Tempura van asperges met dragonmayonaise

Dit recept klinkt misschien heel oosters maar is dat eigenlijk niet echt want oorspronkelijk is het een Portugees gerecht en bereiding. Tempura van asperges is een van de zovele varianten die je kan maken want het is eigenlijk niet meer dan een bereidingswijze waarin vanalles, van vis tot groenten, in een deeg wordt ondergedompeld een gefrituurd. In dit recept gaan we voor een tempura van zowel witte als groene asperges.

De samenstelling van een tempurabeslag is niets meer dan bloem, ei en ijskoud water. Ondanks die weinige ingrediënten kan je nochtans wel veel verschillende resultaten bekomen. Je kan namelijk klassieke tarwebloem gebruiken maar ook rijstebloem en je kan zelfs bakpoeder of maïzena gaan toevoegen. Maar voor deze tempura van asperges houden we het eenvoudig.

Een goed tempurabeslag moet je echt wel met ijskoud water maken, zo blijft het product krokant en het beslag luchtig en neemt het product bijgevolg niet alle vet op. En je mag ook niet te hard en lang mengen in het deeg want anders bindt het veel te veel. Het leuke is wel dat je gewoon wat extra koud water kan toevoegen om het dunner te maken.

Je hoeft helemaal geen duurdere dikke witte asperges te nemen maar kies voor de goedkopere fijne witte asperges. Je moet ze wel nog schillen dus let er op dat je niet té kwistig schilt maar dan ook wel goed genoeg zodat je geen schil moet zitten eten. De groene asperges moet je dan weer niet schillen. Voor de tempura van asperges klaar te maken moeten de asperges wel nog kort gekookt worden want anders zijn ze nog net iets te hard.

Je kan deze tempura van asperges met vanalles gaan serveren. Bij een kruidige tomatensaus, met een oosterse saus maar ik ga voor een lekkere dragonmayonaise. Mocht je het nog niet doorhebben eigenlijk, we serveren dit alles als een hapje, eens leuk en iets volledig anders om jouw gasten culinair te verrassen.

BIERPAIRING : TEMPURA VAN ASPERGES & SAISON DE DOTTIGNIES

Het feit dat dit gerecht een ideaal aperitiefhapje is moet je er al zeker geen donker of zwaar bier gaan bij serveren. Een goed aperitiefbier is fris, lichtbitter, laag in alcohol en bruisend dus vallen er al enkele stijlen af. Dan blijven er bieren als een pils over maar die is dan te licht voor de dragonmayonaise aan te kunnen. Wat nog kan is een saison en die krijgt dat ook mijn voorkeur en met als suggestie de Saison de Dottignies van brouwerij de Ranke. Een gewoon blond bier kan ook prima, als het maar een beetje bitter en body heeft maar toch fris smaakt.

Recept delen op Facebook!

Ontek hier alle andere recepten met bierpairing.

tempura van asperges
0 Add to Favorites

Tempura van asperges met dragonmayonaise

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 20 min Totale tijd 35 min
Aantal personen: 4
Seizoen: Doorheen het jaar

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding tempura

 1. Schil de witte asperges van kop tot teen en breek het houterige stukje onderaan af. Breek ook het onderste van de groene asperges af.

  Zorg dat de asperges niet te lang zijn, halveer deze desnoods, stukken van 8-10 cm zijn het best.

 2. Plaats een ruime pot met licht gezouten water op het vuur en leg hierin de asperges. Breng aan de kook en eens het water kookt mag je het vuur uitzetten.

  Prik even om te kijken hoe gaar ze zijn, als ze nog té hard zijn laat je ze nog een paar minuutjes liggen. Let wel op dat ze niet slap gekookt zijn maar nog net niet beetgaar.

 3. Haal de asperges uit het water en koel direct met heel koud water. Laat ze dan goed uitlekken en dep goed droog met keukenpapier.

  Meng de eieren met de bloem, wat peper en zout en ijskoud water, klop los met een klopper tot een glad beslag, voeg bij een te dik beslag nog wat extra water toe.

 4. Warm de frietketel op tot 180° c.

  Dompel de asperges onder in het beslag, haal ze een voor een er uit en schud overtollig beslag er af tot er maar een fijn laagje meer op ligt en leg ze los in het frietvet (niet in een mandje dus)

 5. Gooi nog niet alle asperges er in maar verdeel wat. Eens het jasje deeg gekleurd is mag je ze er uit scheppen met een schuimspaan en laat ze uitlekken op papier.

Bereiding dragonmayonaise

 1. Pluk de dragonblaadjes van de stengels en hak deze fijn. Meng de mayonaise met de witte wijnazijn, een klein beetje citroensap en de dragon tot alles goed gemengd is.

  Je kan altijd nog een beetje extra toevoegen van iets naar eigen smaak.

Serveren

 1. Serveer de tempura warm in een klein kommetje, frietmandje of op een schaal samen met de saus.

  Open en serveer het bier. Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.