De Vlaming houdt wel van een goed stukje vlees en ik ook, daarom mijn heerlijk recept voor varkensmignonette met mosterdkorst. Niet zo heel moeilijk maar echt waar overheerlijk.. vooral in het najaar als het wat kouder wordt en het binnen gezellig en warm is. Ik zou haast bijna zeggen echt Vlaamse kost.
Ja kan ook kiezen voor kalfsmignonette ipv varkensmignonette, die eerstgenoemde is iets magerder maar ik vind die varkensmignonettes nog net iets lekkerder en sappiger. Voor de kruidenkorst (en de saus) gebruiken we echte graantjesmosterd van Tierentyn maar die van Maille of een andere is zeker even goed.
Om de dosis vitamines op te voeren komt er spinazie bij, een frisse groene bladgroente van wie zijn smaakt perfect past bij de kruidigheid van de mosterd en het zoete van het vlees en de saus. Varkensmignonette met mosterd is trouwens ook zeker een waardig gerecht voor op de feesttafel. Dan nog eens die heerlijke aardappelen uit de oven daarbij die het afmaken, een lekker gerecht waar heel de tafel wel van zal smullen. Voor ik het trouwens nog vergeet te zeggen, de saus wordt niet enkel met mosterd maar ook met bruin bier bereidt voor die extra smaak.
BIERPAIRING : MIGNONETTE MET MOSTERDKORST EN ST.BERNARDUS PATER 6
Bij deze heerlijke mignonette met mosterdkorst hoef je niet te overdrijven. Bij een heerlijk eenvoudig Vlaams gerecht hoort een bier in klassieke stijl, een zachte en malse dubbel. Deze Pater 6 van Sint-Bernardus is dan ook perfect met zijn zacht en licht zoet moutig karakter dat door zijn lichte kruidigheid van de gist ook perfect die mosterd aan kan.
Een malse lambiek kan eventueel ook passen bij dit gerecht, maar dan moet je uiteraard van zurigheid houden.
Recept ddelen op facebook!
Ontdek hier alle andere heerlijke recepten en bierpairings!
Mignonette met mosterdkorst
Omschrijving
Een heerlijk klassiek Vlaams gerecht waar elke vleesliefhebber voor zal smelten, en al zeker met die heerlijke saus van mosterd en dubbel.
Ingrediënten
Bereidingswijze
Voorbereiding
-
Pel en versnipper de knoflook, doe deze bij de verse boter samen met de gehakte peterselie, de helft van de graanmosterd en het paneermeel en kruid met peper. Kneed de boter tot een bol en zorg dat alles goed verdeeld zit.
Ontnerf de spinazie, spoel ze goed tot alle zand er af is en zwier droog.
Bereiding
-
Warm de oven voor op 200 graden. Spoel, boen en droog de aardappelen goed en snijd deze over de langste zijde in kwarten. Leg deze op een bakplaat, kruid met peper en zout en besprenkel met olie.
Bak ze vervolgens tot ze beginnen te kleuren en beetgaar zijn. Afhankelijk van de grootte kan dit tot een veertigtal minuten duren.
-
Haal het vlees tijdig uit de koeling. Kruid het aan beide zijden. Smelt wat boter in een pan en bak het vlees aan beide kanten maar zorg dat het zeker niet uitgebakken is. Houdt het vlees warm onder aluminiumfolie.
Haal het vlees uit de pan, blus met het bier en laat even opkoken. Voeg dan de bruine fonds toe en laat inkoken op een zacht vuur tot een deel verdampt is en de saus begint in te dikken. Voeg de resterende graanmosterd toe en roer door en laat op een laag vuurtje staan.
-
Plaats de oven op de hoogste grillstand.
Stoof de spinazie aan en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Druk vervolgens zoveel mogelijk vocht er uit en houd warm.
Verdeel de korst dun over het vlees en plaats onder de grill tot de korst bruin en wat krokanter is.
-
Als laatste neem de je kleine klontjes ijskoude boter en roer je deze een voor een langzaam door de saus tot ze gesmolten zijn, zo bindt de saus wat. Mocht het niet dik genoeg zijn kan je altijd wat bindmiddel gebruiken. Het vuur mag je hierna volledig uitdraaien.
Leg op de bodem van het bord de spinazie. Snijd het vlees schuinweg in dikke stukken en verdeel deze over de spinazie. Schik de aardappelen ertegen en lepel de saus er bij.
Smakelijk!