Ravioli met groene groenten en zalm

Aantal personen: 4 Totale tijd: 2 hrs 20 mins Moeilijkheidsgraad: Intermediate

Let’s go Italian! En echt all the way met vers gemaakte ravioli met groene groenten, gevuld zoals een Italiaan het zou doen met ricotta, parmezaanse kaas en basilicum. Heel smeuïg, hartig en kruidig. Serveer dit aan jouw gezelschap en ik ben vrij zeker dat ze versteld zullen staan van jouw kunsten, althans dat waren ze hier toch.

De enige investering dat je zal moeten doen (als je dat nog niet hebt) is een pastamachine. Dat hoeft geen elektrische pastamachine te zijn van honderden euro’s of van het duurste merk maar bij die winkel van ons allemaal tik je er al een op de kop voor een goede 30 euro. Je hebt amper ingrediënten nodig om de pasta zelf te maken : doppio zero of 00-bloem voor pasta en eieren, that’s it! En misschien een lepeltje olijfolie indien gewenst en een snuif zout. Heel moeilijk is het niet maar je moet tijd en geduld hebben (en misschien ook wel een keukenmachine want zonder is het best pittig).

Je kan natuurlijk de ravioli gaan kopen in de winkel, ze verkopen die zeker gevuld met kaas of dergelijke wat ook niet mis is. Maar de smaak van mijn versie zullen ze niet evenaren (sorry voor het stoefen) en jouw gasten zullen dan misschien ook wel minder lyrisch zijn. Al moet je wel een paar uur uittrekken om ze zelf te maken. Tenzij je niet zo klungelig bent als ik met het deeg en vullen en het bij jou heel vlot gaat.

Bij die ravioli met groene groenten moeten dus uiteraard… groene groenten. Er zijn veel groene groenten die mogelijk zijn maar ik heb de kaart van de peulvruchten getrokken met sperzieboontjes en edamame bonen. Wat niet mag ontbreken bij mij zijn de groene aspergetips, die mini-asperges dus die je in bepaalde supermarkten zeker kan vinden. Kort de asperges en sperziebonen blancheren en dan hop de wokpan in met gewoon wat peper en zout.

De gerookte zalm er bij zorgt voor een frisse kleur maar zeker ook smaak. De smaak past heel goed bij die frisse basilicum uit de ravioli en geeft een leuke combinatie samen. Verder komt er wel geen saus bij dit gerecht (dat je tevens in kleinere portie als voorgerecht kan serveren) want ik vind het zeker sappig en smeuïg genoeg en helemaal niet droog. Mocht je wat extras willen toevoegen aan de ravioli met groene groenten zijn een paar lepels pesto een goede tip, al hoeft dat zeker niet.

RAVIOLI MET GROENE GROENTEN EN ZALM & VIE (BROUWERIJ RUIMTEGIST)

Het zal je niet verbazen maar er zit dus wel iets van romigheid en smeuïgheid in deze ravioli met groene groenten maar zeker ook andere smaken. Daarom mag het bier een beetje karakter hebben om de kaas en basilicum aan te kunnen maar overdrijf niet. Frisheid en bitter horen zeker in het bier te zitten en daarom heb ik voor de Vie van microbrouwerij Ruimtegist uit Kortrijk gegaan. Een type pils eigenlijk maar dan van hoge gisting en ge-dryhopt met Amarillo voor wat frisse citrusaroma’s en een fijne bitter aan het bier te geven.

Een gewone pils zou ook gaan of een fijne saison als die van de Ranke. Hou sowieso het alcoholpercentage op 6.5-7 maximum om de ravioli met groene groenten en zalm niet te overstijgen.

Recept delen op Social Media

Ontdek hier alle andere recepten met passende bieren.

ravioli met groene groenten
0 Add to Favorites

Ravioli met groene groenten en zalm

Moeilijkheidsgraad: Intermediate Bereidingstijd 90 mins Totale tijd 2 hrs 20 mins
Aantal personen: 4
Seizoen: Suitable throughout the year

Omschrijving

Heerlijke verse ravioli, er zijn maar weinig dingen beter dan dat, zeker als je ze nog eens zelf maakt. Gevuld met ricotta, parmezaanse kaas en basilicum zal deze pasta veel mensen bekoren!

Ingrediënten

Ingrediënten

Benodigdheden

Bereidingswijze

Bereiding pastadeeg

  1. Doe de bloem in de mengkom van de keukenmachine samen met een snuif zout. Laat draaien op een matige stand en voeg een voor een de eieren toe.

    Laat een goede 5 minuten kneden tot je een goede deegbal krijgt. Het kan er droog uitzien in het begin maar dat komt snel goed.

  2. Was je tafel en handen grondig. Haal de deegbal uit de kom en kneed even goed met de hand op tafel (bebloem deze evt lichtjes indien nodig).

    Doe de deegbal terug in de machine en kneed nog een 5-tal minuten.

  3. Kneed de bal nog even kort met de handen, druk hem wat platter en verdeel deze in een 5-tal gelijke stukken.

    Laat het deeg minstens een half uur tot een uur rusten. Doe je dit niet heb je kans dat het deeg gaat scheuren als je het door de machine haalt.

Bereiding vulling

  1. Doe de ricotta in de pot van de hakmolen, Rasp de parmezaanse kaas hierbij en mix tot je een glad mengsel krijgt. Spoel de basilicumblaadjes en doe ze er bij en mix deze er nog kort even door. Bijkruiden hoeft niet per se, al kan wat peper geen kwaad.

Bereiding ravioli

  1. Neem een stuk van het pastadeeg, haal het door de pastamachine op de grootste stand, vouw nog eens dubbel en herhaal dit. Vervolgens ga je telkens de machine een stand verkleinen en het deeg er doorhalen tot het bijna doorschijnend is.

    Merk je dat het deeg scheurt, bebloem het dan lichtjes. Eens jouw lange lap deeg klaar is ga je over de breedte om de paar cm een toefje vulling leggen in het midden (zie hier voor instructies).

  2. Vouw de ene helft van het deeg over de andere, druk het deeg wat aan en rol met de deegsnijder de ravioli in porties en druk goed aan. Merk je dat de ravioli niet goed blijven dichtplakken doet een beetje eiwit wonderen om ze dicht te 'lijmen'

Bereiding gerecht

  1. Spoel de sperziebonen en dop ze, snijd ze in stukken van een 3-4 cm en leg ze in een kookpot met koud gezouten water, breng aan de kook. Eens ze een minuutje of 2 gekookt hebben giet je ze af en spoel met koud water.

    Doe hetzelfde met de groene aspergetips die je eerst wel gaat halveren.

    Plaats ondertussen een kookpot met licht gezouten water op het vuur om de ravioli te koken.

  2. plaats een wokpan met wat olijfolie op het vuur, wok de edamame bonen tot ze zachter zijn en voeg de andere groenten toe.

    Kruid met peper en zout en wok de groenten tot deze beetgaar zijn.

  3. Snijd de plakken gerookte zalm in stukjes.

    Kook de ravioli gaar. Deze zijn goed als ze komen bovendrijven.

Dresseren

  1. Verdeel de groene groenten over de borden, leg daarop de ravioli en vervolgen de gerookte zalm. Afwerken kan met wat basilicum en parmezaanse kaas.

    Open en serveer het bier.

    Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.