Panna cotta, een echte Italiaanse klassieker onder de desserts. Maar heb je al een panna cotta van chocolade geproefd? Nee? Wel… doen! Geserveerd met gekonfijte sinaasappel, vijgen en gekarameliseerde hazelnoten. Heerlijk gewoonweg, een festijn aan smaken, zowel bitter, zoet als een beetje zuur (al valt dat laatste mee).
Heel eenvoudig om klaar te maken eigenlijk en eentje om op voorhand klaar te maken want een panna cotta (Italiaans voor gekookte room) moet enkele uren opstijven natuurlijk. Ik heb gebruik gemaakt van de donut flexibel siliconen vorm van Tupperware omdat dat mooier oogt maar een potje is even goed hoor als je enkel dat hebt.
Sinaasappel konfijten is helemaal niet moeilijk mocht dat toch zo lijken. Sinaasappel, water en suiker, meer is er niet nodig. De sinaasappel goed boenen, schillen en 3 maal opkoken en dan in suikerwater heel langzaam laten garen… that’s it. En altijd een prima qua smaak in combinatie met chocolade zoals bij deze panna cotta van chocolade.
Je kan als je wil er voor kiezen om de vijgen in de oven met een beetje suiker te garen en ze warm te serveren maar wil je jezelf het gemakkelijk maken net zoals ik, serveer ze dan koud. Zoals je trouwens wel al zal gemerkt hebben hou ik wel van wat bite in elk gerecht, ik ga voor een extra smaak en crunch met gekarameliseerde hazelnoten. Poepsimpel want je moet gewoon suiker smelten in een pan met hazelnoten, licht laten kleuren en goed mengen. Je gaat wel een klomp krijgen maar als die afgekoeld is kan je ze gewoon terug van elkaar trekken.
BIERPAIRING : PANNA COTTA VAN CHOCOLADE & CUVÉE DES JACOBINS (OMER VANDER GHINSTE)
Een hemelse en hartige, zoete en lichtjes bittere panna cotta van chocolade, daar kan je wel een paar kanten mee uit. Speel op safe en kies voor een moutig donker bier of ga voor een lichtere droge stout. Of doe zoals mij en ga voor een foederbier zoals de Cuvée des Jacobins van Omer Vander Ghinste, zuur maar wel ideaal in combinatie met chocolade. De hint van cacao in het bier door de vatrijping en de lichte fruitigheid gaat hand in hand met het bier terwijl de zurigheid contrast geeft aan het hartige. Ook een Kriek geuze zou perfect kunnen passen bij deze panna cotta van chocolade zoals die van Boon.
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
Panna Cotta van chocolade met sinaasappel en vijg
Ingrediënten
Ingrediënten panna cotta
Andere ingrediënten
Benodigdheden
Bereidingswijze
Bereiding panna cotta
-
Schil de sinaasappel, er mag wat wit aan de schil hangen maar ook niet té veel. Halveer dan de sinaasappel en pers die uit. Week vervolgens de gelatine in koud water.
-
Warm de melk op samen met de room en breng al roerend aan de kook. Voeg de chocolade in stukjes toe net als de lepels suiker en een paar centiliter sinaasappelsap.
-
Haal van het vuur en roer de gelatine er onder. Verdeel gelijkmatig over de vormpjes en plaats voor minstens een paar uur in de koeling.
Bereiding garnituur
-
Neem een pan, best zonder antikleeflaag want het kan zijn dat je wat gaat moeten schrobben. Plaats deze op het vuur en voeg de hazelnoten en suiker toe, eens de suiker begint te smelten vuur verlagen en goed roeren zodat alle noten wat van de suiker om zich heen hebben.
-
Eens je een kleverige massa hebt mag deze van het vuur. Alles plakt in een bal aan elkaar maar laat ze drogen en afkoelen en dan kan je nadien de noten van elkaar halen.
-
Snij de sinaasappelschil in reepjes en zet ze op in koud water. Eens het water kookt, afgieten en en opnieuw opzetten in koud water. Dit 3 keer doen. Daarna een gelijke hoeveelheid water en suiker aan de kook brengen, vuur op een zachte stand zetten en de schillen laten konfijten tot de schillen quasi doorzichtig zijn.
-
Bestuif de borden met wat cacaopoeder door een zeef. Stort de panna cotta van chocolade voorzichtig in het midden van het bord. Snijd de vijgen in vier en leg 5 stukjes per bord kris kras op een lijn. Verdeel de schillen hier en daar, alsook de noten en honing.
-
Serveer de panna cotta van chocolade samen met het bier.
Smakelijk!