Luikse balletjes met aardappelpuree

Nog zo een heerlijke klassieker uit de Belgische keuken.. Luikse balletjes! Heerlijk zoet en rijk van smaak en bovenal extra lekker door de saus met bier. Ideaal voor mensen op dieet is het allesbehalve maar laten we zeggen dat het dan het perfecte recept is voor jouw snipperdag.

De basis voor de balletjes is gemengd gehakt. De meeste smaak krijg je met varkens-rundgehakt maar kalfsgehakt kan ook wel dienen. Er komen tot slot van rekening wel nog vele smaakmakers bij zoals ui, mosterd, peterselien beschuit. En dan nog die heerlijk zoete saus met bier, rozijnen en dan nog eens enkele heerlijke kruiden…
Maar wat zorgt er nu voor dat die gehaktballen Luikse balletjes worden? De saus! Een bruine en vrij zoete saus met uiteraard Luikse siroop in, rozijnen, ajuin, bruine fonds en.. bier! Welk bier kies je het best ervoor? Een zachter en zeker geen te bitter donker bier. Een dubbel is prima zoals Prior 8, rode chimay, floreffe bruin, bruine brugse zot of een donkere Westmalle.

Echt comfortfood ten top dus die Luikse balletjes, ideaal op zondag met een goede aardappelpuree er bij of voor de liefhebbers een frietje. Hoe je die aardappelpuree moet klaar maken moet ik waarschijnlijk niet echt uitleggen maar voor alle zekerheid stop ik het recept er nog eens bij hoe ik de mijne maak.

BIERPAIRING : LUIKSE BALLETJES MET TRE FONTANE SINERGIA ’21

Zoals je aan de ingrediënten wel kan zien zijn de Luiske balletjes een eerder zoeter gerecht met die rozijnen en luikse siroop in. Het bier mag daarom gerust ook karameltoetsen hebben en ook wel wat body want het is wel een iets vettiger gerecht. Schuw daarom zeker geen stevige dubbel of neem zelfs een zoetere quadrupel.

Mijn keuze gaat uit naar de Tre Fontane Sinergia van de gelijknamige Italiaanse Tre Fontane trappistenabdij. Jaarlijks maken ze een bier in samenwerking met andere trappisten en in 2021 was dat met Rochefort en Westmalle. Deze dubbel heeft zeker de nodige karameltoetsen met rozijnen en dadels maar ook wat chocolade en nog een fijne bitter. Het zoethout dat er in doorkomt past nog goed bij het scherpere aspect van de mosterd en peterselie uit de balletjes.

Als andere bieren voor bij de Luikse balletjes kan je gaan voor een Prior 8, Westvleteren 8, Donkere Westmalle of een stevigere dubbel.

Recept delen op facebook!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

luikse balletjes
0 Add to Favorites

Luikse balletjes met aardappelpuree

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 20 mins Totale tijd 2 uren 20 min
Aantal personen: 4
Seizoen: Doorheen het jaar

Omschrijving

Een heerlijke pot comfortfood waar jouw gezelschap ongetwijfeld van gaat smullen! Een heerlijke friet of aardappelpuree er bij maakt het af!

Ingrediënten

Ingrediënten Luikse balletjes

Ingrediënten aardapelpuree

Bereidingswijze

Bereiding Luikse balletjes

 1. Doe het gehakt in een grote mengkom. Pel en versnipper de ui fijn, pluk, spoel en hak de peterselie en doe beiden bij het gehakt. Voeg een scheut olijfolie toe en wrijf de beschuiten fijn tegen elkaar of cutter ze fijn en voeg die toe samen met de mosterd.

  Mocht het gehakt nog te nat zijn voeg dan wat extra beschuit toe en indien te droog (niet klevend genoeg) doe dan wat extra olijfolie er bij.

 2. Plaats een grote braadpot (of braadpan met deksel) op het vuur, smelt een weinig boter in de pan en bak de gehaktballen tot ze goed gebruind zijn. Deze garen later nog verder in de saus.

  Haal de ballen uit de pan maar houd de pan nog apart. Pel en snijd de uien in iets grovere stukjes. Stoof deze aan in de pan van de balletjes tot ze glazig zijn.

 3. Voeg de bruine suiker toe en roer om tot de suiker smelt en wat karameliseert. Blus met de azijn en voeg het bier toe. Laat even goed inkoken en voeg dan de bruine fonds toe.

  Leg de ballen in de saus en voeg alle kruiden toe. Plaats een deksel op de pot en laat sudderen op een laag vuur gedurende een half uurtje.

  Voeg de Luikse siroop toe en de rozijnen. Roer goed om en haal de laurier en takjes van de tijm er uit.

Bereiding aardappelpuree

 1. Schil de aardappelen en spoel ze goed. Kook ze gaar in ruim gezouten water. Giet af en laat even drogen op het vuur, voeg de melk toe en stamp tot puree. Door een roerzeef kan ook als je echt geen stukjes er in wenst.

  Smelt de boter en roer ze onder de puree. Kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.