Pladijsfilet met sabayon van bier

Iedereen kent zeker de vis pladijs, een van de meest opgeviste soorten uit onze wateren. Hoog tijd dus voor een gerecht als pladijsfilet met sabayon van bier klaar te maken! In dit recept wordt de vis in een krokant jasje gestoken van panko voor een goede crunch terwijl de biersabayon voor een lekkere zoetzure toets zorgt in het gerecht. Om het heel fris en zomers te houden serveren we verse zongerijpte (zelf gekweekte) tomaten er bij.. Helemaal niet veel werk dus!

Pladijs is quasi het hele jaar door te verkrijgen maar van juni tot oktober is die top! Het voordeel van dit lokaal visje is dat het een stevig vel heeft en dus op veel manieren kan klaar gemaakt worden. Bakken, grillen, stomen, pocheren, … noem maar op! De meeste viswinkels en enkele supermarkten verkopen pladijs dus lang zal je niet hoeven zoeken. Als je handig bent koop je een hele en kan je ze thuis fileren maar ik heb filetjes gekocht. Kwestie van de vis niet om zeep te helpen voor die de pan in gaat.

Bij de pladijsfilet met sabayon van bier gaan we voor een gewoon maar lekker gebakken kasteelaardappeltje of pomme château. Het vergt maar een klein beetje behendigheid met een mesje om de aardappel in de vorm van een tonnetje te schillen. Misschien een tip is om sowieso kleinere aardappelen te nemen en de schilbeweging kan je oefenen door met een aardappelmesje langsheen een ei te gaan om zo de vloeiende beweging onder de knie te krijgen. Lukt dat niet? schil ze gewoon en snij ze in stukken. Je moet de aardappelen uiteraard wel eerst net niet beetgaar koken alvorens te bakken want je wil nu niet jouw tanden er op gaan stuk bijten.

Als groente bij die pladijsfilet met sabayon van bier kies ik eigenlijk geen groente maar een vrucht.. tomaatjes! Die snij je gewoon in blokjes, kruiden met peper, wat witte wijnazijn er doorheen en een fijngesnipperd lente-uitje. Zo krijg je een zurig kantje aan de tomaat en past het beter bij de biersuggestie. Die sabayon van bier maak ik trouwens met het bier dat er als tip bij komt. Een heerlijk foederbier met een zuur maar ook licht zoet kantje. Vergeet wel niet wat suiker te gebruiken in de sabayon, ook al is het niet voor een nagerecht maar anders is de sabayon te zuur maar overdrijf natuurlijk ook niet. Witbier kan je ook gebruiken voor de sabayon als je niet van het zurige houdt.

Je kan deze pladijsfilet met sabayon van bier ook als voorgerecht serveren maar dan zonder de aardappelen er bij.

pladijsfilet met sabayon van bier
BIERPAIRING : PLADIJSFILET MET SABAYON VAN BIER & CUVÉE DES JACOBINS (OMER VANDER GHINSTE)

Zoals ik al eerder aanhaalde gaan we hetzelfde bier gaan serveren als wat in de sabayon gebruikt is, namelijk een van mijn lievelingsbieren.. de Cuvée des Jacobins van Omer Vander Ghinste. Een zurig foederbier dat alle smaken mooi accentueert in het gerecht en voor veel verfrissing zorgt. Ook al gebruik je witbier kan je deze cuvée des Jacobins serveren bij de pladijsfilet met sabayon van bier.

Andere keuzes zijn een smaakvol witbier, rodenbach of de Vander Ghinste roodbruin.

Delen op social media!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

pladijsfilet met sabayon van bier
0 Add to Favorites

Pladijsfilet met sabayon van bier

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 20 mins Totale tijd 50 mins
Aantal personen: 4
Seizoen: Summer

Omschrijving

Een heerlijk recept met een lekkere vis uit onze eigen noordzee!

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding vis

 1. Spoel de pladijsfilets en dep ze goed droog. Breek het ei en klop het goed los. Wentel de vis in de bloem en vervolgens door het losgeklopt ei. Laat het overtollige ei goed afdruppen en wentel als laatste in de panko zodat de vis zeker overal gepaneerd is.

 2. Spoel de kleine aardappelen, schil als het lukt de aardappelen in een tonnetjesvorm door met een scherp mes de schil er bol af te snijden (een tip hiervoor staat in de inleiding van het gerecht). Spoel ze vervolgens goed en kook de aardappelen tot ze net niet beetgaar zijn.

 3. Spoel de tomaten, snijd in vier en haal het vruchtvlees er uit. Snijd ze dan in blokjes en meng met een goede scheut witte wijnazijn en de lente-ui die je eerst fijn snippert. Mocht dit te zuur zijn kan je altijd een scheutje olijfolie er ook aan toevoegen.

 4. Bak de vis en de aardappelen in verse boter in de pan totdat ze gekleurd zijn. Laat de vis wel niet te lang bakken want anders zal hij snel droog worden.

 5. Klop de 2 eidooiers los samen met de suiker en het bier. Klop vervolgens tot een schuimende en stevige massa door in 8-vorm te kloppen. De strepen van de klopper moeten er blijven in staan en dan is hij goed. Let er wel op dat het vuur niet te hoog staat of je krijgt een omelet.

 6. Dresseren

  Leg de vis onderaan het bord met enkele lepels van de sabayon over een hoek van de vis. De aardappelen links boven de vis en de tomaten rechts boven.

  Open en serveer het bier.

  Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.