Koolvis met vergeten groenten en mosterdsaus

Duizend en één visrecepten bestaan er maar deze koolvis met vergeten groenten eet ik heel graag en is perfect voor in de winter of herfst. De koolvis is nog net in het seizoen en echt een van mijn lievelingsvissoorten met zijn fijne delicate smaak. Het is trouwens de ideale vervanger voor kabeljauw want die behoort tot dezelfde familie en komt zowel in de noordzee voor als in de Atlantische oceaan. Bij die koolvis komen dus vergeten groenten, of toch het grootste deel daarvan zijn vergeten groenten. witte- en boterraapjes, pastinaak en wortelen.

Dit gerecht is trouwens perfect om jouw snijskills te oefenen want de groenten gaan in fijne brunoise, net zo aangenaam om van te eten. De groenten op zich hebben een vrij sterke smaak, vooral de rapen maar die worden een stukje zachter met die hemels zachte mosterdsaus en de kruiding met rozemarijn.

Bij vis en groenten hoort uiteraard ook nog een aardappeltje zou je zeggen en dat klopt ook wel en zou prima passen maar als grote tarweliefhebber kies ik voor beetgaar gekookte tarwe.. Past echt prima bij de koolvis met vergeten groenten. Mocht je nu denken van hé tarwe, kan je dat kopen? Ja hoor.. dat zijn die gele pakken ébly uit de rekken.

BIERPAIRING : KOOLVIS MET VERGETEN GROENTEN MET WEYN BLOND

Voor bij de koolvis met vergeten groenten zijn er allerlei bieren waarvoor je kan gaan kiezen maar de regel is, overdrijf niet! Een lichte tripel zou kunnen gaan maar de smaken zijn allemaal eerder zacht, zelfs in de mosterdsaus want het gaat om zachte graanmosterd. Neem daarom een heerlijk zacht blond bier zoals vele brouwerijen maken. Ik ben gegaan voor de Weyn blond, een zacht, smaakvol en lichtfruitig bier met een bescheiden kruidige toets.

Het bier werd extra op smaak gebracht met koriander en kardemom en het is vooral die laatste dat zorgt voor een perfecte harmonie met de rozemarijn, aromatisch heel sterk gelijkend.

Recept delen op facebook!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

koolvis met vergeten groenten
0 Add to Favorites

Koolvis met vergeten groenten en mosterdsaus

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 20 mins Totale tijd 40 min
Aantal personen: 4
Seizoen: Winter

Omschrijving

Een heerlijk en fris visgerecht in een meer winters jasje.

Ingrediënten

Ingrediënten gerecht

Ingrediënten mosterdsaus

Bereidingswijze

Bereiding gerecht

 1. Schil en reinig alle groenten. Snijd deze in fijne plakjes en vervolgens fijne blokjes van 0.5 op 0.5 cm ongeveer. 

  Plaats een kookpot met water op het vuur voor de tarwe, reken 200 gram water (2 kopjes) per 100 gram tarwe (1 kopje) en breng aan de kook.

 2. Warm de oven voor op 200 graden.

  Stoof de groenten aan in vetstof, bij voorkeur in een wokpan tot ze beetgaar zijn en kruid met rozemarijn, peper en zout. Kook de tarwe tot ook deze beetgaar is, voeg ze toe aan de groenten en roer goed om.

 3. Leg de stukken koolvis in een ovenschaal, kruid met peper en zout en beleg met een plak boter en doe een bodempje water in de ovenschaal.

  Gaar de vis ongeveer een 12-15 minuten afhankelijk van de dikte van de vis, controleer tussendoor door er een in te prikken.

Bereiding mosterdsaus

 1. Pel en versnipper de ui, stoof deze aan tot hij glazig is in een beetje boter en voeg wat tijm, rozemarijn en een laurierblaadje toe.

  Voeg de visfumet toe samen met de witte wijn en laat inkoken tot er maar een derde overblijft en giet door een fijne zeef in een ander recipiënt.

 2. Gebruik het steelpannetje opnieuw om het mengsel op te warmen, voeg de room toe en laat nog even goed inkoken. Voeg de mosterd toe en kruid eventueel bij met peper en zout.

Dresseren

 1. Schep enkele lepels van de groenten/tarwemengeling in een diep bord, leg de vis er boven op en nappeer rijkelijk met de mosterdsaus.

  Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.