Peer met speculoos en mascarpone

Een van de dingen waar ik alvast altijd naar uitkijk in een menu is het nagerecht, en zeker als ze mij deze peer met speculoos zouden voorschotelen. 2 dingen die ik overheerlijk vind en dan nog eens samen in een klein maar lekker nagerecht. Natuurlijk is het niet gewoon pure peer met speculoos nee.. je moet er wel een klein beetje moeite voor doen.

De peer wordt in dit recept gepocheerd, (ge-wat?) gegaard onder het kookpunt dus in een mengeling van zoete en droge wijn met kaneel en steranijs, mijn favoriete winter/herfstkruiden! Doe daarbij dan nog eens mascarpone met honing en citroensap en vanille-ijs en je zal helemaal verkocht zijn.. enfin, ik toch.

Het zoete domineert wel in het nagerecht dus het is er eentje voor de zoetebekken. Je kan de aparte ingrediënten wel allemaal op voorhand maken en dan gewoon alles op het einde in het glas doen. Alles op voorhand al in de glazen doen raad ik af want speculoos wordt nogal snel sompig in het glas door het vocht dus het zou jammer zijn dat je geen crunch meer hebt. Het voordeel aan mijn peer met speculoosrecept is dat je niet zo veel nodig hebt van ingrediënten.

Het is wel niet gelijk welke peren je meebrengt van de winkel, het moeten stoofperen zijn zoals Saint-Rémy welke ik ook voor de peer met speculoos gebruikt heb of Gieser Wildeman. Stoofperen zijn rauw amper eetbaar want die zijn keihard en handperen zoals Doyenne of Conférence zijn te zacht en je zou pap krijgen. Het pocheren zelf duurt wel een tijdje dus hou daar rekening mee! En als zoete wijn gebruik je uiteraard niet je duurste Sauternes maar ga voor een goedkope zoete wijn uit de Sud-Ouest of de Loire.. keuze genoeg!

BIERPAIRING : PEER MET SPECULOOS & TER DOLEN WINTER

Bij dit gerecht heb je verschillende keuzes qua bier, het is maar wat je zelf leuk en vooral lekker vindt. Als combinatie met de peer met speculoos ben ik gegaan voor de Ter Dolen Winter, het ideale seizoen voor dit bier en al zeker ook het gerecht. Het bier zat trouwens in mijn selectie van kerstbieren die ik onlangs publiceerde. Dit lichtbruin bier is op smaak gebracht met lokale honing en kaneel, 2 ingrediënten dit zeker in het gerecht zitten dus dat zit al snor. Het koolzuur en de lichte bitter van het bier zorgt dan weer voor verfrissing en contrast.

Wat je ook kan doen is een fris maar mals zurig blond bier kiezen zoals een van Alvinne, meesters in zure bieren oftewel iets volledig anders zoals bvb. een zachte porter waar dan weer die vanille in doorkomt en beter bij het vanille-ijs past. Kies dus gewoon wat jij lekker vindt!

Recept delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere recepten!

peer met speculoos
0 Add to Favorites

Peer met speculoos en mascarpone

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 1 hr Totale tijd 1 hr 15 mins
Aantal personen: 4
Seizoen: Fall

Omschrijving

Een heerlijk zoet nagerecht voor met de feestdagen waar je niet veel werk aan hebt en gegarandeert mee zal scoren!

Ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiding

 1. Schil de peren en snijd de steeltjes er af. Doe de zoete en droge wijn in een hogere kookpot samen met de kaneel en de steranijs en plaats op een matig vuur onder deksel.

  Eens de wijn goed warm is maar net niet kookt zet je het vuur op lagere stand, doe je de peren er in en zet het onder deksel. Laat dan rustig garen tot de peren beetgaar zijn. Prik er dus geregeld eens in om te controleren. Dit duurt zeker een uur voor alle duidelijkheid.

  Giet de peren af en laat afkoelen.

Bereiding

 1. Meng de mascarpone met de honing en citroensap en verkruimel de speculooskoeken.

  Snij de peren in de lengen in kwarten, snijd het klokhuis er uit en snijd ze vervolgens in kleine blokjes.

 2. Verdeel de mascarpone over de glazen, verdeel 3/4 van de speculoos over de mascarpone en lepel daarover de peren.

  Schep een bolletje ijs op de peren en als laatste doe je de rest van de speculoos erover. Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.