Tartaar van Belgisch rund

We zouden al haast vergeten dat we in ons land zo veel lekkere producten hebben, daarom op tijd en stond eens deze heerlijke tartaar van Belgisch rund klaar maken en van genieten.. dat kan ik alleen maar aanraden! We hebben eigenlijk vaak een te groot aanbod van buitenlandse producten in vele winkels en daar staan we niet altijd bij stil. Nochtans zorgen onze boeren en producenten voor zo veel lekkere lokale producten.

Gelukkig is er ‘Lekker van bij ons’ om ons daar eens aan te herinneren en organiseren ze in mei dit jaar (2022) ‘de maand van de lokale voeding’. Zelf vergeet ik ook vaak wel eens onze lokale producten dus gelijk maakte ik deze tartaar van Belgisch rund en man dat smaakte! De rundersoort bij uitstek is het witblauw rundsvlees wat ik gebruikt heb in deze tartaar. Maar je hebt ook nog roodbont of witrood rund, Hereford of Blonde d’Aquitaine en nog een paar andere.

Ik houd het hier dus bij witblauw rundsvlees, een stukje heerlijk mals en bleker vlees. Best kies je een steak zonder vet aan, dat is goed mals en perfect om te snijden, ja snijden! Met een vlijmscherp mes mooie plakjes, reepjes en dan blokjes moet je er van snijden, zo krijg je een mals mondgevoel en de meeste smaak.

Voor ik het vergeet te zeggen, dit gerecht is als voorgerecht voorzien maar maak deze tartaar van Belgisch rund gewoon in een grote portie, serveer met fijne gefrituurde stro-aardappelen en je hebt een prima hoofdgerecht! Uiteraard komt er wel nog wat extra bij de tartaar buiten vlees, klassiek gezien mayonaise, sjalot, kappertjes, augurk, tabasco, peterselie, eigeel en worcestersaus. Ik maak er hier wel een beetje mijn eigen versie van, even lekker en zelfs met een twist.

In mijn versie ga van tartaar van Belgisch rund ga ik voor een ‘umami’ twist door sojasaus te gebruiken in de mayonaise. Dat maakt ze wat extra hartig en crackers van parmezaanse kaas zorgen nog voor een extra umami touch en vooral wat bite. Het eigeel haal ik er niet door maar leg ik er apart bij omdat de meeste dat niet willen en zo kunnen ze het er zelf gewoon doorhalen, handig toch?

BIERPAIRING : TARTAAR VAN BELGISCH RUND & MONK’S STOUT VAN BRASSERIE DUPONT

Bij een tartaar van Belgisch rund kan je eigenlijk nog vrij veel bierstijlen gaan aansnijden. Bij een gewone steak tartaar op de klassieke manier met frieten er bij is een pilsbier of zelfs tafelbier heerlijk, of zelf een type palm kan perfect gaan met zijn moutig karakter.

Door de parmezaanse kaas en de soja die nog goed doorkomen in mijn versie kan je al eens gewaagder gaan.. namelijk met de Monk’s stout van Brasserie Dupont. Met zijn fijne gebrande smaak maar laag alcoholgehalte en lichte zoete toets contrasteert die mooi met het umami zonder afbraak te doen aan het vlees.

Recept delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

tartaar van belgisch rund
0 Add to Favorites

Tartaar van Belgisch rund

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 30 mins Totale tijd 40 mins
Aantal personen: 4

Omschrijving

Een heerlijke Vlaamse klassieker met een twist, heerlijk in de zomer en te combineren met veel bierstijlen.

Ingrediënten

Ingrediënten tartaar

Garnituur

Bereidingswijze

Bereiding tartaar

 1. Snijd het biefstuk in plakjes met een vlijmscherp koksmes, vervolgens in reepjes en dan kleine blokjes.

 2. Pel en versnipper de ui, doe deze bij het vlees samen met de kappertjes. Snijd de augurk in fijne stukjes en voeg die ook toe samen met de mayonaise, worcestersaus en sojasaus. Roer alles goed om en kruid met peper en zout.

 3. Dek het vlees af en plaats nog in de koeling.

 4. Warm de oven voor op 180 graden. Rasp de parmezaanse kaas heel fijn. strooi deze open op een bakmat of papier in een dun laagje.

  Bak een 10 minuten in de oven tot de kaas goed aaneen gesmolten is, laat dan afkoelen.

 5. Plaats een dresseerring in het midden van het bord. Verdeel de tartaar over de ringen en druk aan.

  Breek de eieren voorzichtig, scheid het eiwit door steeds voorzichtig over te gieten van de ene schaal naar de andere. Leg de dooier in een eischaal er op voor diegenen die het onder het vlees willen mengen.

 6. Versier de tartaar verder met de appelkappers, bloedzuring en zilveruitjes. Als je nog mayonaise en sojasaus in de voorraad hebt kan je altijd nog wat saus maken en er rond of op doen.

 7. Als laatste breek je stukjes parmesan crackers af en plaats je die bovenaan erop.

  Open het bier en serveer beiden. Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.