Heel veel burgers eet ik niet maar ik eet ze wel graag en deze is een speciale, een pulled chickenburger. Geen vettige hamburger deze keer maar een burger met pulled chicken, boordevol smaak en eens iets volledig anders dan wat je al zal gegeten hebben.
We kiezen niet voor gewone kippenfilet maar gaan voor kippendijfilets. Lekker mals en zoals het is bij kip, met niet te veel vet. Maar het is natuurlijk wat er allemaal bij komt dat voor de smaak zorgt en dat is best wat. Al bij al is het wel eenvoudig om klaar te maken, er kruipt wel wat voorbereiding in. Het begint uiteraard bij de kip die eerst net gepast gaar gekookt wordt in kippenbouillon.
Daarna komt het meeste werk, de kip met 2 vorken uit elkaar trekken in fijnere reepjes. Dan komen alle smaakmakers er bij : ui, look, tomatenpuree, bouillon, paprikapoeder, komijn, peper, mosterd, appelazijn, worcestersaus, ketchup en barbecuesaus. Een hele resem dus maar ze zorgen allemaal samen voor een heerlijk geheel.
Een broodje met enkel maar het vlees is natuurlijk ook maar saai dus moeten er nog groenten ook tussen. Als hoofdgroente ga ik eens voor rode kool, iets anders dan de klassieke coleslaw met met wortel en witte kool (al is dat ook lekker natuurlijk). Ik gebruik verse rode kool (de overschot kan je opkoken om in te vriezen), die raspen we met een rasp of je kan ze heel fijn snijden als je een goed keukenmes hebt.
De rode kool mengen we met een dressing van yoghurt, mayo, citroensap en peper maar ook gehakte nootjes en appel. Dit alles zorgt voor een contrast tussen warm en koud in deze pulled chickenburger maar ook tussen kruidig, zoet, vettig en zurig.
Wat kan je trouwens als side dish nu serveren bij een pulled chickenburger? Wel, eigenlijk hoeft er niet echt iets bij want je hebt al brood, vlees en groenten. Maar zoals elke Vlaming heb ik nogal graag een patatjes dus kies ik voor een goed bruin gebakken aardappeltje.
BIERPAIRING : PULLED CHICKENBURGER MET RODE KOOL & GENTSE STROP (BROUWERIJ ROMAN)
Bij burgers gaat men al snel voor een lager kiezen of een ipa, afhankelijk van wat er op ligt. Maar bij deze pulled chickenburger zou ik zeker niet voor een lager gaan wegens iets té uitgesproken smaken in de kip en ipa zou te bitter gehopt zijn. Dus kiezen we voor een sterker blond bier, de Gentse Strop van de oudste familiebrouwerij van het land : brouwerij Roman. Kruidig van de gist, wat zoeter en uitgesproken moutig, ideaal dus!
Andere opties om te drinken bij een pulled chickenburger? Een tripel of een sterker amberkleurig bier.
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
Pulled chickenburger met rode kool
Omschrijving
Een heerlijke burger zoals je nog nooit zult gegeten hebben. Warm en koud tegelijk met veel kruidige en zoete maar ook frisse smaken.
Ingrediënten
Ingrediënten burger
Ingrediënten rode koolsla
Overige ingrediënten
Bereidingswijze
Bereiding burger
-
Breng de bouillon aan de kook en kook hierin op een matig vuur de kipdijenfilets gedurende een 11 minuten gaar (maar ook niet te gaar) en giet ze af. Bewaar wel de bouillon. Neem 2 vorken en trek het vlees uit elkaar. Schil terwijl de kip kookt de aardappelen, snijd ze in parten en kook deze net niet gaar in ruim gezouten water met de bak soda.
-
Pel en versnipper de ui en look. Stoof deze aan in boter. Voeg de tomatenpuree toe en de kruiden, samen met de azijn en mosterd. Laat even drogen op het vuur en voeg vervolgens 2 koppen kippenbouillon toe en het kuipje.
Laat zacht even koken op een zacht vuur en voeg de kip toe en voeg naar smaak ketchup toe. Kruid eventueel nog extra bij.
-
Laat nog even door pruttelen op het vuur. De aardappelen mag je afgieten en laat je even afkoelen. Bak ze vervolgens in een pan met een scheut olie tot ze een bruin krokant korstje krijgen en kruid met peper en zout.
Bereiding rode koolsla
-
Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en snij de kern er uit. Snijd hem in kwarten en rap wat je nodig hebt met een groeve rasp. Heb je die niet dan snij je gewoon de rode kool heel fijn.
-
Schil de appel en snijd in brunoise, meng vervolgens met de rode kool, yoghurt, mayonaise, citroensap en peper alsook met de rozijnen en de noten die je iets grover mag hakken.
Afwerking
-
Snijd de burgerbroodjes doormidden. Grill deze kort of bak ze in een droge koekenpan. Onderaan het broodje komt de pulled chicken, daarboven enkele lepels rode koolsla en de ijsbergsla.
-
Serveer de pulled chickenburgers samen met de aardappelen en het bier.
Smakelijk!