Risotto al limone met zalm

Per tutti gli amanti del risotto come me questo è il paradiso. Wil ik maar zeggen, deze risotto al limone is voor eenieder die gek is van risotto zoals ik echt de hemel. Wie een heel klein beetje Italiaans kent (wat hou ik van die taal) weet dat we voor een heerlijke smeuïge risotto gaan met citroen, geserveerd met gerookte zalm.

Een voorgerecht om bij weg te smelten en eigenlijk ook perfect te serveren als hoofdgerecht. Het is niet de eerste risotto dat ik post maar je kan er dan ook zo veel mee doen. Eerder kwam er al de risotto met coquilles en champignons voorbij, of een tarwerisotto of wat dacht je van een winterrisotto. Maar nu trek ik de kaart van smeuïgheid en fraîcheur. Citroenzeste en citroenmelisse zijn naast de parmezaan de smaakmakers van dienst.

Alles begint bij de goede carnaroli of arboriorijst, met een goede bouillon en wijn. Boter mag normaal ook niet ontbreken op het einde om hem echt rijkelijk en smeuïg te maken maar deze keer ging ik voor mascarpone.. ook zalig! Noorse gerookte zalm geeft dan weer een extra smaak aan de risotto al limone die zeker goed matcht. En 1 ding mag je zeker al niet vergeten, de Parmiggiano uiteraard. Rasp die er maar goed door.

De kunst van een goede risotto is er amper in te roeren en alles gewoon de tijd te geven op een laag vuurtje en tijdig hem van het vuur te halen zodat er voldoende bite overblijft, het is een kwestie vaan een goede bite/gaarheid balans dus te vinden. Eens je dat onder de knie hebt kan niets mis lopen. Wil je er een hoofdgerecht van maken en wat groente er bij? Groene asperges of venkel gaan echt prima bij de risotto al limone!

risotto al limone
BIERPAIRING : RISOTTO AL LIMONE & OUDE GUEUZE (TIMMERMANS)

Bij een smeuïge en rijke risotto waar zeker wel wat zilt en vet in terug te vinden is moet je ofwel voor bitter gaan of zuur om het geheel te breken (al zeker geen zoet). Bij rijst ben ik niet de grootste bitter liefhebber dus ga ik voor zuur bij de risotto al limone. Mijn keuze is gevallen op de Timmermans oude gueuze met een goede zoet en zuur balans en ook frisse citrustoetsen. Het beste uit de Belgische bierwereld met het beste van de Italiaanse keuken… perfect toch?

Andere opties hierbij? Saison past ideaal, witbier en pils is te licht en IPA zou ik gewoon negeren.

Delen op de socials!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

risotto al limone
0 Add to Favorites

Risotto al limone met zalm

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 15 mins Totale tijd 50 mins
Aantal personen: 4
Seizoen: Suitable throughout the year

Omschrijving

Een goede risotto is een van de beste dingen dat de Italiaanse keuken te bieden heeft. Deze is er een met een heel frisse citroenwist.

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding

  1. Maak de bouillon met water en een blokje indien nodig.

  2. Snipper de ui fijn, stoof deze aan in een voldoende grote pan en een goede geut olie tot die licht glazig wordt. Voeg de rijst toe en laat kort mee stoven tot ook die glazig wordt.

  3. Blus de rijst met de witte wijn en schud met de pan zodat de rijst niet blijft kleven of roer eens los. Laat de alcohol verdampen en verlaag het vuur tot een matige stand. 

  4. Rasp de helft van de citroenschil hierbij en voeg 3/4e van de bouillon toe. Plaats een deksel en laat een kwartier garen. Schud wel eens lichtjes met de pan tussendoor en controleer dat hij zeker niet aanbrandt.

  5. Voeg nog meer bouillon toe en laat garen tot de rijst beetgaar is. Rasp dan de parmezaanse kaas er bij en roer de mascarpone en het sap van de citroen er onder. Kruid bij met peper.

  6. Spoel en hak de citroenmelisse en roer die als laatste onder de risotto. Dresseer de risotto in diepe borden, snijd de gerookte zalm in reepjes, rol op en verdeel die over het geheel. Rasp nog wat kaas erover heen en de laatste citroenschil.

  7. Serveer de gerechten met het bier.

    Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.