Mosselen met witbier en koriander

Daar ben ik weer met die lekkere mosselen, dit keer met een heerlijk recept voor mosselen met witbier en koriander. Niet zo exotisch als mijn vorig recept van Thaise mosselen maar ook wel heel lekker en net ietsje klassieker. De wijn die steeds gebruikt wordt, wordt nu gewoon vervangen door witbier, minstens even lekker en zelfs frisser van smaak.

Je hoeft niet het duurste of een speciaal witbier te gaan kiezen, dat zou wat zonde zijn. Ik heb gewoon een blikje Hoegaarden gekocht (komt anders niet in huis) en dat smaakte prima. Witbier staat ook gekend voor zijn citrustoetsen en koriander die er in zitten dus gaan we die wat in de verf zetten door er zelf koriander aan toe te voegen! Maar wees niet te genereus want de mosselen blijven het hoofdingrediënt uiteraard. Anders eet je koriander met mosselen en dat is niet zo lekker. Ik ben zelf al niet dé grootste korianderfan dus hou ik het altijd beperkt en dus ook bij deze mosselen met witbier.

Wat de groenten betreft gaan we voor eerder klassieke mosselgroenten, selder, ui en prei. Meer hoeft dat echt niet te zijn. Gewoon aanstoven in goede boter, beetje look er bij en dan de gespoelde mosselen er bij. Overgieten met witbier en bestrooien met peper en koriander en hop ze zijn na wat opschudden etensklaar! Maar geen mosselen zonder… frieten! Je kan mosselen met witbier gerust ook eten met brood of lookbroodjes maar niets gaat boven een vers handgesneden Belgische friet (met mayo!)

BIERPAIRING : MOSSELEN MET WITBIER & SUPER CADIX (ANTWERPSE BROUWCOMPAGNIE)

Bij mosselen met witbier kan je, hoe kan het ook anders, perfect gaan voor een witbier, neem er dan een die niet te waterig is maar bvb. Sint-Bernardus Wit, Blanche de Namur, Bellegems wit,… Een andere optie is een bier van lage gisting, pils dus! Maar neem geen zoete en flauwe pils maar een smaakvolle en fruitige zoals de 13 van Ministry of Beer of deze Super Cadix van de Antwerpse Brouw Compagnie. Een fry-hopped lager met een fris bittertje en fruitigheid die perfect past, het zilte van de mosselen en het fruitige van de koriander mooi accentueert.

Recept delen op Facebook!

Ontdek hier ale andere recepten met bierpairing.

mosselen met witbier
0 Add to Favorites

Mosselen met witbier en koriander

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 20 mins Totale tijd 40 mins
Aantal personen: 4

Omschrijving

Een heerlijke twist van de klassieke mosselen friet. Fris, smaakvol en overheerlijk!

Ingrediënten

Benodigdheden

Bereidingswijze

Bereiding mosselen

 1. Voorbereiding

  Spoel de mosselen een drietal keer in koud water en verwijder de eventuele baarden.

  Kuis, spoel en pel de groenten. De prei mag in kleine ringen, de ui grof gesnipperd en de selder in kleine stukjes. De platte peterselie en koriander pluk je en mag grof gehakt worden.

 2. Bereiding

  Stoof de groenten aan in een klont boter in een ruime kookpot.

  Eens die beetgaar zijn voeg je de mosselen toe, de koriander, peterselie en grove peper en overgiet met het bier.

  Plaats een deksel op de pot en schud goed op. De mosselen zijn gaar als ze allemaal open staan en warm zijn.

Bereiding frieten

 1. Schil de frietaardappelen en spoel ze goed. Snijd ze in balkjes van 0.8 cm ongeveer of maak het je gemakkelijk en steek ze door de frietsnijder.

  Spoel de frieten goed in koud water zodat alle zetmeel er af is (anders gaan ze kleven bij het frituren).

 2. Warm de frietketel op tot 150 graden.

  Doe de frieten in een vergiet en droog ze heel goed in een handdoek. Zoniet gaat het frietvet hard spatten en ben je gegarandeerd verbrand.

  Pocheer de frieten tot ze zacht zijn en laat deze uitlekken en wat afkoelen.

 3. Laat de frietketel verder warmen tot 170 graden en bak de frieten tot ze krokant en goudbruin gebakken zijn.

  Bestrooi met een klein beetje zout en serveer in een kom met verse mayo

Dresseren

 1. Plaats bij iedereen een diep bord en een schaal voor de lege schelpen. Zet de kom met mosselen en frieten midden op tafel en laat ze zichzelf bedienen.

  Open en serveer het bier er bij, smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.