Scampi met currysaus op zijn oosters

Scampi met currysaus, toch wel mijn lievelingsmanier om scampi klaar te maken, want ze blijven toch wel een van de meest geliefde schaaldieren van de Belg. De saus is een beetje zoeter omdat ze gemaakt wordt met kokosmelk en een appeltje maar zo hoort het vind ik.

Om wat extra pit in het gerechtje te steken doe ik ook wat gember, citroengras en limoenblaadjes erin. Bij een klassieke currysaus hoeft dat niet maar geloof me als het toch wel wat extra geeft maar je kan het dus ook prima zonder klaarmaken.

Natuurlijk horen bij scampi met currysaus ook wel groentjes. Als je aan groentjes denkt en aan oosters samen, dan zal je 9 op de 10 toch wel aan sojascheutjes denken. Die gooi ik in dit gerecht in de wokpan met paksoi, nog zo een heerlijke frisse groente met wat vissaus en sojasaus en daarbij kerstomaatjes.

Tot slot kan je zelf kiezen wat je er bij wilt, pasta of rijst of nog iets anders. Ik ga bij deze voor eiernoedels.

Het mag al duidelijk zijn dat dit eeen gerechtje is met veel umami (uma-wat?), dat zijn hartige smaken dat je vooral in veel oosterse producten terugvind of ook in bouillon en dergelijke. Daarom dat je bierkeuze bij deze manier van scampi met currysaus ook net iets meer uitgesproken, een tikkeltje zoeter en wat bitterder mag zijn. Het mag namelijk niet overheersen in alcohol maar ook niet direct wegvallen.

Daarom dat een IPA het steeds heel goed doet bij oosterse gerechten. De Baptist IPA van brouwerij van Steenberge is bvb. een uitstekende keuze. Door zijn nog wat moutige smaak en een tikkeltje restsuiker is het bier rond genoeg maar de bitter doorbreekt het hartige, zeg maar vettige van de saus terwijl de citrusaroma’s in het bier goed aansluiten met de gember en citroengras.

Recept delen op facebook!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

scampi met currysaus
0 Add to Favorites

Scampi met currysaus op zijn oosters

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 25 min Totale tijd 55 min
Aantal personen: 4
Seizoen: Doorheen het jaar

Omschrijving

Scampi blijven toch een van de favoriete schaaldieren van de Belg en er zijn zoveel manieren om ze klaar te maken. Voor mij persoonlijk zijn ze met currysaus overheerlijk, iets pittiger gekruid met gember en citroengras maar zeker niet pikant. Noem het eerder hartig en zoet.

Ingrediënten

Andere ingrediënten

Ingrediënten currysaus

Ingrediënten wok

Bereidingswijze

Bereiding currysaus

  1. Kuis en versnipper de ui, schil de appel en snijd hem in blokjes. Schil het stukje gember en snijd in kleinere stukken. Als laatste snijd je het citroengras ook in kleinere stukken.

  2. Verhit een pannetje met een geutje olie, stoof de ui hier in en voeg vervolgens de appel, gember en citroengras toe en laat even stoven.

    Strooi het currypoeder hierover, meng goed en laat nog kort even verder stoven.

  3. Voeg de kokosmelk toe en laat op een zacht vuur al roerend koken voor een 10-tal minuten.

    Mix de saus met de staafmixer en doe tot slot door een fijne zeef.

Bereiding rest

  1. Snijd de pakoi doormidden, spoel goed en snijd vervolgens het hard er uit. Trek de stengels los en snijd ze in kleinere stukken, het groen mag er gerust mee in op voorwaarde dat het nog goed vers is.

    Spoel en halveer de trostomaten.

  2. Vergeet niet tijdig tussendoor je side dish klaar te maken. Dan spreek ik over de rijst, noedels of iets anders.

  3. Verhit wat olie in een wokpan, doe de paksoi er in en laat even wokken. Doe dan de tomaatjes en sojascheuten bij, alsook de sojasaus en vissaus. Schud de pan goed op zodat alles goed gemengsd is en laat verder wokken.

  4. Laat wat olie in een pan verhitten en bak de scampi tot ze net gaar genoeg zijn en kruid met peper en zout.

    Eens gaar laat je ze even op een keukenrolletje wat uitdruppen zodat het meeste vet weg is. Voeg ze vervolgens toe aan de currysaus en warm ze nog kort even op.

  5. Serveer alles in aparte kommetjes en strooi eventueel nog wat gehakte koriander over de noedels of rijst.

     

    Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.