Tomaat mozzarella

Tomaat mozzarella, ik hoor al veel mensen denken van.. daar zit nu geen smaak is of hoe simpel en eenvoudig is dat.. Wel toch smelt ik voor deze goede Italiaanse klassieker!

Al diegene die zeggen dat het smaakloos is hebben waarschijnlijk de verkeerde mozzarella en de verkeerde tomaten genomen en ze dan waarschijnlijk nog eens koud geserveerd ook! 3 doodzondes die er inderdaad voor zorgen dat jouw tomaat mozzarella flets zal smaken.

De gewone mozzarella uit de winkel is op basis van koemelk, en goed om in een slaatje te doen of voor op een pizza, maar tegenwoordig verkopen ze ook al de betere buffelmelkmozzarella en het is die die je moet hebben. Je legt die een uurtje op voorhand uit, zo krijg je die friszurige smaak en de zachte textuur. De koemelkmozzarella is vaak gewoon te hard en elastisch.

Wat de tomaten betreft hoef je helemaal niet van die grote vlezige tomaten te gaan halen nee, trosgerijpte tomaten die al net iets zachter zijn zijn perfect. Of tenzij je er uit eigen tuin hebt.. dat is helemaal top!

Als garnituur erbij serveer ik in mijn versie verse zelfgekweekte rucola (dat kan je uiteraard ook gewoon kopen), met een beetje walnotenolie erdoor, dat geeft een extra nootachtige smaak eraan en het zorgt er voor dat de rucola minder pittig smaakt. En om de een of andere reden pairt dat echt goed met het graanachtige/moutige dat je in bier kan terug vinden.

Bij mijn tomaat mozzarella doe ik altijd graag ook een Italiaanse lekkernij, namelijk crème van balsamico. Die crème geeft een zoetzurig en gekarameliseerd smaakje eraan en zorgt voor wat kleur op het bord. Menig Italiaan zal vermoedelijk wel vloeken hiervoor maar het moet maar zo lekker niet zijn. Gewone balsamicoazijn is trouwens ook goed om door de salade te doen of om het gerechtje te besprenkelen, dat is een pak minder zoet.

Bij tomaat mozzarella hoort eigenlijk ook basilicum, maar ik gebruik gedroogde basilicum om erover te strooien, verse basilicumblaadjes zouden net teveel vloeken qua smaak met de rucola.

Tomaat mozzarella smaakt natuurlijk het lekkerst in de zomer, en bij de zomer horen frisse en lichte bieren. Een van de meer lekkere blonde en frisse bieren dat ik recent ontdekt heb is de blonde van de Waalse brasserie Rochehaut. Het bier heeft een lichtmoutig karakter en drinkt heel vlot met zijn 5.5% vol. Een fijne hopbitter zorgt voor een goed contrast met het friszurige van de tomaat mozzarella.

Ook een witbier en zelfs een heel lichte (New England) IPA van max 6% vol. kan hier perfect bij smaken, experimenteer gerust!

Recept delen op facebook!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

tomaat mozzarella
0 Add to Favorites

Tomaat mozzarella

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 15 mins Totale tijd 15 mins
Aantal personen: 4
Seizoen: Summer

Omschrijving

Een heerlijk, licht en eenvoudig klaar te maken voorgerechtje van Italiaanse bodem. Met de juiste trijpe tomaten en goede buffelmozzarella tover je een smaakvol bordje in een handomdraai op tafel.

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding

 1. Haal de mozzarella tijdig uit de koeling, best een paar uur op voorhand. Tomaten bewaar je NOOIT in de koeling want die verliezen smaak.

  Spoel de tomaten en snijd het hartje eruit, snijd vervolgens dunne plakjes er van met een heel scherp mes.

  Kuis en spoel de rucola en zwier ze droog. Meng de sla met de notenolie en indien je er hebt de balsamicoazijn en geef een paar draaien van de pepermolen.

 2. Snijd met een scherp mes fijne plakjes van de mozzarella.

  Leg met een palletmesje of iets anders afwisselend een plakje tomaat en mozzarella in een cirkelvorm op het bod, laat als je kan een gat in het midden om de sla op te leggen.

  (Het palletmesje dient er voor om te zorgen dat de rijpe tomaten of mozzarella niet zouden gaan breken of uiteen vallen en je kan ook veel properder werken op die manier)

 3. Draai met je handen een bolletje van de sla en leg ze in het midden van het bord in het gat dat je gelaten hebt.

  Geef een paar draaien zwarte peper over het geheel, besprenkel met goede olijfolie en strooi met de vingers de gedroogde basilicum over de tomaten en mozzarella.

  Gebruik je crème van balsamico dan leg je druppeltjes rondom rond op het bord.

   

  Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.