Als er iemand aan jou vraagt aan welk eten je denkt bij het woord Spanje, dan moet dat paella zijn! Die heerlijke rijstschotel met tal van andere ingrediënten en met & echte smaakmaker.. saffraan. Niet het goedkoopste gerecht om te maken als je eens kijkt en er is best wat werk aan maar maak je hem goed dan krijg je een echte smaakbom waar je van wilt blijven eten.
Mijn recept is niet dat van de authentieke paella want die maak je met konijn en gamba's. Er zijn nu eenmaal veel mensen die niet zo van konijn houden, net als ik. we vervangen die door iets wat iedereen wel lust, kip. Er zijn recepten die kippenboutjes gebruiken maar ik ben niet de grootste peuzelaar dus ga ik voor kipfilet blokjes want met de nodige portie kippenkruiden smaakt dat ook perfect.
Naast kip kunnen uiteraard de zeevruchten niet ontbreken want geen paella zonder mosselen. Ik heb mosselvlees genomen en geen in de schelp maar heb dan wel tapijtschelpjes met schelp in gedaan. Het compenseert dus. Maar het recept spreekt wel van schelpen voor alle duidelijkheid. Daarnaast is er nog zo een klassiek ingrediënt genaamd chorizo. Van die pittige Spaanse worst die voor at extra pit zorgt naast de delicate saffraansmaak en vergeet ook de inktvis niet.
Groenten horen ook zeker thuis in deze schotel maar vormen niet het hoofddeel. Als we denken aan zuiders dan denk ik o.a. aan paprika. Perfect in dit gerecht om toch wat smaak te geven, aangevuld met erwtjes en ajuin. Een hele hoop dus om samen in een schotel te krijgen dus je begrijpt ondertussen wel waarom er veel werk en tijd in kruipt.
Paella is een heel rijkelijk en smaakvol gerecht maar met vooral fijne en frisse smaken waardoor je best voorzichtig bent bij de keuze van jouw passend bier. Ik ga bij voorkeur voor een fris pilsbier of lager. In mijn geval de Cristal van Alken Maes, een licht moutige lager maar met voldoende bitter en een lichte hoptoets waardoor hij het gerecht nog net aankan en je de pure smaken van het gerecht niet teniet doet.
Andere opties zijn een steviger witbier of weizen. Van tripels en veel andere sterke blonde bieren blijf je best weg want die zouden gaan overheersen. Al kan evt. een saison zeker ook passen, keuze staat vrij uiteraard.
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
De klassieker onder de Spaanse klassiekers maar met toch een eigen twist er in.
Maak de bouillon aan, spoel en snijd de paprika's in (niet te kleine) blokjes. Pel en snij ook de uien in iets grotere stukjes. Pel de tenen look en plet ze.
Verwijder het vel van de chorizo en snijd in blokjes van een grote cm op een cm. Spoel zowel de mosselen als de andere schelpen.
Verhit in een heel grote pan de olijfolie en bak hierin de scampi tot ze half gaar zijn. Haal ze uit de pan en bak vervolgens de kipfiletblokjes en kruid deze met de kippenkruiden. Haal ze ook uit de pan als ze nog niet volledig gaar zijn.
Bak in dezelfde pan de chorizo tot ze een bruin korstje hebben, haal ze uit de pan en bak dan als laatste de inktvisringen.
Voeg indien nodig nog wat olie toe en stoof nu de uien aan tot ze glazig zijn, bestrooi met de saffraan en het paprikapoeder. Voeg de paprika's, kip, chorizo en inktvis toe en roer goed om.
Voeg de rijst toe en roer goed om. Laat deze een paar minuten meestoven. Voeg de witte wijn toe en roer om. Eens de rijst de wijn heeft opgenomen voeg je in delen de bouillon toe (Niet alles in een keer want niet elke rijstsoort neemt even veel vocht op). Als de bouillon het vocht opgenomen heeft voeg je er zo telkens wat toe tot hij bijna beetgaar is.
Voeg de scampi nu toe, gevolgd door de mosselen en andere schelpen. Laat zacht verder garen tot de schelpen gaar zijn.
Proef en kruid eventueel bij. Serveer de paella in de pan op tafel en werk af met wat versnipperde groene kruiden en evt wat geraspte citroenschil. Open het bier en serveer dit apart.
Bedankt voor de interesse!