Dit is zo een van die gerechtjes dat ik al lang eens wou klaar maken en het is er eindelijk van gekomen. Een lekker hartige en smaakvolle mousse van ham met pickles met een vleugje mosterd er doorheen voor wat extra smaak. Om het extra smaak te geven gaan we voor een combinatie van gedroogde ham en gekookte ham. Het ene voor de smaak en het andere voor de zachtheid en om het smeuïg te maken.
Voor de crunch komt er ovengedroogde ham bij en ook iets wat ik overheerlijk vind.. gebakken uitjes! Geef mij een pot en ik eet hem zo leeg, ik weet niet als dat bij jullie ook zo is of het ligt aan mij, kan even goed. Passen doet het zeker wel, in combinatie met de gepekelde groentjes. Heb je zelfgemaakte pickles in huis is dat des te beter maar ik ben gewoon voor de betere uit de supermarkt gegaan.
Wat de ham betreft kan je voor een Belgische touch gaan met Gandaham, al is die wel een stukje duurder (maar uiteraard heerlijk), maar serranoham of parmaham is minstens even goed. Het mag zelfs licht gerookte ham zijn, die geeft nog meer smaak af. Buiten de ham heb je dan eigenlijk juist nog volle room nodig voor de mousse van ham en daarnaast bouillon en peper. Zout mag je achterwege laten want de ham en bouillon zit er al vol van.
Je kan de mousse van trouwens in een diep bol bord serveren of een plat schaaltje maar de artistieke mensen onder ons kunnen er quenelles van draaien met twee eetlepels en mooi dresseren. Trouwens ook heerlijk als hapje, dan spuitje je de mousse in een glaasje of leg je een quenelle op een klein bordje. met de garnituur er bij.
Deze mousse van ham is perfect in elk seizoen te serveren. In de zomer zou ik eerder voor pickles gaan erbij vanwege de frisheid dat het geeft aan het gerecht maar in de herfst of winter kan je deze ook perfect maken maar dan met een klein geutje rode porto in de mousse of afwerken met een laagje gelei van rode porto, echt subliem!
BIERPAIRING : MOUSSE VAN HAM & ONDINEKE (BROUWERIJ DE GLAZEN TOREN)
Dat een mousse van ham een eerder rijk en iets vettiger gerecht is zal jullie niet verbazen dus mag er een bier bij komen met wat body maar tegelijk ook finesse. Daarom gaan we voor een heerlijke Aalsterse klassieker van brouwerij de Glazen Toren uit Erpe-Mere, het Ondineke. Een volmondige en verfijnde tripel die met velen kan wedijveren of ze overstijgt. Gemaakt trouwens met Aalsterse hop en gekroond tot het stadsbier.
Zijn volle smaak met licht kruidige toetsen ondersteunt het gerecht perfect en maakt het geheel minder vettig en laat het kruidige in het gerecht tot uiting komen. Het smaakprofiel van beiden blijft prima behouden dus prima match. Andere tripels kunnen even goed passen maar neem liefst geen zoete tripel zoals Westmalle en ook geen te alcoholrijke.
Serveer je de mousse van ham met porto dan is een oud bruin of roodbruin zoals de Rodenbach of Vanderghinste een ideale combinatie.
Recept delen op Facebook
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
Mousse van ham met pickles
Omschrijving
Een fijn gerecht dat je perfect als hapje maar even goed als voorgerecht kan serveren, in gelijk welk seizoen en je gewoon op voorhand kan klaar maken.
Ingrediënten
Ingrediënten mousse
Garnituur
Bereidingswijze
Bereiding
-
Breng 220 milliliter water aan de kook samen met het bouillonkuipje. Week ondertussen het gelatineblaadje in KOUD water.
Haal de bouillon van het vuur en knijp het gelatineblaadje uit. Roer dit door de bouillon en laat afkoelen tot het lauw is.
-
Snijd de gekookte ham in blokjes, snijd het meeste vet van de gedroogde ham en snijd deze in kleine stukjes.
Doe de ham in een blender samen met de mosterd en de bouillon. Blend deze tot een fijne pap. Je kan deze eventueel nog door een zeef wrijven als je die hebt om zeker te zijn dat er geen draden meer in zitten.
-
Laat de hambrij een paar uur opstijven in de koelkast.
-
Klop de room tot een stevige dikte (3/4), spatel deze voorzichtig en goed door de ham heen en kruid bij met peper. Zeker geen zout meer toevoegen want de ham zit er al vol van!
Laat nog enkele uren opstijven in de koeling.
-
Warm de oven voor op 150 graden. Leg op een bakpapier de 4 plakken gedroogde ham en plaats in de oven gedurende 20 minuten. Draai tussendoor eens om en controleer als ze niet té hard worden. Eens de plakjes ham krokant zijn mag het er uit.
Dresseren
-
Draai per bord 3 mooie grote quenelles met eetlepels op een bord. lepel wat pickles er bij en overstrooi met de gebakken uitjes. Breek de plakken gedroogde ham en plaats in elke quenelle een stukje ham.
Open en serveer het bier er bij. Smakelijk!
-
Serveer je dit gerecht als hapje dan kan je een quenelle op een bordje draaien ofwel de mousse in glaasjes spuiten en verder afwerken zoals het gerecht zelf.