Visbrandade met prei

Dit wou ik al langer eens maken, een heerlijke visbrandade met prei. Er zijn zoveel verschillende manieren en recepten om een brandade te maken, met saus er bij of doorheen, zonder. Met spinazie of andere groenten, noem maar op. Het recept dat ik gebruik en maak is er een dat je nog vrij snel en eenvoudig kan klaarmaken en het smaakt echt hemels, geloof me!

Een brandade is oorspronkelijk gemaakt met allerlei restjes van vis of stukken die niet mooi genoeg zijn om puur te serveren. Je kan dus een beetje kiezen wat je er in doet van vis, bij voorkeur witte vis maar je kan er ook bvb. restjes zalm in doen. Zo had ik van mijn oudejaarsmenu nog gerookte zalm over en die heb ik er gewoon ingedaan, samen met kabeljauw die nog in de vriezer stak. Maar kies gerust ook voor zeewolf, lengvis, wijting, …

Die vis doen we gewoon in stukken en pocheren we gaar in de melk, venkelzaad en rozemarijn. Dat geeft het geheel een iets meer mediterraan tintje en dat vind ik wel lekker. Geen gerecht zonder groente trouwens dus ben ik voor heerlijke Belgische prei gegaan, gestoofd in wat boter en op het einde er gewoon doorheen roeren. Spinazie, venkel, waterkers zijn ook allemaal heerlijke groenten die je er in kan doen. Afwerken doe je met lekkere grijze garnalen en tomatenblokjes voor de frisheid en kleur.

visbrandade met prei
BIERPAIRING : VISBRANDADE MET PREI & LANDSCAPE NO.2

Bij een smeuïge en heerlijke visbrandade met prei hou je het best clean en simple. Kabeljauw is sowieso niet heel uitgesproken van smaak en de garnalen zijn al minstens even delicaat. Ga daarom voor een fris pilsbier. Ik ben gaan aankloppen bij onze zuiderburen, een aankoop die ik daar gedaan heb op mijn reis door de Loire. De Landscape no.2 van Art is an Ale is een aromatisch gehopte pils die er voor zorgt dat de smaken uit de visbrandade met prei nog meer naar boven komen.

Andere suggesties zijn een tarwebier, saison of session ipa.

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing

visbrandade met prei
0 Add to Favorites

Visbrandade met prei

Moeilijkheidsgraad: Beginner Aantal personen: 4 Seizoen: Doorheen het jaar

Omschrijving

Een heerlijk visgerecht waar je oneindig mee kan variëren!

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Spoel ze en kook ze gaar in water.

  2. Plaats een andere kookpot met water op het vuur en breng aan de kook. Spoel de tomaten en breng een kruisje aan onderaan de tomaat en snijd het groene hart er uit. 
    Dompel de tomaten gedurende 10 seconden onder, haal ze uit en koel af onder koud stromend water. Pel de tomaten, verwijder het vruchtvlees en snijd in blokjes.

  3. Spoel de prei en snijd deze in halve ringen. Stoof ze vervolgens gaar en kruid met peper, zout en nootmuskaat.

  4. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en doe ze terug in de pot, prak ze grofweg. Giet de vis af als deze gaar is maar vang de melk zeker op!

  5. Voeg wat van de melk toe aan de aardappelen. Prak de stukken vis er ook onder en voeg dan de gestoofde prei toe. Roer goed door. Voeg naar wens nog wat extra melk toe en enkele klontjes boter tot je een smeuïge brandade hebt.

  6. Schep de brandade in diepe borden, bestrooi met de tomatenblokjes en grijze garnalen.

    Serveer samen met het bier. Smakelijk!

Leave a Comment