Tatjespap

Aantal personen: 4 Totale tijd: 40 mins Moeilijkheidsgraad: Intermediate

Tatjespap, velen zullen waarschijnlijk denken, wat is dat in godsnaam?! Wel het is een heerlijk en vrij eenvoudig gerechtje uit de Vlaamse keuken dat vooral in Oost en West-Vlaanderen gekend is.

Het is niet meer dan een heerlijke aardappelstoemp of smeus zoals dit op veel plaatsen genoemd wordt, gemaakt met zure room, karnemelk, bieslook en boter. Daarbij komt er klassiek verse handgepelde garnalen en een gepocheerd eitje. Dat laatste is het moeilijkste aan het gerecht maar dat valt allemaal goed mee.

Je kan deze tatjespap ook gerust bij een stukje vis serveren maar dan wel zonder het ei natuurlijk. De smaak is heel smeuïg maar tegelijk friszurig door de karnemelk en de zure room.

tatjespap

Bij een gerecht met fris zurige toetsen zoals tatjespap kan je vaak 2 kanten op gaan qua bier om er bij te gaan serveren. Ga voor het contrast met een zoetzuur bier of kies voor een zurig (en evt. lichtbitter) bier.

Bij zoetzuur bier moet je gaan denken aan een roodbruin bier, genre rodenbach, vanderghinste roodbruin, Vichtenaar,… In deze bieren heb je zeker het zurige maar ook nog de fruitigheid en een lichte toets van de houtrijping. Vergis je juist niet door een oudbruin te kiezen zoals een Petrus want die zijn veel te overweldigend bij dit gerecht.

Of er is ook de optie om voor een zurig; lichtbitter bier te gaan, wat ik nog net iets beter vind passen dan een roodbruin bier hierbij. Als aanrader kan je gaan voor de Wild Jo van brouwerij de Koninck uit Antwerpen. Dit bier heeft een hergisting op fles gekregen met brettanomyces gist of wilde gist.

Het blonde bier krijgt tijdens zijn flesrijping op die manier een levendige zurigheid en frisheid mee en ook zijn typerende geur en smaak. Die zurigheid is perfect wat het gerecht nodig heeft om het smeuïge van de tatjespap te ondersteunen en zacht te doen smaken.

Recept delen op facebook!

Ontdek hier alle andere recepten.

tatjespap
0 Add to Favorites

Tatjespap

Moeilijkheidsgraad: Intermediate Bereidingstijd 15 mins Totale tijd 40 mins
Aantal personen: 4
Seizoen: Summer

Omschrijving

Een heel klassiek maar heerlijk gerechtje uit de Vlaamse keuken.. tatjespap! In sommige streken ook gekend als smeus.

Je hebt er niet veel voor nodig en het smaakt heerlijk smeuïg en fris.

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiding

  1. Pel de garnalen met de hand en zet ze terug in de koeling.

    De koppen en de staarten kan je apart houden en invriezen om er later eventueel een bouillon van te maken.

Bereiding

  1. Schil de aardappelen, spoel ze en kook ze gaar in lichtgezouten water.

    Giet de aardappelen af en leg ze even apart in een schaal of kom.

  2. Zet de pot van de aardappelen terug op een matig vuur en smelt hierin de boter.

    Laat de boter lichtjes kleuren. Let juist op dat ze niet gaat aanbranden.

    Doe er aardappelen terug er bij en stamp er enkele keren in met de pureestamper of prak ze met een vork.

  3. Voeg de karnemelk en de zure room toe en roer goed door. Best niet meer stampen want het is de bedoeling dat je nog stukjes aardappel ziet en proeft. Kruid met peper en zout.

    Houd de puree warm onder deksel.

  4. Plaats een hoge en ruime pot met water op het vuur met daarin een scheut azijn en breng aan de kook.

    Breek de verse eieren in telkens een aparte tas. De dooier moet zeker intact zijn.

    Draai het vuur uit en wanneer het stopt met koken maak je met een spatel of klopper een stevige draaikolk in het water. 

  5. Laat een half eierdopje in het water vallen, eens dat in het midden van de draaikolk blijft hangen haal je het er uit en laat je een ei erin vallen terwijl de kolk nog draait.

    Het eiwit zal zich automatisch om de dooier wikkelen maar je kan altijd met een lepel in het begin wat bijsturen maar normaal gezien is dat niet nodig.

    Laat het ei voor een 2-3 minuten garen  en schep het voorzichtig met een schuimspaan uit het water en laat het uitlekken op een handdoek of keukenpapier.

  6. Tussen de verschillende eieren door best het water nog terug even warmen zodat het net onder het kookpunt blijft, dit om problemen bij het pocheren te voorkomen.

  7. Eens de eieren gepocheerd zijn kan je overtollige flapjes eiwit weg snijden. 

    Roer de fijngesneden bieslook onder de puree en schep een lepel ervan in een diep bord.

    Leg daarboven het gepocheerd ei, bestrooi met garnalen en geef het ei nog een draai van de pepermolen.

    Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.