Mac n cheese is eigenlijk gewoon een hip Engels woord voor… macaroni met kaas en ham. Niets speciaals dus eigenlijk maar voor velen wel een heerlijk iets om te eten en gewoon uit de winkel te halen en op te warmen als gemakkelijk comfort food. Maar dat gaan we uiteraard als hobbykoks niet doen toch?!
We gaan voor volledig vers en beginnen uiteraard bij de macaroni. Let goed op wat je koopt in de winkel want je hebt namelijk lange macaroni en korte macaroni of coupé en je hebt dus de laatste nodig. Een tweede hoofdingrediënt en bepalend voor de smaak is de kaas. Ga voor gruyère of emmentaler kaas, die geeft een zachte en smeuïge smaak aan het gerecht. Iets meer pit krijg je als je goudse geraspte kaas gebruikt of wie echt pit wil gaat voor deels cheddar of meer belegen kaas maar daar beginnen wij hier niet aan.
Wat ook echt belangrijk is is de basis natuurlijk… de witte saus of bechamelsaus. Niets meer dan boter, bloem en melk (en kruiding uiteraard) heb je daarvoor nodig. Het is wel van belang dat je de tips en volgorde volgt van in het recept wil je geen klonters of een geschifte saus. Voor de ham zijn het gewoon de schelletjes gekookte ham die je uit de winkel of bij de beenhouwer haalt. Dikke sneden die je in blokjes snijd of dunne sneetjes in stukjes, het is zoals je wenst.
BIERPAIRING : MAC N CHEESE & DELIRIUM ARGENTUM (BROUWERIJ HUYGHE)
Bij een lekkere stevige mac n cheese kan je gaan voor een lichter bier als je zachte kaas gebruikt of een iets steviger bier als de smaak meer uitgesproken is. Een amberkleurig bier of een ipa doet het prima bij iets vettigere gerechten. Dus waarom geen amber ipa? De Delirium Argentum heeft een zoeter moutig karakter maar ook kruidige en bittere hoptoetsen.
Andere biersuggesties bij deze mac n cheese? Een goed gehopte lager kan er ook nog bij passen.
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
Mac n cheese
Omschrijving
Een heerlijke comfort food klassieker!
Ingrediënten
Bereidingswijze
Bereiding
-
Kook de macaroni al dente volgens de verpakking.
-
Smelt de boter zonder te laten kleur en voeg de bloem toe. Blijf goed roeren om klonters te voorkomen. Laat 5 minuutjes drogen op een zacht vuur tot je een echte biscuitgeur krijgt zonder dat het aanbrand uiteraard.
-
Haal de pot van het vuur en voeg de melk al roerend toe om klonters te vermijden. Plaats terug op het vuur en roer tijdig eens door tot de saus goed gebonden is. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
-
Als de saus dik genoeg is breng je op smaak met peper, zout, nootmuskaat en een scheut citroensap.
-
Voeg de room toe, de hamblokjes of schelletjes die je in stukjes gesneden hebt. Haal van het vuur en dan roer je 200 gram van de kaas eronder en de gekookte macaroni.
-
Doe de macaroni in een ovenschaal en bestrooi met de resterende kaas. Plaats gedurende 15 munten de warme macaroni in de oven.
-
Eens de 15 min voorbij zijn mag de macaroni onder de grill voor 5 minuten als je een krokante korst wenst.
-
Bedien iedereen en serveer vervolgens het bier er bij.
Smakelijk!