Het hoeven niet allemaal speciale of culinaire gerechten te zijn op de website. Een goede spaghetti bolognese kan zo goed smaken en vraagt trouwens ook wel wat kookkunst. Maar geen paniek, moeilijk is het helemaal niet. Met dit recept krijg je een heerlijke saus boordevol groenten en eens je ze geproefd hebt zal het definitief gedaan zijn om spaghettisaus te gaan kopen uit bokalen of te gaan maken met zakjes poeder.
Er zijn verschillende manieren om een spaghetti bolognese te gaan maken, heel klassiek gezien gaat er zelfs spek in en ook champignons. Maar in mijn versie heb ik dat er uit gelaten. Met het gehakt zit er al genoeg vlees in de saus naar mijn mening en ook niet iedereen lust dat, net als champignons (die lust ik wel maar andere huisgenoten niet). Dus wil je die er toch bij, ik hou je niet tegen!
In mijn versie ga ik voor tomaten, ajuin, wortel, selder en… paprika! Dat geeft een zoetere en frisse smaak aan de saus. Goed gekruid met flink wat rozemarijn, tijm en laurier voor extra veel smaak. De bolognesesaus kan je trouwens ook gaan invriezen achteraf, heel gemakkelijk als je er dan nog eens wilt eten en al zeker als je geen tijd hebt om te koken. Daarom dat ik bij dit recept gegaan ben voor een hoeveelheid van 8 personen, maar als het hele grote eters zijn hou het dan mischien op 6 à 7.
Op die manier hoef je simpelweg maar een potje ingevroren saus uit de vriezer te nemen de avond voordien of ’s ochtends. Je kan de saus ook met de pasta eronder invriezen, maar dan moet je er wel op letten dat je de pasta nog niet gaat plat koken maar hem uit het water haalt alvorens hij beetgaar is. Anders ga je maar een papperige spaghetti bolognese krijgen.
In deze saus maak ik wel gebruik van rode wijn, dat hoort er bij in een klassieke bolognesesaus maar natuurlijk een hele fles rode wijn openen voor dat beetje is vervelend als je hem achteraf niet zou opdrinken. Dus drink je niet graag rode wijn achteraf, dan kan je dat vervangen door rundsbouillon of kippenbouillon.
Wat kan je dan gaan drinken bij een spaghetti bolognese? Veel eigenlijk.. Een perfecte combinatie is een Vlaams roodbruin bier, daarbij denk ik onmiddelijk aan een Rodenbach, Vanderghinste, Ichtegems oud bruin, Bourgogne des Flandres,… het zurige in het bier pairt goed met het zurige van de tomaat in de saus.
Maar niet iedereen houdt natuurlijk van zurige bieren dus heb ik als suggestie een iets moutiger, tikkeltje zoeter maar zeker droog bier als suggestie. Namelijk de Speciale Belge van brouwerij de Poes uit Tielt. Deze past door zijn moutige en zacht kruidige smaak even goed bij een spaghetti bolognese.
Recept delen op facebook!
Ontdek hier alle andere heerlijke recepten!
Spaghetti bolognese
Omschrijving
Wie eet er nu niet graag een heerlijke spaghetti bolognese? Het is zeker en vast het meest gegeten pastagerecht over heel de wereld. En niets dat beter smaakt dan zelfgemaakte saus! De overschot vries je gewoon in en kan je opwarmen op momenten dat je niet veel tijd of zin hebt om te koken.
Ingrediënten
Ingrediënten
Bereidingswijze
Bereiding
-
Schil de wortelen en snijd in kleinere blokjes. Kuis de selder en snijd ook deze in blokjes, net als de paprika en de ui.
-
Zet een ruime kookpot op het vuur, smelt hierin een klontje boter en stoof de ui aan. Pers de teentjes knoflook er bij.
Voeg de selder, wortel en paprika toe, roer om en laat meestoven op een zacht vuur.
Bak ondertussen het gehakt in een pan tot het gaar is.
-
Voeg de tomatenpuree toe en roer om en laat stoven tot de tomatenpuree meer gedroogd is.
Blus met de rode wijn of bouillon en voeg de tijm, rozemarijn en laurierblaadjes toe en laat verder stoven.
-
Doe het gehakt erbij, net als de passata en de tomatenblokjes en roer om.
Laat minstens een uur op een zacht vuurtje pruttelen, zo krijg je extra veel smaak in de saus.
Ondertussen zet je een ruime pot met licht gezouten water op om daarin de spaghetti te koken tot deze al dente is.
-
Schep de spaghetti in een diep bord, doe er een flinke lepel saus over en naar wens kan je die betrooien met gemalen kaas en eventueel fijngemalen gedroogde oregano.