Pasteis de Nata zitten echt wel in mijn top 3 van zoete zonden! Het is geen gerecht maar eerder de een mignardise bij de afternoon tea (thee, wat zeg ik nu? afternoon bier dus..) of koffie.
Afkomstig uit Portugal en ook gekend onder de naam pasteis de Belém. Pasteis de Belém zijn voor alle duidelijkheid pasteis de nata maar uit Belém omdat ze daar hun oorsprong vonden. Het verhaal gaat dat de nonnen uit het mosteiro dos Jéronimos hun kleren stijf maakten met eiwit en de overgebleven dooiers dan gebruikten in hun taartjes. Die originele Pasteis de Belém worden verkocht in de Confeitara de Belém, waar je even moet rijtje schuiven om ze te bemachtigen maar ze zijn dan ook gewoon heerlijk.
Pasteis de nata is een lekkernij waar wel een beetje werk aan is maar eens je een pastei in je mond steekt ben je dat direct vergeten.. Overdreven veel ingrediënten heb je er niet voor nodig of toch zeker geen speciale. Er bestaan verschillende recepten maar dat van mij vind ik heerlijk smaken en is ook nog gemakkelijk. Perfect hetzelfde als die Portugese smaken ze niet, dat is onmogelijk want hun recept is een groot geheim. Ik gebruik eidooier, citroen, kaneel en volle melk. Die zorgen voor de lekkere hartige smaak, enfin de suiker ook natuurlijk en wat bloem voor de binding.
Wat handig is om te hebben zijn pasteivormpjes (zie foto hieronder), je kan het ook doen zonder en gebruik maken van een muffinvormpje en ze maar deels gebruiken. Je kan de pasteivormpjes wel online vinden als je ze echt wil. Ik heb die van mij in Lissabon gekocht in een kookwinkel.
Als je de pasteis de natavormpjes gebruikt geef ik je 1 tip, na het gebruiken kuis je ze direct af, even afdrogen en dan plaats je ze kort in de pven om volledig te drogen. Zo blijft er geen water achter en kunnen ze niet kapot gaan want dat zou doodzonde zijn.
Wat ik trouwens bij de ingrediënten vergeten ben is natuurlijk bladerdeeg, toch wel heel belangrijk. Je kan ofwel bladerdeeg kopen, maar neem dan deeg met zuivere boter, of je kan zelf je eigen bladerdeeg gaan maken. Ik waarschuw alleen wel dat dat een heus werkje is en het een kleverige boel kan worden. Zelf heb ik het ook een keer gedaan, het resultaat was heerlijk maar alleen nogal wat gepruts dus blijf ik toch maar mooi bij mijn gekochte vellen.
De pasteis de nata bestaan dus uit een bladerdeegbodem, gevuld met de custard met kaneel en citroen. Het moeilijkste zit er hem in dat je geduld moet hebben en veel roeren. Doe je dat niet dan krijg je ofwel een aangebrande brei of een soort zoete omelet, niet de bedoeling uiteraard! Dan is het gewoon kwestie van de vormpjes goed te bekleden, dat neemt aardig wat tijd in beslag als je het goed wil doen. Vul vooral ook het deeg niet té vol met de custard want die gaat nog rijzen en anders loopt het boeltje over. De foto hieronder toont hoe je ze best vult, dit is al op de limiet zelfs.
Wat moet je nu gaan drinken bij die heerlijke pasteis de nata? Voor de niet bierdrinkers koffie, maar wie hier rond surft drinkt vermoed ik al graag eens een goed bier mag ik hopen. Ik ben gegaan voor een iets steviger en moutig bruin bier met whisky erin, namelijk de Whisky infused van brouwerij de Poes uit Tielt. Nee er zit geen whisky in de pasteis de nata, maar die zorgt wel voor een extra smaak die goed samen gaat met de kaneel. Door de gebrande mouten in het bier maar ook nog die karamel die er in zit pairt het bijzonder goed met het zoete van de pasteis en het gebrande velletje bovenop.
De Whisky infused was wel maar een limited edition, je kan er nog wel vinden denk ik maar de kans is niet zo groot. Wil je wel weten wat er anders nog perfect past bij Pasteis de Nata? Dat is een goede stout! Neem geen té zware imperial maar eerder een iets zoetere of net droge stout met een fijne bitter waar de koffie mooi in door komt. Een Guinness kan maar denk ook aan Barbe Noir, Hercule, Black Albert van de Struise brouwers,…
Recept delen op facebook!
Ontdek hier alle andere heerlijke recepten met bierpairing.
Pasteis de Nata
Omschrijving
Zowat dé lekkerste zoete zonde uit Portugal en een van mijn favorieten.. Pasteis de nata! Een klein custardtaartje bomvol smaak (en calorieën).
Ingrediënten
Bereidingswijze
Bereiding
-
Leg de 2 vellen bladerdeeg op elkaar en rol ze strak op, snijd de uiteinden er af zodat je er later gelijke en niet holle stukken kunt afsnijden. Draai in plasticfolie en leg in de koelkast.
-
Zeef de bloem in een kom en roer er de suiker onder. Boen daarna de citroen en snijd er met een scherp mes de schil dunnetjes af, dus liefst met zo weinig mogelijk wit er aan.
Doe de melk in een kookpot, doe de citroenschil er bij en het kaneelstokje en breng op een matig vuur aan de kook. Vergeet niet te roeren af en toe want je wil niet dat de melk aanbrand uiteraard!
-
Eens de melk kookt voeg je geleidelijk aan en al roerend het bloem en suikermengsel toe. Je mag pas stoppen met roeren als je een dikke pudding bekomen hebt.
Haal de pot van het vuur en laat de pudding afkoelen tot die handwarm is.
-
Scheid het eiwit van de dooiers, het eiwit mag weg. Roer de dooiers los met een vork.
Haal het bladerdeeg uit de koeling en snijd de rol in stukken van ongeveer 1.3 cm dik.
Warm nu de oven voor op 240 graden.
-
Maak je vingers wat vochtig en bekleed de bakvormpjes met een stukje bladerdeeg door met de vingers al draaiend het deeg open te wrijven. Het deeg mag ietsjes over de rand komen want het krimpt nog in straks. Je hoeft de vormpjes niet in te vetten.
Haal het kaneelstokje en de citroenschillen uit de pudding. Roer nu met een klopper de eidooiers onder de pudding en lepel de custard in de vormpjes. Normaal gezien moeten een goede 2 eetlepels volstaan.
-
Bak de pasteis nu af gedurende 15-17 minuten. Je zal zien dat ze goed rijzen maar dat geeft niet, die zakken terug in. De bovenkant mag goed donkerbruin zien.
De pasteis smaken het best wanneer lauw dus je hoeft niet lang te wachten om te proeven.
Eet smakelijk!