Naast tiramisu moet panna cotta toch zowat het meest geliefde en gekende Italiaanse dessertje zijn. Toch bij mij alleszins. Tiramisu komt later nog wel eens op de pagina in een gepimpte versie maar nu gaan we dus voor een zomerse panna cotta, Italiaans voor gekookte room en heel eenvoudig om klaar te maken.
Het is trouwens een ideaal nagerechtje om op voorhand te maken zodat je niet te lang van je gasten moet weglopen. De smaak is heerlijk zoet en vooral die lekkere vanille erin, die maakt het af. Maar om het niet alleen maar vettig en zoet te maken komt er in dit recept een frisse en zoetzure coulis bij van aardbei en basilicum, iets wat iedereen toch lust.
Je kan er voor kiezen om enkel room te gebruiken voor deze panna cotta maar ik gebruik ook graag een deeltje melk, dat maakt het toch net wat minder zwaar.
Bij een panna cotta heb je verschillende keuzemogelijkheden qua passend bier. Ofwel ga je voor een zoeter fruitbier zoals een kriekbier maar persoonlijk maakt dat het geheel alleen maar meer plakkerig. Ik ga liever voor een zuur bier als suggestie, namelijk een goede geuze. Je kan ofwel gaan voor een gefruite versie dat vrijwel elke stekerij maakt of zoals ik gedaan heb een unieke en gekruide versie.
De Spontanbasil is een samenwerking tussen Lindemans en Mikkeller en is een geuze met basilicum gemaakt, uniek en heel verfrissend en al zeker matchend met de coulis op de panna cotta. Het zure van het bier snijd door de room en zorgt voor een heel fijn mondgevoel.
Recept delen op facebook!
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
Panna Cotta met aardbei en basilicum
Omschrijving
Één van dé Italiaanse klassiekers als het op nagerechten aankomt... Panna Cotta. Heel eenvoudig om te maken en lekker smeuïg en zoet. Naast dat zoete komt een frisse aardbeiencoulis met basilicum.
Ingrediënten panna cotta
Ingrediënten coulis
Afwerking
Bereidingswijze
Bereiding panna cotta
-
Week de gelatineblaadjes in koud water.
Meng de melk en de room en doe in een steelpannetje.
Snijd het vanillestokje doormidden, schraap het merg er uit en doe zowel het stokje als het merg bij het mengsel.
-
Breng het mengsel aan de kook op een gematigd vuur en roer de suiker er doorheen.
Laat een 10-tal minuutjes koken op een zacht vuur.
Knijp de gelatineblaadjes uit, haal het mengsel van het vuur, haal het vanillestokje er uit en roer de gelatine er doorheen.
-
Verdeel het mengsel gelijk over glazen en laat afkoelen.
Plaats voor minstens 5 uur in de koeling.
Bereiding coulis
-
Spoel de aardbeien, verwijder het kroontje en snijd ze in stukken.
Doe de aardbeien in een pannetje met de suiker en het citroensap.
-
Laat het geheel goed stoven tot het fruit zacht is en mix dit alles.
Hak de basilicumblaadjes fijn en meng onder de puree, laat vervolgens afkoelen.
Afwerking
-
Kuis en spoel de aardbeien en snijd ze in kwartjes.
Haal de glazen met panna cotta uit de koeling, verdeel de coulis erover en strooi als laatste de aardbeien erover.
Werk af met een blaadje basilicum.
Smakelijk!