Salade met appel, selder en kaas

De zoveelste salade zal je denken.. wel ja! Je kan er dan ook oneindig mee variëren en deze salade met appel en kaas verbaasde mij dan ook door de complexiteit in smaken en structuren. Bitter, zoet en zuur ineen met een krokante en frisse beet.

We trekken in deze salade volop de kaart van frisheid maar counteren die met hartigheid. Een leuk gevoel in je mond en zeker als je er mijn bierpairing tgov. plaatst maar dat lees je onderaan. We gaan voor onze hoogst eigen trots, witloof. Die frisse bitter wordt ondersteund door de rucola en al direct verzacht door de zoete gebakken appel waardoor je ook wat karamelindrukken krijgt.

Het hartige komt van het krokant gebakken spek maar even goed van de (oude) kaas, nl. Oud brugge. De vinaigrette die er in komt is een echte klassieker met honing, olie en een beetje mosterd. Het krokante kantje komt niet alleen van het spek maar ook van een misschien verrassend ingrediënt in het geheel… rauwe selder. Die frisse bite wordt dan ook nog eens vergezeld van rode druiven die fris en zoetzuur smaken.

salade met appel
BIERPAIRING : SALADE MET APPEL, SELDER EN KAAS & CUVÉE DES JACOBINS

Er zijn tal van opties als het om een passend bier gaat bij deze salade met appel. De karameltoetsen en het zoete/hartige vragen om een bier met dito indrukken dus zou een amberkleurig bier prima passen. Al zorgt dat wel voor weinig spanning dus ga ik voor een gewaagdere combinatie.. nl. met een lambiek, de Cuvée des Jacobins van Omer Vander Ghinste.

Het zure in het bier versterkt het bitter wel in het gerecht maar dat stoort helemaal niet want zo bitter smaakt de salade nu ook weer niet.

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

salade met appel
0 Add to Favorites

Salade met appel, selder en kaas

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 13 mins Totale tijd 28 min
Aantal personen: 4
Seizoen: Doorheen het jaar

Omschrijving

Een heerlijke salade waar je elk seizoen mee scoort en altijd wel smaakt.

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

  1. Spoel de selderstengels, verwijder de bladeren en snijd in kleine lange reepjes of in kleine stukjes (zoals je zelf wenst). Verwijder de buitenste bladeren van het witloof, snijd in de lengte in vier en verwijder de kern. Snijd vervolgens in kleine stukken. Spoel als laatste de rucola en zwier deze droog.

  2. Bak de spekreepjes krokant in een pan en laat het vet er uittrekken op een keukenpapiertje. Spoel de appel en verwijder het klokhuis, snijd hem vervolgens in kleine stukjes en bak ze in dezelfde pan van het spek met een klein beetje boter tot ze gekleurd maar nog krokant zijn.

  3. Ontdoe de kaas van de korsten en snijd in blokjes. Daarna spoel en halveer je de druiven. Meng als laatste de olie, witte wijnazijn en honing tot een dressing.

  4. Doe alles in een grote kom en meng goed door elkaar samen met de vinaigretten. Mocht de salade nog te droog zijn naar jouw mening voeg gerust wat extra toe. Kruid het geheel met peper en zout.

  5. Verdeel de salade over 4 diepe borden en serveer samen met het bier. 

    Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.