Vol-au-vent van Mechelse koekoek

De klassieker der klassiekers.. of het scheelt toch niet veel. Wie lust er nu geen heerlijke, verse vol-au-vent? Velen ontzien het hen om het zelf te gaan klaar maken en kopen hem in het beste geval bij de beenhouwer maar in het slechtste geval uit bokaal. Die kan zeker lekker zijn maar toch gaat er niets boven zelfgemaakte.

Er is wel wat werk aan maar het zal zeker lonen. Je kan de vol-au-vent wel gaan invriezen dus als je er voldoende maakt kan je er achteraf nog eens van genieten. In mijn versie heb ik Mechelse koekoek genomen als gevogelte, die zijn nog net iets smaakvoller en malser maar ook wel iets duurder. Je kan zeker ook een maïskip of een andere kipsoort gaan gebruiken voor vol-au-vent van te maken.

Ook in dit recept ben ik volledig van 0 begonnen en heb ik zelf de bouillon gemaakt voor de vol-au-vent, maar geen paniek.. dat is heel gemakkelijk en mocht je het niet zien zitten kan je bouillonblokjes gaan gebruiken om de kip in te koken maar dat zal niet hetzelfde resultaat geven qua smaak.

De kindjes zullen waarschijnlijk liefst frietjes eten bij hun vol-au-vent maar je kan het gerust ook met rijst of kroketjes eten. Wil je trouwens nog wat meer groenten, dan kan je bijvoorbeeld asperges erin verwerken, wit of groen maakt niet uit maar groen geeft wel wat kleur. Schil ze en snijd ze in schuine fijne plakjes, stoof ze licht en roer ze gewoon eronder.

vol-au-vent

Bij een lekkere klassieker als vol-au-vent moet je gewoon gaan voor een klassieke Belgische tripel! Het maakt niet zozeer uit van welke brouwerij, zolang hij maar goede fruitige toetsen heeft. Maar omdat we hier toch zowat de Grand Cru van de Vlaamse klassiekers hebben, moet je voor de Grand Cru onder de bieren gaan, namelijk de St. Feuillien Grand Cru. Een stevig blond bier met vooral fruitige toetsen, en in tegenstelling tot andere tripels en een meer hoppige toets door de dry-hopping.

Recept delen op facebook!

Ontdek hier alle andere recepten.

bier en foodpairing
0 Add to Favorites

Vol-au-vent van Mechelse koekoek

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 20 mins Totale tijd 2 hrs 20 mins
Aantal personen: 4
Seizoen: Suitable throughout the year

Omschrijving

De klassieker der klassiekers van de Vlaamse keuken.. of het scheelt toch niet veel. Een goede en versgemaakte vol-au-vent vraagt wat werk en tijd maar stukken beter dan de versie uit een pot.

Ingrediënten

Ingrediënten kippenbouillon

Ingrdiënten vol-au-vent

Bereidingswijze

Bereiding bouillon

 1. Zet een ruime kookpot op met water (de groenten en kip moeten er in passen en onder kunnen staan) en breng aan de kook.

 2. Kuis alle bouillongroenten (wortel, ui, prei en selder), snijd in grovere stukken, spoel ze en doe de groenten in het water.

  Plet de peperbollen en bind de peterseliestengels met een klein stukje touw samen met de laurierblaadjes, tijm en rozemarijn en voeg dit toe aan het water samen met de kruidnagels.

 3. Eens het water met de groenten en kruiden een kwartiertje heeft gekookt kan je de opgebonden kip erin onderdompelen.

  Laat nu minstens een uur op een matig vuur koken.

  Haal dan de kip uit de bouillon en laat afkoelen. Zeef vervolgens de bouillon en houd die apart. 1.25 liter is nodig voor de vol-au-vent, de rest kan gebruikt worden om de balletjes in te koken. De groenten en kruiden mogen bij het afval.

Bereiding vol-au-vent

 1. Meng het gehakt met het ei en paneermeel en draai er kleine balletjes van.

  Kook deze gaar in een deel van de zelfgemaakte bouillon (onthoud dat je nog 1.25 liter nodig hebt voor de vol-au-vent zelf).

 2. Smelt de boter en meng met de bloem, laat op een zacht vuur uitdrogen tot het brokkelig wordt en je een biscuitgeur krijgt.

  Voeg vervolgens al roerend en beetje per beetje de bouillon toe. Telkens wanneer er binding is voeg je opnieuw bouillon toe tot alles er in zit. Het is belangrijk om te blijven roeren om zo geen klonters te krijgen en laat zachtjes koken.

 3. Kuis ondertussen de champignons en snijd in partjes, stoof deze in een pan tot ze gekleurd zijn en beetgaar.

  Pluk de kip volledig, het best in kleinere stukjes en indien nodig kan je de schaar gebruiken.

 4. Doe een scheutje sherry in de saus en vervolgens de room en roer om. Kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.

  Doe de kip, de balletjes en de champignons in de saus en laat nog kort even meewarmen.

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.