Dé klassieker der klassiekers bij de Vlamingen.. stoofvlees met frietjes! Velen zijn er gek op en vele buitenlanders gaan er met plezier een omwegje voor maken om het ergens te gaan eten. En voor de bierliefhebbers is het uiteraard ook een gerecht dat goed in trek is, want niet alleen past een heerlijk donker bier perfect bij stoofvlees met frietjes, er zit er uiteraard zoals jullie weten ook bier in.
Wat het vlees betreft kies je voor een klassieke stoverij voor rundsvlees, daar heb je dan nog de keuze vaak tussen extra mals, mager of gewoon rundsvlees, allemaal afkomstig uit de nek of schouder dus met andere woorden taaier vlees. Voor het perfecte stoofvlees met frietjes moet je je vlees eerst goed aanbakken alvorens in de pot te doen en lang laten pruttelen op een zacht vuur. Een snelkoker kan hier zeker handig zijn maar dat is zeker geen verplischting. Varkenswangetjes gaan ook maar dat is eens voor een ander recept!
Velen strijden nu om welk bier het beste is voor in stoofvlees, wel ik zeg neem wat je wil! Ik heb al heerlijk stoofvlees gegeten met rodenbach, trappist, tafelbier of zelfs geuze dus hoe uiteenlopend kan het zijn? In mijn versie ga ik voor een goed tafelbiertje voor er in. Niet de klassieke Piedboeuf dat je overal vindt maar dat van brouwerij de Poes, een ambachtelijke brouwerij uit Tielt dat sinds kort er ook eentje maakt.
Het is voornamelijk de kruiding (laurier, tijm, peterselie, kruidnagel,…) en stroop dat het meeste smaak geeft aan jouw stoofvlees met frietjes en niet zozeer het bier, al zal een geuze de smaak van jouw gerecht wel beïnvloeden. Wat er zeker niet mag ontbreken bij een goede stoverij zijn frietjes, verse frietjes! Kies voor dikke handgesneden boerenfrieten of voor fijnere doorgestoken frieten, wat jij maar wit. Frietaardappelen zijn uiteraard essentieel want als je kookaardappelen neemt krijg je soms te papperige ofwel te harde of kleverige frieten.
Ik heb graag altijd wel wat groentjes bij mijn gerechten en als we dan toch typisch Belgisch bezig zijn, serveer dan de Belgische groente bij uitstek er bij.. witloof! Met een beetje mayonaise er door en wat graanmosterd, of een lichte dressing met olie, mayonaise, azijn en graanmosterd smaakt die nog zo veel beter.
BIERPAIRING : STOOFVLEES MET FRIETJES & GOUDEN CAROLUS CLASSIC
Bij stoofvlees met frietjes kan je zoveel verschillende bieren gaan serveren en dat is nu net ook het leuke er aan. Er zijn mensen die graag een gewone pils er bij drinken wat niet slecht is, al vind ik dat het bier wegvalt bij de vettigheid en zoetheid van het stoofvlees. Een lekker tafelbier zoals dat van De Poes dat in dit gerecht verwerkt zit kan zeker maar ik ga voor een iets steviger donker bier dat goed het midden houdt tussen zoet en bitter met een portie karamelmouten ook er in en qua kruidigheid perfect past bij het stoofvlees… de Gouden Carolus Classic van brouwerij het Anker uit Mechelen.
Delen op Facebook!
Ontdek hier alle andere heerlijke recepten met bierpairing.
Stoofvlees met frietjes en witloof
Omschrijving
De klassieker der klassieker uit de Vlaamse keuken.. stoofvlees met frietjes!
Ingrediënten
Ingrediënten stoofvlees
Ingrediënten frietjes
Ingrediënten witloofsalade
Bereidingswijze
Bereiding stoofvlees
-
Pel en snijd de uien in grovere stukken. Zet een grote pot op het vuur en stoof de uien aan in een grote klont boter maar laat zeker niet kleuren.
Kruid het vlees met peper en zout en bak het vlees aan in een grote pan. Het is belangrijk dat het vlees voldoende plaats heeft zodat het niet in een laag vocht ligt te koken want het moet bakken.
-
Voeg het vlees toe aan de grote pot met uien en plaats de pan terug op het vuur. Doe hierin het bier en laat dat koken en roer de aanbaksels goed los. Doe het bier vervolgens bij het vlees.
Voeg de tijm en kruidnagels toe, pluk de peterselie en bind de stengels ervan samen met laurierblaadjes met een touwtje en voeg toe. Vervolgens mag de appelstroop er ook bij en roer goed om.
-
Plaats het geheel op een zacht vuur zonder deksel. Besmeer de boterham rijkelijk met mosterd en leg deze met de besmeerde kant op het vlees.
Laat het vlees goed sudderen gedurende 1.5 tot 3 uur tot de saus de goede dikte heeft. Mocht het vlees dan nog niet gaar zijn mag nu het deksel er wel op en laat het verder garen tot het vlees goed zacht is.
Bereiding frietjes
-
Schil de aardappelen en leg ze gelijk in koud water zodat ze niet zouden verkleuren.
-
Steek ze door de frietsnijder of snijd ze in de gewenste dikte. Spoel de frieten heel goed en droog ze vervolgens in een handdoek.
Spoelen is belangrijk om het zetmeel er af te doen of de frieten gaan kleven. Drogen is belangrijk omdat anders het frietvet heel hard gaat spatten wat gevaarlijk is!
-
Warm de frietketel op tot 150°c. Pocheer de frieten tot ze beetgaar zijn maar zeker niet gekleurd. Laat ze uitdruppen en afkoelen.
Verhoog de temperatuur tot 170°c. en bak de frietjes tot ze goudbruin en krokant zijn en schud het overtollige vet goed af.
Voor de liefhebbers kan je er een snuif zout op doen.
Bereiding witloofsalade en serveren
-
Verwijder de vuile bladeren van het witloof, snijd doormidden en snijd de kern er uit. Halveer het witloof in de breedte en snijd in reepjes.
Meng alle ingrediënten voor de mosterddressing en meng er het witloof onder.
Serveer alles in kommen op tafel en laat iedereen uitscheppen, smakelijk!