een beetje werk aan deze salade op voorhand want de zoete aardappel gaat in blokjes de oven in en de spruitjes gekuist en gehalveerd er bij, samen met een geutje olijfolie en kruiden. Een vinaigrette mag uiteraard niet ontbreken bij een salade, anders zou die maar wat droog zijn. We gaan voor een klassieke op basis van olijfolie, mayonaise, honing en witte wijnazijn bij de wintersalade met kip en spek. Deze zorgt voor een fris zuurtje.

BIERPAIRING : WINTERSALADE MET KIP EN SPEK MET PARANOIA VAN BROUWERIJ HUYGHE

Je zou denken dat bij een stevigere, wintersalade met kip een stevig bier moet maar nee hoor.. we willen echt de pure smaken van de ingrediënten behouden en niet gaan domineren. Daarom gaan we voor een frisser, lichtbitter, fruitig en goed gehopt bier. Je kan gaan voor een frisse ipa of new england ipa of zoals in mijn geval voor een gehopt blond bier zoals de Paranoia van Brouwerij Huyghe, gekend van de Delirium Tremens.

Recept delen op facebook!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

wintersalade met kip
0 Add to Favorites

Wintersalade met kip en spek

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 15 mins Totale tijd 35 min
Aantal personen: 4
Seizoen: Winter

Omschrijving

Een heerlijke, meer winterse en stevige maaltijdsalade die je kan maken om direct op te eten of voor on the go of om van op jouw werk/picknick te genieten.

Ingrediënten

Ingrediënten salade

Ingrediënten dressing

Bereidingswijze

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappelen en snijd deze in blokjes. Vervolgens kuis je de spruitjes door de buitenste blaadjes te verwijderen en eens goed te spoelen.

  Daarna halveer je de spruiten en leg je ze samen met de zoete aardappelblokjes op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout.

  Gaar gedurende een 15 tot 20-tal minuten tot de groenten beetgaar zijn en laat afkoelen.

 2. Snijd de kipfilet in blokjes, kruid met peper en zout en bak deze in een anti-kleefpan samen met de spekblokjes.

  Spoel ondertussen de spinazieblaadjes en kijk om eventuele vuile blaadjes weg te halen. Snijd de appel in blokjes, schillen hoeft niet.

 3. Maak de dressing door alle ingrediënten goed te mengen met de klopper.

  Verdeel de spinazieblaadjes over een breed en diep bord, verdeel daarover de spinazie en spruitjes, besprenkel rijkelijk met de dressing en strooi als laatste de kip, spek en appeltjes er overheen.

  Werk af met de noten die je grofweg mag hakken.

   

  Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.