Irish shepherd pie

Jawel, het is weer die dag waarop ‘Everyone Irish for the day’ is… St. Patricks day! Dat vieren we met die echte klassieker : Shepherd pie! Jawel de echte, gemaakt met lamsvlees. Krijgt jouw geweten het niet in orde om lamsgehakt te eten kan je even goed gaan voor runds-/varkensgehakt maar dan heet jouw gerecht officieel cottage pie. (De cottage versie was oorspronkelijk voor de armere laag van de bevolking).

Om de pie helemaal af te maken gaat er een goede scheut bier in het gehakt om zo wat extra smaak mee te geven en nog meer passend met het bier. Gebruik bij voorkeur Guinness om het helemaal Iers te maken maar wil je het een Belgische toets geven? Ga dan voor een van de vele Belgische stouts die er zijn zoals de Monk, Buffalo of de stout van brouwerij de Poes.

Naast het lamsvlees (en het bier) komen er natuurlijk ook nog vele andere ingrediënten op het toneel om een echt goede shepherd pie te maken. Te beginnen met de groenten en daar kan je zelf gaan kiezen. Al zijn er wel toch enkele die niet zouden mogen ontbreken.. namelijk erwtjes, wortel en pastinaak. Groenten die de mensen daar dus kweken (of kweekten) in hun tuin.

Daarnaast heb je ook nog enkele smaakmakers zoals worcestershiresaus (ja die die niemand deftig kan uitspreken), tomatenpuree en rundsbouillon. Maar wat vooral typerend is voor een sheperds pie is die bovenste laag van aardappelpuree, gemaakt met een eitje in, boter en wat cheddarkaas en als je het mooi wil doen in toefjes gespoten. Eens de pie gegaard heeft (in bij voorkeur een stenen of gietijzeren schaal) kan je hem nog kort even op grillstand zetten, zo krijg je dat heerlijk krokant korstje.

Je kan de shepherd pie trouwens ruim op voorhand klaarmaken en invriezen, doe dat dan wel voor die in de oven gaat. Zo kan je hem ontdooien en dan gewoon garen zoals je het vers zou doen. Of als het voor de dag er na is goed afdekken en in de frigo bewaren.

shepherd pie
BIERPAIRING : IRISH SHEPHERD PIE & BUFFALO STOUT

Dé klassieker om bij een Irish shepherd pie te serveren is uiteraard hét Iers bier.. Guinness, een droge stout dus. Maar we hebben natuurlijk ook veel Belgische alternatieven als het op stout aankomt. Daarom mijn keuze voor de Buffalo stout van brouwerij Van Den Bossche, net dat tikkeltje zoeter en rijker dan de Guinness maar zeker ook lekker. Andere opties? Een sterk amberkleurig bier zou nog kunnen passen of een ipa als je liever blond hebt.

shepherd pie

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 50 mins Totale tijd 1 uur 15 min
Aantal personen: 4
Seizoen: Doorheen het jaar

Omschrijving

De echte Ierse klassieker, gemaakt met veel groenten en uiteraard lamsgehakt.

Ingrediënten

Ingrediënten vulling

Ingrediënten pureetopping

Benodigdheden

Bereidingswijze

Bereiding

  1. Schil de pastinaak en wortel en snijd deze in fijne brunoise. Pel en snipper de ui fijn.

    Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken.

  2. Bak het gehakt in een grote pan tot het goed gebruind is, desnoods in twee maal want als de pan te vol zit bakt het niet goed. 

  3. Eens het gehakt goed gebruind is voeg je de ui toe, roer om en laat enkele minuten mee stoven. 
    Breng ondertussen de aardappelen aan de kook in een ruime pot water.

  4. Voeg de knoflook, tijm en tomatenpuree toe, roer om en laat mee stoven. Voeg dan de pastinaak, wortel, bevroren erwtjes, rundsbouillon en het bier toe. Roer goed om en laat een 20-25 munten sudderen op een lager vuur tot de groenten beetgaar zijn en de alcohol verdampt.

  5. Eens de aardappelen gaar zijn giet je ze af, warm de melk met de boter lichtjes op in een kommetje in de microgolf of in een pannetje en voeg toe aan de aardappelen. Stamp de aardappelen goed fijn, voeg de kaas toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Roer goed om tot de kaas volledig gesmolten is.

  6. Doe de gehaktmengeling in de bodem van de ovenschaal tot die 3/4 gevuld is. Doe vervolgens de puree in een spuitzak en spuit over het gehele oppervlak van het gehakt toefjes puree. Heb je geen spuitzak dan smeer je gewoon de puree over de mengeling.

  7. Wil je de pie in de koeling houden om 's avonds of 's anderendaags te serveren plaats hem dan in de koeling of is het om in te vriezen laat je hem afkoelen om dan in te vriezen (sowieso de pot wel afdekken uiteraard).

    Serveer je de pie direct warm dan de oven voor op 180 graden en plaats hem 25 minuten in de oven, gevolgd door een paar minuten onder de grill om bruine puntjes op de puree te krijgen.

  8. Serveer de pot met pie op tafel en bedien daar iedereen, samen met het bier.

    Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.