Als we het over een echte klassieker hebben en nostalgie dan passen vogelnestjes echt wel in deze categorie. Echt overheerlijk, een gehaktbal met een gekookt eitje binnenin. Een zoete tomatensaus met een uit in mag uiteraard ook niet ontbreken net als de puree-aardappelen.
Nog een voordeel aan vogelnestjes is dat je weinig ingrediënten nodig hebt. Half om half gehakt, eitjes, mosterd en paneermeel (broodkruim) en peper en zout. Het recept is trouwens eentje die ik ontleend heb van ‘Lekker van bij ons’, maar beter goed gestolen dan zelf slecht maken :-). De enige aanpassing is de lepel mosterd in het gehakt om net iets meer smaak te geven.
Aan de tomatensaus is er evenmin werk, enkel bouillon, passata maïzena, ajuin en knoflook, naast de klassieke kruiden peper en zout heb je nodig. Zoals je leest een handig gerecht dus voor als je niet al te veel tijd hebt om uitgebreid te koken en vooral goed omdat je deze op voorhand kunt klaarmaken.
BIERPAIRING : VOGELNESTJES & DE POES EXPORT (BROUWERIJ DE POES)
Bij deze smaakvolle en eenvoudige klassieker hoort geen te complex bier maar een eerder fris en licht biertype. Pils is perfect of wat dacht je van een export? Mijn keuze valt op die van brouwerij de Poes uit Tielt. Maak je een eerder kruidige tomatensaus bij de vogelnestjes dan kan een saison ook nog passen of een steviger witbier.
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
Vogelnestjes
Omschrijving
Een echte Vlaamse klassieker die je gewoon moet gegeten hebben. Pure nostalgie!
Ingrediënten
Ingrediënten vogelnestjes
Ingrediënten tomatensaus
Ingrediënten aardappelpuree
Bereidingswijze
Bereiding vogelnestjes
-
Prik een gaatje onderin het ei en kook deze hard in 13 minuten in gezouten water.
Laat koelen onder koud stromend water en pel de eieren. -
Warm de oven voor op 200 graden. Meng het gehakt met de eidooier, mosterd, peper en zout en het paneermeel tot een stevige massa.
-
Verdeel het gehakt in gelijke delen voor het juiste aantal personen. Druk het gehakt goed plat en leg het ei in het midden en vouw het gehakt rondom het ei.
-
Rol de vogelnestjes door het paneermeel zodat er zich een korstje vormt.
Leg de vogelnestjes in een vuurvaste schaal, besprenkel deze met olijfolie en een plakje boter. -
Bak de vogelnestjes gedurende 25-30 minuutjes tot ze gaar zijn.
Bereiding tomatensaus
-
Versnipper de ui en het teentje look en stoof deze in olijfolie gedurende 5 minuten.
-
Voeg de passata, het water en bouillonblokje toe en kruid met peper en zout. Laat 10 minuutjes pruttelen. Meng het maïszetmeel met een 2-tal lepels water en roer onder de saus. Laat al roerende indikken en hou deze warm.
Bereiding aardappelpuree
-
Schil de aardappelen, snij in gelijke stukken en spoel deze onder koud water. Kook tot de aardappelen gaar zijn in gezouten water en giet af.
-
Plet de aardappelen met de boter en melk tot je de gewenste dikte/consistentie hebt. Kruid met peper, zout en muskaatnoot.
Serveren
-
Halveer de vogelnestjes, overgiet met de saus en serveer de puree apart. Afwerken kan altijd met versnipperde peterselie.
Serveer de vogelnestjes met het bier, smakelijk!