Soda bread sandwich

We trekken deze keer de kaart van de lunch met een soda bread sandwich. Een soda wat? Nooit van gehoord.. Wel, ik ook niet maar gezien ik van de Ierse keuken hou en voor St. Patrick’s day graag eens iets Iers klaar maak. Daarom ga ik altijd op zoek en zo kwam ik op deze specialiteit genaamd soda bread. Maar natuurlijk gewoon brood gaan we niet gaan presenteren. Daarom maakte ik er een hartige sandwich mee.

Het voordeel van soda bread zit hem in de manier van bereiden want er hoeft namelijk geen gist in én moet het bijgevolg dus niet rijzen op kamertemperatuur. Het speciale ingrediënt zit hem al deels in de titel,. baksoda. Een ander belangrijk ingrediënt is karnemelk. De combinatie van deze beiden zorgt er voor dat je een gerezen maar tegelijk mals en stevig brood krijgt met veel smaak. Vergelijk het maar met een stevige brioche. Als je het nog zoeter wil kan je er zelfs rozijnen in doen.

Als beleg voor de sandwich ga ik voor kip en bacon maar ook groenten die daar bij de vleet groeien : wortel, witte kool en rode bier. Dit met een lekkere dressing om het nog iets sappiger te maken. Best rijkelijk dus en als je er twee van op hebt kan je een heel eind verder voor je weer honger zal krijgen.

soda bread sandwich
BIERPAIRING : SODA BREAD SANDWICH & WILDEREN GOUD (BROUWERIJ WILDEREN)

Bij een soda bread sandwich hang uiteraard heel veel af van wat er tussen ligt. Gebruik je veel vettige ingrediënten en bvb rozijnen in het brood dan kan je beter richting een ipa gaan met lichte karameltoetsen. Ga je voor mijn versie qua beleg hoef je helemaal niet zwaar te gaan maar eerder richting type pils of speciale belge.

Mijn voorkeur gaat uit naar de frisse lichtkruidige Wilderen goud van brouwerij Wilderen met een lichte bitter om zo de mond te spoelen en ten volle de smaken van de sandwich te krijgen en tegelijk het bier dat tot zijn recht komt.

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

soda bread sandwich
0 Add to Favorites
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Bereidingstijd 30 mins Totale tijd 1 uur 30 min
Cooking Temp: 250  °C Aantal personen: 3
Seizoen: Doorheen het jaar

Omschrijving

Een Ierse klassieker, gepimpt tot een heerlijk lunchgerecht

Ingrediënten

Ingrediënten brood

Beleg

Bereidingswijze

Bereiding brood

 1. Warm de oven voor op 250 graden en vet de bakvorm in

 2. Klop de karnemelk op met het ei en hou dit apart.
  Meng de bloem met de baksoda, suiker, zout en evt kruiden. 
  Voeg de kleine klontjes koude boter toe en roer ze eronder terwijl je ze ook wat plet met een vork. Gebruik je rozijnen kan je deze nu toevoegen.

 3. Giet het karnemelk/eimengsel bij de vaste stoffen en blijf goed roeren tot alles gemengd is en het te lastig wordt om te roeren.

 4. Haal het deeg uit de kom en kneed het deeg verder op een bebloemd werkblad en bij voorkeur met bebloemde handen tot je een stevige bal hebt. Is het deeg nog te slap kan je altijd wat extra bloem toevoegen.

 5. Doe de bol deeg in de vorm en maak met een mes een grote X aan in het deeg. Bak gedurende 55 minuten of afhankelijk van de oven tot het brood gaar is (heb je een bakthermometer dan moet het center 85° hebben).

Verdere bereiding

 1. Klop de kipfilets wat platter en snijd ze in de vlakke kant middendoor. Kruid de kippenlappen met peper en zout en bak tot ze lichtbruin zien in een pan met een klont boter. Bak in diezelfde pan nadien het spek tot het krokant is.

 2. Maak de dressing door de mayonaise met de dragonazijn, mosterd, honing te mengen. Is het te dik kan je altijd een scheutje water toevoegen. Bijkruiden kan met peper en zout.

 3. Snijd iets dikkere sneden van het brood en snijd daar driehoeken uit. Leg op een snee brood de kipfilet onderaan met daarboven de mengeling van witte kool en geraspte wortel. besprenkel goed met de dressing en leg daarboven het gebakken spek en als laatste terug een sneetje brood.

 4. Serveer de soda bread sandwich samen met het bier.

  Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.