Luikse salade

Af en toe eens een heerlijke klassieker, dat moet toch wel kunnen en zeker een heerlijke klassieke Luikse salade. Na de Luikse balletjes van eerder dus een ander streekgerecht, oorspronkelijk al uit de 19e eeuw en een gerecht voor de werkmensen met lokale producten van op het veld. Deze kan je in elk seizoen klaarmaken en is eigenlijk zo gemakkelijk als ze groot is. Perfect voor wie een evenwichtige maar snelle maaltijd op tafel wil toveren. Trouwens ideaal als lunch, voorgerecht (in kleinere portie) of hoofdgerecht.

Basisingrediënten voor een Luikse salade zijn boontjes, spek, eieren en aardappelen. Smaakmaker van dienst en zoals het hoort bij elke salade is een heerlijke zachte vinaigrette van mosterd en azijn. Je kan kiezen voor grote aardappelen in stukjes maar ik ga voor heerlijke kleine krielaardappelen én dan nog eens in de oven bereid met wat kruiden. Eenvoudig en niet veel meer werk dan de aardappelen gewoon te koken.

Typerend is wel de zurigheid en frisheid uit de vinaigrette dus de salade heeft een overwegende frisse smaak en maar is best wel goed vullend. Wat het spek betreft kan je gewone gerookte spekblokjes nemen en die krokant bakken in de pan, dat is het gemakkelijkst. Wil je er net als ik een meer culinaire versie van maken neem je dikke sneden spek, lak je ze (met Luikse siroop natuurlijk en mosterd) om vervolgens te bakken wat zorgt voor een zoetere en hartige smaak in de Luikse salade. Veel extra werk neemt dat nu ook niet in beslag.

BIERPAIRING : LUIKSE SALADE & ICHTEGEMS OUD BRUIN

Wat de pairing betreft heb je echt een ruime keuze omdat de salade zowel moutige als zure, zoete en gerookte smaken heeft. Het hangt er allemaal vanaf wat je wil accentueren. Een boeiende pairing is die met een meer zurig bier met ook wel bitter zoals een Orval maar even goed een moutig amberkleurig bier voor wie op safe wil spelen. Wil je voor de verrassing gaan? Kies dan voor een fris oudbruin bier met met veel zoete en zure smaken en ook de karameltoetsen zoals de Ichtegems Oud bruin van brouwerij Strubbe. Deze zorgen voor verfrissing en contrast bij het vette spek en de eieren en speelt mooi samen met het zoetzure van de vinaigrette.

Recept delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere recepten en bierpairings.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 15 mins Totale tijd 29 min
Aantal personen: 4
Seizoen: Doorheen het jaar

Omschrijving

Een heerlijke klassieker uit de Luikse keuken die ietwat gepimpt werd naar een meer culinair niveau maar je kan hem even goed klassiek klaar maken uiteraard.

Ingrediënten

Ingrediënten

Ingrediënten vinaigrette

Bereidingswijze

Bereiding

 1. Dop de boontjes en spoel deze. Plaats een grote kom met koud gezouten water op het vuur met de boontjes er in en breng aan de kook. Kook de boontjes tot ze beetgaar zijn, giet ze af en koel ze onder koud stromend water. Snijd ze als laatste in kortere stukken van een 4-tal cm.
 2. Ze een andere kookpot op het vuur, prik een gaatje in de eieren onderaan en kook ze een 8-tal minuten en laat ze dan afkoelen. Pel de eieren en snijd ze doormidden. Het is normaal dat de dooier nog niet volledig gegaard is.

   

 3. Warm de oven voor op 200 graden. Spoel en droog de krieltjes. Leg ze in een ovenschaal, besprenkel ze met olie en kruid met peper en zout.

  Plaats de krieltjes in de oven gedurende een 20 minuten tot ze beetgaar zijn.

 4. Meng de mosterd met de sojasaus en de Luikse siroop. Strijk de lappen spek in aan beide kanten. Laat wat boter smelten in een pan en bak het spek kort aan beide kanten.

 5. Versnipper de sjalot, meng met de boontjes. Halveer de aardappelen en snijd het spek in reepjes en meng deze onder de bonen.

 6. Verdeel de bonenmengeling over de diepe borden. Verdeel de eieren er op.

  Meng de olie met de honing, azijn en mosterd. Verdeel wat vinaigrette over de borden.

  Open het bier en smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.