Wildpastei met rode uienconfituur

Iets wat heel simpel is maar tegelijk zo winters en heerlijk.. een stukje wildpastei met rode uienconfituur. Perfect als klein hapje en je kan het gewoon op voorhand gaan klaar maken. Zelf paté gaan maken gaan we nu niet doen maar wat we wel kunnen doen is zelf heerlijke rode uienconfituur bereiden.

Er bestaan vele soorten wildpastei en de bij de ene beenhouwer is die al wat lekkerder dan bij de andere? Veel hangt ook af van welk vlees werd gebruikt. Je hebt er van verschillende soorten wild door elkaar maar je hebt ook hertenpastei, hazenpastei, everzwijnenpastei, noem maar op. De ene smaakt al wat zoeter dan de andere en ik heb wel graag dat die nog wat zoet smaakt.

Om de rode uienconfituur te maken reken je best wel wat tijd maar je kan er dan wel maken voor een lange tijd. In steriele bokaaltjes bewaart die zeker nog enige weken dus dat is al handig. Ik ben voor een eerder zoete dan bittere versie rode uienconfituur gegaan met een zurig toetsje van azijn en de pittigheid van roze pepers. De fruitigheid in de confituur komt van de frambozenazijn en creme de cassis (of grenadine als je dit wenst) In dit recept krijg je ook een confituur met nog flink wat gelei/saus en geen pure hoop ui met wat smaak.

De basis voor de confituur is roséwijn, als tip geef ik al meer dat je voor een lichte en fruitige roséwijn moet gaan die wat zoeter is. Rode wijn kan ook perfect maar dan moet je echt een fruitige en lichte rode wijn gaan als Beaujolais dat zeker niet bitter smaakt.

BIERPAIRING : WILDPASTEI EN RODE UIENCONFITUUR MET TRAIN DES RIDERA VAN ATRIUM

Er zijn zo veel soorten bieren die kunnen passen bij wildpastei maar veel hangt af van wat je er bij serveert. Bij pure pastei kan je gaan voor een lekkere stevige tripel zoals een Straffe Hendrik of menig andere blonde sterke bieren. Zelfs met witte uienconfituur past die tripel er nog bij.

Maar bij een goede wildpastei die al wat zoeter smaakt ga je idealiter voor een sterker donker bier met zoete karamelachtige smaken. Dan kom je al gauw bij een quadrupel uit. Denk maar aan een goede donkere trappist als Rochefort 8. Ik ben voor een iets specialer bier gegaan dat gerijpt is op rumvaten en rozijnen voor die extra dimensie, namelijk de Train des Ridera van Brasserie Atrium. Die rozijnen en rum zorgen voor wat meer karamel en smaak die in de pastei maar ook in de rode uienconfituur terugkomen.

Dit bier is wel een limited edition en een samenwerking tussen Atrium en DOK brewing dus gemakkelijk vind je die niet. Ga daarom voor een stevigere quadrupel als de Centurio, de Rochefort 8 of een Westvleteren 8. Zorg er gewoon voor dat het bier niet té sterk alcoholisch of dominant bitter is.

Delen op facebook!

rode uienconfituur
0 Add to Favorites

Wildpastei met rode uienconfituur

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 15 mins Totale tijd 1 hr
Aantal personen: 4
Seizoen: Winter

Omschrijving

Het perfecte winterse hapje waar je eigenlijk enkel het meeste werk aan hebt op voorhand. Dit recept voor zoete rode confituur zal je zeker willen bijhouden want voor je het weet smul je een hele pot leeg!

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding confituur

 1. Pel de uien, halveer ze en snijd in fijne halve ringen.

  Plaats een kookpot op het vuur en smelt hierin een klontje boter. Stoof de uien aan op een zacht vuur  samen met het laurierblaadje en de roze peperbolletjes tot de uien glazig zien.

 2. Voeg de suiker toe en roer goed om, laat stoven tot de suiker lichtjes begint te kleuren. Voeg dan de roséwijn, grenadine of crème de cassis en de soorten azijn toe. 

  Roer om en laat op een zacht vuur inkoken tot het een mooie geleidikte krijgt. Je kan altijd wat extra wijn toevoegen mocht die te dik zijn ofwel extra minuutsuiker als het te dun is.

  Verwijder het laurierblaadje en doe de confituur in een potje en laat afkoelen.

Bereiding hapje

 1. Rooster de sneden brood en duw er cirkels uit. Neem de plakken pastei en duw ook hier cirkels uit die wel kleiner zijn dan het brood. 

  Leg een schijfje paté op het brood met daarop een lepeltje uienconfituur. Werk af met een blaadje groen als je dat hebt en smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.