Warme appeltaart met vanille ijs

Als je aan mij vraagt een top drie te maken van lekkerste nagerecht, staat een goed stuk warme appeltaart met vanille ijs zeker er in. net geen moord zou ik er voor plegen! Maar helaas geld voor al die lekkere dingen.. geniet met mate want het is wel een bommetje. Best in de herfst maar geef mij gerust maar het hele jaar door een stukje van deze taart.

Ik gebruik het recept van de Jeroen Meus omdat dit gewoon zalig is, met goed wat kaneel en vanille smaak er in, anders vind ik het geen appeltaart. Het is er trouwens een met gele pudding in en niet zo een stuk half droog gebak. Er kruipt natuurlijk wel wat werk in maar uiteindelijk is ze dan ook wel overheerlijk.

Qua appels gaan we gewoon onze eigen trots, de jonagold gebruiken. Stoofappels neem je best niet want die worden te rap moes en zo zou de taart teveel vocht bevatten en slap worden ipv krokant… en dat wil je niet. Daarom ook de gouden tip om na het bakken de appels in een zeef te laten uitlekken en ook uw pudding niet te nat te gaan maken.

Bladerdeeg vormt dus de basis en gaat er ook bovenop, met een leuk gevlochten effect om zo het oog ook wat te geven, goed instrijken met eigeel om het mooi bruin en krokant te maken en wat fijne suiker… een echte topper. Natuurlijk wel geen top warme appeltaart met vanille ijs zonder dat bolletje vanille ijs.
Dat ijs gaan we nu wel niet zelf gaan maken maar kies gewoon een goed merk ijs uit de supermarkt, genre carte d’Or ofwel een van mijn lievelingen van het huismerk van delhaize.

warme appeltaart met vanille ijs
BIERPAIRING : WARME APPELTAART MET VANILLE IJS & DUL MEESTERKE (BROUWERIJ DE MEESTER)

Bij een goeie warme appeltaart met vanille ijs kan je echt álle kanten uit qua beerpairing… contrasteer het zoete en hartige met zuur door te serveren met geuze of voeg er gebrande toetsen aan toe door voor stout te gaan. Of je kiest voor de moutige kant en iets meer bruggen te leggen en kies een goed amberbier met wat karameltoetsen in. Voor dat laatste kies ik bij dit recept en ga ik voor het Dul Meesterke van brouwerij de Meester.

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

warme appeltaart met vanille ijs
0 Add to Favorites

Warme appeltaart met vanille ijs

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 15 mins Totale tijd 55 mins
Cooking Temp: 174  °C Aantal personen: 4
Seizoen: Suitable throughout the year

Omschrijving

Een overheerlijke klassieker en een van mijn favorieten.. de appeltaart!

Ingrediënten

Ingrediënten

Benodigdheden

Bereidingswijze

Bereiding

  1. Scheid de 4 eieren en klop de dooiers samen op met de kristalsuiker en het vanillepudding poeder tot een witte schuimende massa (een ruban). Halveer de vanillestok en schraap het merg er uit, doe de stok en het merg bij de melk samen met de kaneelstokken en breng aan de kook.

  2. Voeg een klein beetje van de warme melk toe aan de ruban en roer goed? Haal van het vuur  en doe dit dan bij de rest van de melk en roer goed door met een klopper, het geheel zal snel binden.

  3. Stort de pudding en een lage schaal en dek af met plastic folie om zo velvorming te voorkomen. Dek af en laat afkoelen.

  4. Spoel de appelen en snijd deze in 8 parten, verwijder het klokhuis en snijd in grovere stukken. Stoof de appelen aan in een goede klont boter en bestrooi met de lepels witte en bruine suiker tot ze beetgaar zijn en licht gekarameliseerd. Laat de stukken appel goed uitlekken want we willen zo min mogelijk vocht in de taart krijgen.

  5. Beboter de bakvorm en bestrooi met bloem tot er een fijn laagje in ligt. Leg het ene vel bladerdeeg in de vorm en druk aan. Haal de stokken uit de afgekoelde pudding en stort deze in de vorm, strijk mooi open. Warm ondertussen de oven voor op 180 graden.

  6. Verdeel de appelstukjes over de pudding  en als laatste gaan we repen van het ander vel bladerdeeg snijden en gaan we die gaan vlechten over de taart (zie foto bovenaan hoe het moet worden). Druk de restanten van de bladerdeeg af zodat niets buiten de bakvorm hangt.

  7. Klop de eidooier los met een scheutje melk. Bestrijk het bladerdeeg hiermee en strooi er suiker overheen. Bak nu de taart af gedurende 35-40 minuten.

  8. Laat de taart afkoelen of serveer warm in stukken met een bolletje vanille ijs, samen met het bier.

    Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.