Sabayon met rood fruit en peperkoek

De lekkerste gerechten zijn soms die met de minste ingrediënten, zo telt dat zeker voor deze heerlijke sabayon met rood fruit en al zeker met de peperkoek daarbij. Het enige wat je nodig hebt voor een sabayon zijn eidooiers, suiker en drank. In dit geval gaan we natuurlijk voor bier. De klassieke sabayon wordt eigenlijk gemaakt met marsala, een heel zoete wijn van Sicilië afkomstig, maar geef toe.. met bier is dat toch veel lekkerder.

Ideale bieren voor een sabayon met rood fruit te maken is een fruitbier, bij voorkeur kriekbier. Maar even goed kan je gaan voor een roodbruin bier als Rodenbach of zoals ik de Bacchus van brouwerij Van Honsebrouck, gekend van kasteelbier. Een lichtzoet en tegelijk zurig bier dat een frisse toets nog geeft aan het gerecht. Kriekbier als Kriek max kan ook perfect maar dan krijg je wel een heel zoete en plakkerige sabayon.

Om het geheel toch iets gezonder te maken komt er lekker vers rood fruit zoals frambozen en blauwe bessen bij en voor een extra smaak stukjes heerlijke peperkoek. Zo krijgt het gerecht een zachte kruidige toets dat ook nog eens goed bij vele bieren past. Perfect dus voor in de winter.

Sabayon met rood fruit vergt wel een beetje handigheid en techniek want klop je niet hard genoeg of staat jouw vuur te hoog krijg je een grote kans op een zoete omelet.. en dat wil je echt niet. Het vuur niet te hoog zetten en tussendoor eens verlagen en vooral blijven kloppen in een achtvorm is de tip! En een steelpannetje is zeker geen overbodige luxe.

Zorg er juist wel voor dat de glazen of borden met fruit en peperkoek al klaar staan want sabayon met rood fruit smaakt het beste wanneer die sabayon nog warm is. Als je hem te lang laat staan zou die wel eens kunnen schiften en dat wil je niet. We willen echt een stevig schuim.

BIERPAIRING : SABAYON MET ROOD FRUIT EN PEPERKOEK MET BACCHUS VLAAMS OUD BRUIN

Om sabayon te maken heb je nu niet zó veel bier nodig dus serveer perfect het overige bier bij dit nagerecht. In mijn geval dus de Bacchus Vlaams Oud bruin van kasteelbrouwerij van Honsebrouck. Idealiter is dus een zoetzuur bier zoals roodbruin maar kriekbier op basis van lambiek of geuze is ook prima.

Een zachte stout zou eventueel ook wel kunnen gaan maar gezien er geen koffie of chocolade in het nagerecht zit is dit wat riskant.

Recept delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

sabayon met rood fruit
0 Add to Favorites

Sabayon met rood fruit en peperkoek

Moeilijkheidsgraad: Intermediate Bereidingstijd 10 mins Totale tijd 20 mins
Aantal personen: 4
Seizoen: Suitable throughout the year

Omschrijving

Sabayon is zo een van die overheerlijke nagerechten waar je amper iets voor nodig hebt maar zo lekker is. Een stevige arm en handigheid is vereist maar de smaak achteraf loont zeker.

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

  1. Spoel het rode fruit en snijd de grotere vruchten in kleinere stukken. De plakken peperkoek snijd je in kleinere blokjes en meng je onder het rode fruit.

    Vul de glazen of diepe bordjes met de mengeling.

  2. Scheid de eieren, het eiwit mag weg en de dooiers doe je in een steelpannetje. Houd zeker een eierschaal apart en doe het benodigde aantal eierdopjes suiker en bier bij de eidooiers.

  3. Klop het geheel goed los met de klopper en plaats het pannetje op een matig vuur. Klop in een achtvorm continu door het mengsel en houd het vuur goed in de gaten opdat de dooiers niet zouden gaan stollen.

    Blijf kloppen tot je een stevig schuim krijgt. Lepel de sabayon over het fruitmengsel en serveer warm.

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.