Lengvis met spruitjesstoemp, krokant van oud brugge en botersaus

Aantal personen: 4 Totale tijd: 40 mins Moeilijkheidsgraad: Beginner

Soms vergeten we eens welk lekkers onze zee en bodem te bieden heeft. Met dit gerechtje maken we dat direct goed. Gestoomde lengvis met spruitjesstoemp, en dan nog eens een hartig krokantje van oud bruggekaas.

Vis stomen is zo eenvoudig en nog sneller klaar dan in een klassieke oven of pan, en je hoeft er helemaal geen fancy steamer voor in huis te hebben.

Lengvis is een vis dat oorspronkelijk niet in de winkelrekken kwam zelfs, maar vaak in de netten belandde als bijvangst. Gelukkig is dat nu anders.

Bij dit alles komt een heerlijke stoemp van spruitjes en aardappel. Ik weet, niet iedere Belg houdt van spruitjes maar ze zijn nochtans lekker en in deze stoemp smaken ze minder goed door. Dat hartig krokantje van Oud brugge kaas maakt het helemaal af.

lengvis met spruitjes

Bij zo een lekker gerecht als lengvis met spruitjes hoort een heerlijk bier van bij ons.

In 2019 heeft brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde een bier ontwikkeld in samenwerking met enkele chefs, de Fourchette meer bepaald.

Het is een veelzijdig en smaakvol bier dat ligt tussen een tripel en een witbier. Rijke fruitige aroma’s van zoet rijp steenfruit met een kruidigheid door de gist en dan die kruidnagel, komijn en pompelmoestoetsen die alles fris maken.

Daardoor past het bier ook perfect bij een gerecht als lengvis met spruitjes. Het bier is zeker in de betere speciaalzaken te vinden, een echte aanrader. Andere suggesties zijn de Saison de Dottignies van de Ranke, saison Dupont of Augustijn blond.

Ontdek hier alle andere recepten.

Recept delen op facebook!

lengvis met spruitjes
0 Add to Favorites

Lengvis met spruitjesstoemp, krokant van oud brugge en botersaus

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 10 mins Totale tijd 40 mins
Aantal personen: 4

Omschrijving

Een heerlijk gerecht met allemaal ingrdiënten van bij ons. Gestoomde lengvis met een stoemp van spruitjes en botersaus gemaakt met bier. Gemakkelijk om klaar te maken en bovendien nog eens gezond.

Ingredients

Ingrediënten

Saus

Instructions

Voorbereiding (kaaskrokantjes)

  1. Warm de oven voor op 200 graden.

    Leg op een rooster een vel bakpapier of een siliconen bakmat.

    Plaats een ring of ronde vorm van een 10-tal cm, als je die hebt, op het papier en rasp er een heel dun laagje kaas in.

    Heb je geen ronde vorm kan je dat gerust zonder en dan achteraf wat vorm geven. Hoe dikker de laag hoe langer het moet bakken en des te meer kans dat de koekjes eerder taai dan krokant zullen uitvallen.

    Bak gedurende een 7-tal minuten in de oven.

    Haal uit de oven en laat afkoelen. Wees voorzichtig bij het verleggen zodat ze niet gaan breken.

Bereiding

  1. Schil spoel de aardappelen, kook ze in gezouten water tot ze gaar zijn

    Kuis de spruitjes en kook ze beetgaar in gezouten water. Snijd ze vervolgens in kleinere stukken.

    Zet een pot water op het vuur met daarop uw stoomrecipiënt, dat kan een ijzeren vergiet zijn dat aan de zijkant gesloten is en met enkel gaatjes op de bodem.

    Pureer de aardappelen, doe de spruitjes erbij en voeg een scheut melk, een paar klontjes boter, peper, zout en nootmuskaat toe naar eigen smaak.

  2. Kuis en versnipper de sjalot en doe in een steelpannetje samen met het bier en laat licht inkoken samen met een scheutje volle room.

    Haal de boter voor de saus uit de koelkast en snijd de boter in kleine blokjes.

    Zeef de sjalot er uit en voeg die sjalot toe aan de puree voor extra smaak.

  3. Kruid de lengfilets en leg ze in het stoomrecipiënt en dek af met een deksel, zet het vuur op een matige stand.

    Zet het pannetje met het gezeefde bier/roommengsel op een zacht vuurtje op en roer goed met een klopper. 

    Voeg geleidelijk aan de klontjes boter al roerend toe.

    Let op dat het niet begint te koken, het is heel belangrijk dat het vuur zacht staat en de boter er geleidelijk aan in smelt, anders gaat de saus schiften.

    De saus zal geleidelijk aan gaan binden, kruid dan met peper en zout.

    Controleer tussendoor de vis zeker eens tot hij gaar is.

  4. Doe de stoemp in een cirkel op het bord en leg daarop de vis. Plaats het krokantje erop of ernaast en de saus dresseer je er omheen of waar je maar wil.

    Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.