Venkelrisotto met geitenkaas

Een van de heerlijkste klassiekers uit Italië is toch wel risotto, je kan er zo veel variatie in steken. Deze venkelrisotto met geitenkaas is daar zeker het bewijs van. Je kan dit recept perfect serveren als voorgerecht maar even goed als hoofdgerecht. De hoeveelheden hier in dit recept zijn voor een hoofdgerecht. Ook al hou je niet van geitenkaas, toch raad ik je aan om het te proberen want de smaak is echt subtiel. In het recept gebruik ik de combinatie van parmesan en geitenkaas waardoor die laatste niet domineert.

Mocht je het echt niet zien zitten kan je natuurlijk altijd de geitenkaas vervangen door enkel maar parmesan te gebruiken. Het vooroordeel dat risotto veel te moeilijk is en veel te lang duurt is trouwens helemaal geen waar.. volg de stappen hier en deze venkelrisotto met geitenkaas kan al zeker nooit mislukken.

Voor risotto zijn er 2 rijstsoorten die het meest verkrijgbaar en aan te raden zijn, namelijk arborio of carnaroli. Ik ben voor die laatste gegaan, die neemt extra veel vocht op en geeft uiteindelijk nog een goede natte risotto. Zo krijg je geen droge en knapperige pap, want dat heb ik niet graag.

Qua geitenkaas neem je gewoon een brokkelige en geen te rijpe geitenkaas, dus geen chavroux maar eerder een saint-Maure. Die kan je dan verkruimelen en laten smelten in het gerecht. Wat trouwens niet hoeft maar wat ik wel gedaan heb is er wat citroensap aan toevoegen voor een extra frisse touch te geven aan de venkelrisotto met geitenkaas.

Deze venkelrisotto met geitenkaas is wel een rijkelijk en zwaar gerecht, maar met ook frisse kruidige toetsen door de venkel en een zuurtje door de geitenkaas. Een gerecht met meerdere smaken dus, dat vraagt om een bier met meerdere smaken. Zo kwam ik uit bij een Orval. Een levendig bier dat bitter bevat om de vettigheid aan te kunnen maar tegelijk ook zuur om te matchen met de geitenkaas. Hou je niet van Orval, kies dan een stevigere tripel!

Recept delen op Facebook!

Ontdek hier alle recepten met bierpairing.

venkelrisotto met geitenkaas
0 Add to Favorites

Venkelrisotto met geitenkaas

Moeilijkheidsgraad: Intermediate Bereidingstijd 10 mins Totale tijd 40 mins
Aantal personen: 4

Omschrijving

Een van de lekkerste gerechten uit de cilinaire Italiaanse keuken is voor mij risotto. Je kan zoveel spelen met welke extra ingrediënten er in doet of simpelweg natuur houden. Een goede risotto maken is niet moeilijk maar je moet geduld hebben. Met dit recept lukt het jou zeker ook!

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding

 1. Kuis de venkel, snijd het groen er af en houd het apart als garnituur, de bodem snijd je er ook af en die mag weg.

  Snijd de venkel in plakken van een cm dik en vervolgens in repen en blokjes. Kuis en versnipper de sjalot.

  Boen de citroen, rasp de schil heel fijn eraf, 1 helft van de citroen mag je dan uitpersen. Als laatste qua voorbereiding breng je de groentebouillon aan de kook.

 2. Smelt een klont boter in een ruime pan en stoof de sjalot en venkel op een zacht vuur gedurende een 5-tal minuutjes.

  Voeg de risottorijst toe, roer goed om en laat de rijst voor een paar minuten meestoven tot hij glazig wordt.

  Blus met witte wijn, roer even goed om en laat de rijst de wijn opnemen, dit nog steeds op een zacht vuur.

 3. Eens de wijn goed opgenomen is mag je een paar scheppen bouillon toevoegen, even roeren en terug wachten tot alles is opgenomen. Je hoeft, in tegenstelling tot wat velen zeggen, niet continu te roeren. Het vuur staat laat dus rap aanbakken zal het niet. Nu en dan eens omroeren is goed genoeg. 

  Herhaal dit tot de bouillon volledig opgenomen is, proef gerust als de rijst gaar is. Een goede risotto moet nog wat bite hebben alleszins.

  Kruid vervolgens met peper en zout en venkelzaad, doe het citroensap er bij en als laatste schaaf je de Parmezaanse kaas er bij en brokkel je de geitenkaas er doorheen.

 4. Schep de risotto in een diep bord, neem dan het venkelgroen, spoel het en snijd in fijne plakjes, de fijne dilleachtige takjes geven ook een mooie en lekkere garnituur die nog extra naar anijs smaakt.

  Strooi het groen er overheen, alsook de citroenrasp en klaar is kees!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.