Print Options:

Steak met champignonsaus

steak met champignonsaus

Noem eens 5 meer Vlaamse gerechten dan een steak met champignonsaus? Juist ja, je moet al een goed denken. Een goede steak klaarmaken is kinderspel zeg je? Dat kan, maar in dit recept krijg je het recept voor een overheerlijke champignonsaus er bij en leer ik ook hoe je de perfect bakwijze kan bereiken die je zelf wil. Of het nu bleu, saignant of à point is. Bien cuit is zonde voor het vlees maar als je het anders niet lust is het dan beter zo dan niet natuurlijk.

Voor een lekkere steak met champignonsaus kan je gaan voor een heerlijke oervlaams runderras, namelijk witblauw. Iets minder rood van kleur maar wel heerlijk mals en smaakvol. En je steunt er de vele boeren mee. Hier ben ik trouwens voor de meer gewone rumsteak gegaan maar je kan even goed voor een entrecôte, filet pur, chateaubriand enz. kiezen. Veel mensen bakken hun steak gewoon maar in de pan, vers van uit de frigo en serveren hem dan gelijk op het bord. Je neemt dan wel het risico dat de temperatuur binnenin niet hoog genoeg is wat alweer niet goed is voor de voedselveiligheid.

Daarom leg je de steak best een half uurtje op voorhand uit, schroei je het dicht en laat je het dan rusten onder een aluminiumfolie. Ondertussen warm je de oven op met een lege ovenschaal er in, om daarna in die verwarmde ovenschaal de steak te garen tot de perfecte bakwijze.

Voor de perfecte steak met champignonsaus moet je ook echt wel verse champignonsaus maken en geen kopen uit pakjes of bokalen. Daarvoor heb je verse parijse champignons, een sjalotje, room, witte wijn en cognac nodig. Veel ingrediënten zijn dat dus niet voor een hemelse saus.

Bij een goede steak hoort uiteraard een friet, een Belgische friet! Ik ben gegaan voor fijne frieten maar ga even goed voor een dikke handgesneden boerenfriet en geen gerecht zonder groentjes (de champignons buiten beschouwing gelaten) dus serveer een salade of tomaatjes er bij.

BIERPAIRING : STEAK MET CHAMPIGNONSAUS & VICARIS GENERAAL, BROUWERIJ DILEWYNS

Bij een Vlaams/Belgisch gerecht bij uitstek hoort uiteraard een goed Belgisch bier, een dubbel of bruin bier bij voorkeur. Om dat bier te vinden trek ik richting Dendermonde, naar brouwerij Dilewyns met in hun gamma de Vicaris Generaal. Een bruin bier met een volmondige maar geen te zoete smaak en toetsen van karamel en lichtgebrande mouten. Veel bruine bieren kunnen eigenlijk geserveerd worden bij steak met champignonsaus maar zorg er voor dat het niet te zoet is of teveel gebrande mouten bevat, dus neem geen stout maar eerder dubbel, porter (geen baltic porter wegens te zoet) of een quadrupel (maar dan wel met max. 10% vol. alc.)

Recept delen op facebook!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

Passende bierstijl
Gangen
Moeilijkheidsgraad Beginner
Time
Bereidingstijd: 20 mins Totale tijd: 35 mins
Aantal personen 4
Seizoen Suitable throughout the year
Description

Toch wel een van de lekkerste gerechten voor menig Belg waaronder mezelf. In dit recept met een heerlijke verse champignonroomsaus.

Ingrediënten
    Ingrediënten
  • 4 Rumsteaks (Witblauw rund bij voorkeur)
  • 8 Grote frietaardappelen
  • 400 g Parijse champignons
  • 400 ml room
  • 100 ml witte wijn
  • 1 dash cognac
  • 1 Sjalot
  • Peper en zout
  • Tijm en rozemarijn
Bereidingswijze
    Voorbereiding
  1. Schil de frietaardappelen, spoel ze en snijd ze in de gewenste vorm. Als je een frietsnijder hebt is dat uiteraard heel handig.

    Spoel de frieten heel goed opdat alle zetmeel er af is en droog ze in een handdoek.

    Warm de friteuse op tot 150°c. en pocheer de frieten tot ze zacht zijn (wat niet hetzelfde als papperig is uiteraard!)

  2. Haal het vlees tijdig uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.

    Borstel de champignons proper en snijd in kwartjes en pel en versnipper de sjalot.

  3. Bereiding
  4. Smelt een flinke klont boter in een pan op een matig tot hoog vuur.

    Kruid het vlees met peper van de molen en zout.

    Schroei het vlees kort aan beide kanten dicht maar zorg dat de boter niet verbrand. Vergeet ook niet de zijkanten te kleuren.

  5. Haal het vlees uit de pan en laat het een half uurtje rusten onder aluminiumfolie. De pan met bakresten doe je nog niet eg.

    Warm de oven op tot 180 graden met een lege ovenschaal er in.

  6. Plaats de pan terug op een matig vuur en smelt er nog wat boter in. Stoof hierin de champignons aan en voeg na enkele minuten de sjalot toe en laat die kort mee stoven.

    Blus met het scheutje cognac, als je wenst kan je dit flamberen maar let wel op dat je dit niet onder de dampkap doet. Voeg daarna de wijn toe.

    Zorg dat de frietketel opwarmt tot 170°.

  7. Laat de wijn wat verdampen, voeg de room toe en kruid met peper, zout, tijm en rozemarijn. Laat kort even koken en zet op een heel laag vuurtje.

    Plaats de steak in de ovenschaal en gaar hem verder in de oven. Hoe lang dat is hangt af van de bakwijze en dikte van de steak.

    Een 5-tal minuten volstaat dikwijls voor saignant, 7 minuten voor à point en 3 minuten voor bleu. Voel alleszins aan de steak door zacht in de zijkanten te knijpen met je vingers.

    Bak de frieten goudgeel en laat ze uitlekken.

    Serveer met zongerijpte tomaten of een salade.

Bedankt voor de interesse!