Print Options:

Sole meunière

sole meunière

Sole meunière mag toch zeker wel onder de klassiekers in de Vlaamse en Franse keuken gerekend worden. Het is zeker niet het goedkoopste gerecht om te maken of te gaan eten, als je weet dat je gauw meer dan 40€/kilo betaald. Maar des te meer geniet je er van als het op je bord verschijnt. Het is wel een gerechtje dat je best niet te veel eet als je op je cholesterol moet letten, want we kijken niet op een grammetje boter, toch tenminste als je een échte sole meunière wil maken.

Eigenlijk heel simpel om klaar te maken, je hebt er amper iets voor nodig.. uiteraard lekker verse zeetongen, boter, citroen en peterselie, that's it! Veel garnituur en poespas moet je er niet bij klaar maken, want het is de bedoeling dat de sole meunière de hoofdrol speelt. Een frisse salade erbij en klassiek gezien hoort daar gewoon een vers gesneden Belgische friet bij met mayonaise. Ik doe al graag eens tegendraads dus heb ik dan maar aardappelmousseline voorzien, dat gaat ook prima. Of wat dacht je van peterselieaardappelen? dat zijn gekookte kasteelaardappelen (in een tonnetjesvorm gesneden) en dan door de boter en peterselie gehaald.

Zeetongen kan je trouwens gewoon gefileerd kopen in de winkel of de betere vishandel. De ervaren kok kan het zelf doen uiteraard maar als je het nog nooit gedaan hebt is dat wel wat sukkelen en het zou zonde zijn om die dure heerlijke zeetongen te gaan verprutsen. Je sole meunière gaat er niet beter door smaken als je het zelf doet.

Vergeet juist wel niet de kuit en de bloedvaten er eventueel uit te halen, want dat is echt niet smakelijk.

Dat een sole meunière een hartig, zeg maar vettig gerecht is moet ik je dus niet meer zeggen.. Tegenover die vettigheid mag er qua bier al wat staan dus.. Namelijk een goede tripel, dat is ideaal. Nu niet, mijn favoriete biersuggestie bij dit gerecht, de Slijkvisser amber van de Lommelse microbrouwerij Vandijck, is eigenlijk geen tripel maar een sterk amberkleurig bier.

Door zijn zoetere moutigheid en lichtkruidige gisttoets reken ik er hem eigenlijk ook wel onder. De bitter in het bier zorgt er voor dat het vet in het gerecht iets minder filmend wordt, alsook het koolzuurgas.
Ook door het feit dat het een amberkleurig bier is vinden we er heel lichtjes karamel in terug, perfect eigenlijk met de gebruinde boter er bij. En de frisheid van de citroen van in de saus maakt het wat frisser en pairt dan weer ideaal met de citrustoets in het bier.

Recept delen op facebook!

Ontdek hier alle andere recepten en bierpairings.

Gangen
Moeilijkheidsgraad Beginner
Time
Bereidingstijd: 10 mins Totale tijd: 30 mins
Aantal personen 4
Seizoen Suitable throughout the year
Description

sole meunière, ongetwijfeld een klassieker dat je niet heel vaak eet maar daarom gewoon altijd smaakt. Met een frisse salade en een verse Belgische friet er bij, meer hoeft niet.

Ingrediënten
 • 4 zeetongen gefileerd
 • 80 g boter
 • 2 citroenen
 • 1 kleine bussel peterselie
 • 1 scheut olijfolie
 • Peper en zout
Bereidingswijze
  Bereiding
 1. Kuis de zeetongen, doe dit door met een stevige schaar de resterende zijvinnen af te knippen, maar zorg dat je er niet té veel afknipt.

  Haal de kuit (oranje van kleur en langwerpig) er uit en eventueel nog een bloedvat hier en daar. Spoel de tongen onder koud water en dep droog.

  Spoel en pluk de peterselie en hak ze fijn, vergeet ondertussen ook uw salade en frieten of aardappelen niet uiteraard.

 2. Verwarm een scheut olijfolie in een ruime pan, kruid de tongen aan beide kanten met peper en zout en leg ze in de pan. Bak ze een drietal minuten en draai dan om, na 3 minuten op de andere kant doe je al een paar klontjes boter er bij.

  Draai de tongen dan terug om en bak ze aan beide kanten nog enkele minuten tot ze licht gekleurd zijn en het staartje lichtjes omkrult, dan zijn ze gaar.

 3. Haal de tongen uit de pan. Doe dan de resterende boter in de pan.

  Voeg de peterselie toe en laat ze een minuutje bakken in de boter en knijp er de helft van de citroenen in uit.

  Roer nog even door en overgiet de tongen met de botersaus.

 4. Serveer met de salade en de frietjes of aardappelen.

  Smakelijk!

Bedankt voor de interesse!