Wat een lekkere klassieker uit de Franse keuken.. rundscarpaccio! Een koud voorgerecht dat je in een handomdraai kan voorschotelen en eigenlijk amper werk aan hebt. Voor een carpaccio gebruik je best enkel het beste vlees dat er is, namelijk ossehaas.
In dit recept ben ik voor Belgisch witblauw vlees gegaan maar andere rassen zoals holsteiner, simmentaler of Iers rundvlees. Het kan allemaal. Let enkel wel op dat het vlees zeker vers is en ook op de juiste temperatuur bewaard wordt want niemand wil achteraf ziek worden natuurlijk. Het vlees zo flinterdun snijden is geen sinecure dus je kan altijd in de winkel of beenhouwer vragen om het zo dun mogelijk te snijden maar wat echt een handige tip is, is om het vlees in plasticfolie op te rollen en in te vriezen want bevroren snijdt het vlees zoveel gemakkelijker.
Qua garnituur kan je vanalles op de rundscarpaccio leggen maar zorg er enkel voor dat deze niet té dominant gaan doorsmaken op het vlees. Zo kan je truffel op de rundscarpaccio leggen, heel lekker maar zorg er gewoon voor dat het geen tapenade of dergelijke is maar ga voor verse truffel want die smaakt veel sterker dan verse truffel.
Ik heb de truffel links laten liggen en heb gekozen voor parmezaanse kaasschilfers, parijse champignons, rucola en pijnboompitten. De rundscarpaccio zelf strijk ik in met een mengeling van olijfolie en balsamicoazijn. Meer hoeft dat echt niet te zijn.
Je kan trouwens dit voorgerecht in een mini versie serveren als hapje maar dus even goed als licht voorgerecht in een menu. Het is vooral handig omdat je er niet veel werk aan hebt en zo meer tijd met de familie of tafelgasten kan doorbrengen.
BIERPAIRING : RUNDSCARPACCIO EN SPÉCIALE BELGE VAN BROUWERIJ DE RYCK
Bij een rundscarpaccio mag je zeker niet voor een bitter of alcoholisch bier gaan of te geparfumeerde bieren zoals new england ipa. Kies een lekkere Spéciale Belge zoals deze van brouwerij de Ryck uit Herzele. Deze bierstijl geraakt wat in de vergetelheid, denk maar aan Palm, vroeger zo vaak gedronken maar nu nog amper. Nochtans past deze bierstijl bij vele gerechten door zijn zacht moutig karakter met lichte karameltoetsen en een heel fijne hoptoets.
Wat ook nog kan passen is een licht en fris blond bier maar ideaal is het niet als pairing.
Recept delen op Facebook!
Ontdek hier alle andere heerlijke recepten en bierpairings.
Rundscarpaccio
Omschrijving
Een heerlijke klassieker voor op de feesttafel of even goed als fris zomers gerecht. Klaar in een handomdraai en met de garnituur kan je jouw creativiteit de vrije loop laten.
Ingrediënten
Bereidingswijze
Voorbereiding
-
Leg een stuk plasticfolie open, leg het vlees er op en vorm het tot een rol. Plaats de rol in de vriezer.
Bereiding
-
Haal de bevroren rol uit de vriezer. Laat heel lichtjes ontdooien en snijd er dan flinterdunne schelletjes van.
Verdeel de schelletjes over de borden en laat verder ontdooien. Meng vervolgens de olijfolie met de balsamicoazijn.
-
Strijk het vlees in met het mengsel. Kruid met peper en zout. Plaats een pan op het vuur en rooster daarin de pijnboompitten zonder olie of boter.
Spoel de rucola, meng met een lepeltje olijfolie en kruid met peper en zout.
-
Borstel de parijse champignons droog en snijd in dunne plakjes. Verdeel de plakjes over de carpaccio en schaaf vervolgens de parmezaanse kaas erover.
Bestrooi met pijnboompitten en als laatste leg je wat rucola in het midden van het bord.
Smakelijk!