Nu we toch al wat mooie lentedagen kennen en een verfrissend gerecht al eens goed kan smaken is het het ideale moment om deze smeus met gerookte zalm en witloof klaar te maken. Een leuk en lekker gerecht dat helemaal niet arbeidsintensief is en zoveel ingrediënten heb je niet nodig.
Smeus gebruik ik misschien wel wat verkeerdelijk in de benoeming maar aardappelpuree vond ik nu ook niet de juiste term en veel te lang om te typen. Bij een echte smeus hoort karnemelk uiteraard maar ik ben gegaan voor light zure room en gewone melk. Een goede draai van de pepermolen, zout en nootmuskaat zijn de eenvoudige smaakmakers. Als je de smaak niet zurig genoeg vindt mag je wat citroensap toevoegen aan de puree maar overdrijf niet!
De smeus met gerookte zalm wordt nog extra fris en zomers door het verse witloof dat er puur bijkomt en natuurlijk ook de gerookte zalm. Een extra bittere en frisse smaak kan je als je wenst nog toevoegen door blaadjes postelein of waterkers er op te leggen, geeft ook nog eens een mooie groene kleur, maar het is geen must uiteraard.

BIERPAIRING : SMEUS MET GEROOKTE ZALM WITLOOF MET PEAK BLOND VAN BELGIUM PEAK BREWERY
Dat deze smeus met gerookte zalm fris van smaak is is zeker maar tegelijk ook lichtjes zurig, vettig en bitter. Een beetje vanalles dus, dus ga voor een fris blond bier die ook fris is met een fijne bitter. Zuur is geen vereiste! De Peak blond van Belgium Peak Brewery is ideaal daarom, een licht bier van 6% vol met veel hoppige toetsen in de geur maar in de smaak vooral fijn bitter en verfrissend maar tegelijk karaktervol genoeg om het gerecht te dragen.
Vind je deze niet? Dan kan je gerust een ander frisser blond bier kiezen, ofwel een saison.
Recept delen op Facebook!
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

Smeus met gerookte zalm en witloof
Omschrijving
Een zomers en heerlijk gerecht met witloof en zalm, klaar in een wip dus perfect voor als het iets sneller mag gaan.
Ingrediënten
Ingrediënten
Bereidingswijze
Bereiding
-
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken, spoel ze goed af en zet ze op het vuur in gezouten water om te koken.
Kook de aardappelen tot ze gaar zijn.
-
Plet de aardappelen samen met de melk en zure room. Kruid met peper, zout en nootmuskaat naar eigen smaak.
Spoel de bieslookstengels en snijd ze fijn. 3/4 ervan roer je door de puree, de rest is als garnering.
-
Kuis de stronken witloof, halveer ze in de lengte en snijd het harde stuk er uit. Vervolgens snijd je ze in fijne ringen. De gerookte zalm snijd je ook in fijne snippers.
Leg de aardappelsmeus onderaan, bestrooi rijkelijk met het witloof en de zalmsnippers en werk af met de bieslook
-
Open en serveer het bier, smakelijk!