Vispannetje

Ik ben eigenlijk verbaasd van mezelf dat ik nog nooit eerder een heerlijk vispannetje heb klaargemaakt en dit recept heb gedeeld met jullie… Ik ben nu wel niet de grootste vispaneter (nieuw woord vanaf nu) omdat het vaak wat rijker en vettiger is maar toch smaakt dat wel eens.

De meeste trekken er voor op restaurant en daar staat het in menig brasserie, betere tea room en restaurant standaard op de kaart, en al zeker aan de kust. Vaak zijn die wel net iets te stevig gemaakt naar mijn mening of met teveel kaas dus probeer ik het niet te overdreven te maken voor mezelf (en jullie!)

Er zijn zo veel vissoorten dat je kan gaan gebruiken hierin. Rode poon, tong, heek, schelvis, kabeljauw, zalm, noem maar op… over het algemeens dus iets stevigere (witte) vissoorten omdat die niet direct uit elkaar vallen en ook wel goed smaken. Ik heb voor dit recept gebruik gemaakt van wat andere vis, vis die ik in mijn vriezer had stoppen maar ook heerlijk bij elkaar passen.. namelijk koolvis, zeewolf, zalm, wat coquilles die over waren van het kerstmaal én uiteraard verse garnalen!

Een goede saus bij een vispannetje moet dus helemaal niet zo zwaar zijn. Deze wordt gemaakt op basis van witte wijn en visbouillon waarin we eerst de vis gaan pocheren en dan opgebonden met een scheut lichtere culinaire room en roux. Enkel een klein beetje kaas komt er over om te gratineren maar dat is niet de massa.

Geen vispannetje uiteraard zonder groenten, daar gaan we voor de klassieke prei en wat wortel. En natuurlijk mag de aardappel niet ontbreken.. anders klopt het niet! Daar gaan we voor een lekkere smeuïge aardappelpuree met bintjes gemaakt. Op en top Belgisch!

vispannetje
BIERPAIRING : VISPANNETJE & OUDE GEUZE (3 FONTEINEN)

Een vispannetje is een Belgische topper en klassieker dus wat is er qua bier ook meer dan typisch Belgisch erfgoed? Geuze uiteraard! Door de fijne sappige zuurtegraad snijd het bier perfect door de iets vettere saus en krijg je alle smaken mooi samen in je mond. Mijn keuze gaat uit naar de 3 fonteinen oude geuze maar kies gerust een van de vele andere.

Pilsbier neigt vaak te licht te zijn bij dit gerecht, wat eventueel wel kan is saison omdat die meer bitter heeft om de saus aan te kunnen.

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

vispannetje
0 Add to Favorites

Vispannetje

Bereidingstijd 30 mins Totale tijd 1 uur 15 min
Aantal personen: 4
Seizoen: Doorheen het jaar

Omschrijving

een echte klassieker waar velen voor op restaurant gaan maar je perfect zelf kan gaan serveren met een oneindige mogelijkheid aan vissen om te gebruiken.

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding

  1. Was de prei en snijd in fijne ringen, schil de wortelen en snijd deze in een fijne brunoise. Stoof deze groenten aan in boter tot ze beetgaar zijn en kruid met peper en zout.

    Verdeel de groenten over de beboterde ovenschaaltjes (of grote ovenschaal als je alles in één doet.

  2. Breng de witte wijn met de visfumet aan de kook. Spoel de stukken vis en snijd in kleine gelijke stukken. Ontdoe de coquilles wel zeker van hun sluitspier.

  3. Gaar de vis kort in de visfumet en wijn tot die net niet gaar is (de garnalen dus nog niet gebruiken!) en schep ze er terug uit met een schuimspaan. Verdeel de vis over de groenten samen met de helft van de garnalen.

  4. Warm de oven voor op 200 graden.

  5. Maak een roux door de boter langzaam te smelten en de bloem er onder te roeren. Laat die nog even drogen op het vuur. Schep geleidelijk aan de visfumet waarin de vis gegaard heeft bij de roux en blijf roeren tot je binding hebt en zeker geen klonters.

    Blijf vocht toevoegen tot de saus dik genoeg is. Bij te dun kan je altijd maizena gebruiken en bij te dik nog wat wijn of fumet toevoegen). Voeg daarna de room toe en roer door.

  6. Verdeel de saus over de vis maar zorg dat zeker niet alles onder staat. (Overschot van saus kan je altijd nog altijd invriezen of bewaren om later bij een stukje vis te serveren.)

  7. Bestrooi de vispannetjes met gemalen kaas en plaats in de oven gedrurende 15 - 20 minuten. Vergeet niet de aardappelpuree of andere bijgerechten ondertussen te bereiden uiteraard!

  8. Werk af met de rest van de garnalen en evt. wat versnipperde verse bieslook.

    Open en serveer het bier bij de vispannetjes. Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.