Bijna elke Bourgondiër geniet wel eens van een heerlijke malse gegrilde steak dus deze gegrilde steak met geroosterde ui is zeker een aanrader voor die vleesliefhebbers. Aan jou de keuze als je voor een dure dunne lende gaat, gerijpte holsteiner, noem maar op. Mijn keuze gaat naar een goede Belgische rumpsteak, een van de meeste malse stukken rundsvlees en ideaal om te grillen.
Doe vooral niet teveel poespas rond de kruiding van het bier, gewoon peper van de molen en zout en doe dit een goed half uur voor je het gaat bakken, dat is ook de tijd dat je het vlees zeker moet geven om wat op temperatuur te komen. Instrijken met een klein beetje pure arachideolie of zonnebloemolie om het vlees niet te laten kleven aan de grillpan helpt ook altijd.
Bij de gegrilde steak met geroosterde ui missen we natuurlijk nog iets elementairs… de ui! Gewone witte uien zijn prima of een zoete ui gaat evt. ook. De voet en top er af en in dikke plakken van een goede 2 cm snijden. Instrijken met wat olie en als kruiding peper en kaneel (ja kaneel!), afdekken en in de oven met een scheutje water om de uien te laten garen. Zo simpel als dat, daarna gewoon onafgedekt en met wat lepels suiker de oven in en hop.. klaar en vooral overheerlijk!
Bij deze steak met geroosterde ui hoort een patatje en voor veel Belgen zijn dat frieten maar ik ga voor pure krielaardappelen uit de oven met peper en zout. Maar natuurlijk moeten we het nog over de saus hebben want geef toe, het zou maar een droge bedoening zijn. Gemaakt met een zacht bruin bier, bruine fonds en een vleugje balsamico.
BIERPAIRING : STEAK MET GEROOSTERDE UI & WESTVLETEREN 8
Bij deze gegrilde steak met geroosterde ui zitten we met een gerecht met veel sappigheid, een geroosterde toets maar ook wat ziltige en zoete smaken. Daarom gaan we voor een bier met een sterk moutig profiel en best wat karameltonen, de Westvleteren 8 van de Sint-Sixtusabdij. Het gegrilde geeft extra dimensie aan het bier, het zurige puntje van de balsamico in de saus een beetje extra pit en de rest sluit gewoon naadloos aan en geeft een heerlijk mondgevoel.
Andere opties? Dry stout of een tripel, al raad ik die eerder af wegens te contrasterend met de steak met geroosterde ui en vooral teveel gist die domineert.
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
Gegrilde steak met geroosterde ui
Omschrijving
Een heerlijk gerecht met malse steak en boordevol smaak voor de echte bourgondiër.
Ingrediënten
Ingrediënten
Benodigdheden
Bereidingswijze
Bereiding
-
Warm de oven voor op 200 graden. Pel de uien, snij in dikke plakken van ongeveer 2-2.5 cm. Strijk in met olie, kruid met peper, zout en kaneelpoeder. Leg in een ovenschaal, voeg een scheutje water toe en dek af met aluminiumfolie. Plaats in de oven voor 40 minuten.
-
Laat de steak ondertussen op temperatuur komen, kruid met peper en zout en strijk in met olie. Verhit de grillpan en grill de steak aan beide kanten ruitvorm. Laat vervolgens rusten op een oven bestendige schaal onder aluminiumfolie.
-
Pel en snipper de ui, stoof deze aan in wat boter, voeg de bouillon toe alsook het bier en laat inkoken. Voeg de maïzena geleidelijk aan toe en kijk hoe goed ze bindt. Haal van het vuur en smelt een koud klontje boter en de balsamico door de saus.
-
Spoel de krieltjes, leg ze op een bakplaat met papier, besprenkel met olie en kruid met peper en zout. Als de uien nog 10 minuutjes moeten schuif je de bakplaat mee in de oven.
-
Haal de uien uit de oven eens de 40 minuten om zijn, bestrooi ze met kristalsuiker en plaats ze voor nog een kwartier in de oven, onafgedekt. Plaats ook de steak in de oven maar doe er nog een beetje boter over zodat de deze niet uitdroogt.
-
Leg 3 plakken ui per bord. Snij het vlees schuin en verdeel dit over het bord, net als de krielaardappelen. Verdeel wat saus tussen het vlees en de uien.
Serveer samen met het bier.
Smakelijk!