Winterrisotto met kip

Ik weet het, het is wederom een risotto, maar 1, het is zo lekker en 2, deze winterrisotto met kip is helemaal anders van smaak dan bvb. de venkelrisotto of deze Coquilles met risotto die hier al gepasseerd zijn. Deze keer gaan we voor winterse groenten van eigen bodem.. savooikool, butternutpompoen en kastanjechampignons! En een uitje (of sjalot als ik er heb) doe ik er ook altijd klassiek in.

Vaak maak ik mijn risotto met groentebouillon of kippenbouillon maar deze keer ben ik voor een mengeling van rundsbouillon en vleesfonds gegaan, vandaar de iets bruinere kleur van de risotto maar het geeft zo een lekkere smaak eraan dat ik die nog wel eens vaker ga gebruiken. Terwijl de risotto rustig de bouillon opneemt heb je tijd om de kip te bakken en de groenten rustig te laten stoven. Het is pas achteraf dat alles samen komt.

Je kan altijd andere groenten gaan gebruiken die typisch zijn voor de winter zoals rapen, peentjes, peterseliewortel, enz maar ik hou het liever op deze, zeker in combinatie met het bier. De wijn heb ik trouwens deze keer achterwege gelaten bij het bereiden van deze winterrisotto maar wie wil kan al wat van het bier gebruiken om de stovende rijst mee te blussen. Dat geeft wel een lichte bitter aan de risotto maar dat kan geen kwaad.

Heb je liever shii takes qua champignons kan da ook prima of andere paddenstoelen maar ik had wel eens zin in bruine kastanjechampignons.

winterrisotto met kip
BIERPAIRING : WINTERRISOTTO MET KIP & DEAD GUY ALE (ROGUE BREWING)

Deze wintterrisotto smaakt al wat hartiger en rijker zoals je wel had verwacht met ook zoete toetsen erin van de butternut en het umami van de bouillon. Daarom dat bitter, moutigheid en zoet wel perfect complimenteren en contrasteren tegelijk. Ik ben voor buitenlands gegaan, eentje van Rogue Brewing. Het iets aparter etiket van deze Dead Guy’s ale zou je misschien doen afschrikken maar let daar maar niet op. Zijn zacht, iets zoeter moutig karakter met een vleugje honing en zoet fruit in de smaakt doet het prima bij het gerecht en de toch goed presente bitter zorgt voor een goede verfrissing.

Andere opties bij deze winterrisotto? Een saison dupont of een zacht amberkleurig bier.

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

winterrisotto met kip
0 Add to Favorites

Winterrisotto met kip

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Bereidingstijd 20 min Totale tijd 50 min
Aantal personen: 4
Seizoen: Winter

Omschrijving

Risotto zoals ik het graag heb, met veel groentjes en in dit geval wintergroenten!

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding

 1. Bereid alle groenten voor. Pel en versnipper de ui. Verwijder de buitenste bladeren van de kool, snijd ze in parten en snijd de harde kern er uit. Vervolgens snijd je de kool in repen.
  De butternut koop ik reeds in blokjes maar die zijn te groot dus gaan we die nog eens in fijnere stukjes snijden. De champignons worden afgeborsteld en vervolgens in kleine partjes gesneden.

 2. Snijd de kip in kleine blokjes. Bak deze in een grote (wok)pan, voeg na een tijd de butternutblokjes en als laatste de kool toe en laat stoven tot alles beetgaar is.

 3. Neem een ruime kookpot en smelt daarin een flinke klont boter op matig vuur. Stoof hierin de ui kort aan zonder te laten bruin kleuren. Voeg de rijst toe en roer goed om. Laat even meestoven tot de rijstkorrels er glazig uitzien.

 4. Blus indien je wenst met een scheut bier of witte wijn en laat de rijst dit opnemen. Draai het vuur op een lichte stand en voeg wat van het bouillon/fondsmengsel toe. Roer even om en laat op een licht vuur opnemen.

 5. Herhaal dit tot de rijst beetgaar is en er dus nog wel wat bite in zit. Dat kan al gauw 25 minuutjes duren. Meng dan de parmezaanse kaas en enkele klontjes boter onder tot het gesmolten is. Kruid met peper en zout.

 6. Meng 3/4 van de kip en groenten onder de risotto. De rest is om er achteraf overheen te verdelen. Laat nog even warmen op het laagste standje van het vuur.

 7. De champignons worden apart en kort gebakken in een klein beetje boter. 

 8. Verdeel de risotto met groenten over de borden. Doe daar de rest van de groenten en kip overheen en de champignons.

  Serveer de gerechten samen met het bier.

  Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.